Reizen en vakantie in Iran

Kerngegevens

– Oppervlakte: 1.648.000 vierkante kilometer (veertig keer Nederland);
– Inwoneraantal: 78.868.711 (2012);
– Bevolkingsdichtheid: 48 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Islamitische Republiek;
– Hoofdstad: Teheran;
– Talen: Perzisch;
– Munteenheid: Iraanse rial (IRR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 13.200 (2011).

Informatie over visum Iran

Reizen en vakantie in IranStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Iran. Daarvoor moet je in het bezit zijn van een paspoort bij het verlaten van het land nog minstens 6 maanden geldig is en twee lege bladzijden naast elkaar heeft. Er mag geen stempel van Israël in je paspoort staan, anders loop je het risico niet te worden toegelaten.

Voorts heb je een uitnodigingsbrief nodig, die je kunt regelen via een reisorganisatie. Het toeristenvisum moet je minstens 6 weken voor vertrek aanvragen bij de Ambassade van Iran in Den Haag. Reken op een ingewikkelde procedure. Voor de visumaanvraag moet je recente pasfoto’s inleveren en een kopieën van de informatiepagina van je paspoort en van de verzekeringspas van je ziektekostenverzekering. De visumkosten bedragen € 50 tot € 75.

Communicatie in Iran

Internationaal toegangsnummer: +98.
Alarmnummer ambulance: 115.
Alarmnummer politie: 110.
Alarmnummer brandweer: 125.
Inlichtingen telefoonnummers nationaal: 118.
Inlichtingen telefoonnummers internationaal: 195.

Tijdsverschil met Iran

In Iran is het 2,5 uur later dan in Nederland. Iran kent ook een zomertijd, maar die valt net iets anders dan de zomertijd in Nederland. Hierdoor is het tussen 22 maart en het laatste weekend in maart 3,5 uur later dan in Nederland. Tussen 22 september en het laatste weekend van oktober is het in Iran 1,5 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Iran

De elektriciteit in Iran is 220-230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt vooral Europese stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee ronde pinnen. Je kunt ook plekken treffen met Britse stopcontacten, die geschikt zijn voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam voor de zekerheid een wereldstekker mee te nemen. Buiten de steden zijn gebieden waar nauwelijks elektriciteit beschikbaar is.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Sort by