Overnachten in Iran

Iran overnachtenOvernachten in Iran is iets anders dan je gewend bent. Het land heeft genoeg accommodatie voor reizigers, maar het is veel minder makkelijk om online een overnachting te boeken. De grote boekingswebsites als Booking.com en Airbnb zijn niet toegestaan in Iran vanwege de internationale sancties tegen het land, en vermelden dan ook geen hotels en appartementen in Iran.

Een makkelijke optie is om een rondreis te boeken bij een reisorganisatie of een lokale tour operator, die alle hotels in Iran voor je regelt. Voor individuele reizigers zijn er ook andere mogelijkheden om een overnachting te regelen. Je kunt op de ouderwetse manier een hotel binnenstappen en vragen of er een kamer vrij is. Wil je meer zekerheid, dan is een telefoontje vooraf de snelste manier. Er zijn ook Iraanse hotels met een eigen website, dus je kunt een mail sturen. Hou er wel rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat je antwoord krijgt. Soms kun je rechtstreeks boeken via de website van het hotel.

Voor de aanvraag van een visum voor Iran moet je een hotelreservering hebben voor de eerste nacht, dus het is handig om vooraf een boeking te hebben van accommodatie. Er zijn ook enkele lokale Iraanse boekingswebsites waar je een hotel kunt boeken. Sommige websites zijn een soort bemiddelaars, waarbij het lang duurt om een bevestiging te krijgen. Die nemen dan eerst contact op met het hotel. Een snellere boekingswebsite is 1stQuest, waar veel reizigers enthousiast over zijn. De website vermeldt meer dan 400 hotels en hostels in meer dan honderd Iraanse steden en je kunt betalen met creditcard of Paypal.

Hotels in Iran

In vrijwel alle steden in Iran zijn hotels te vinden waar je kunt overnachten. De meeste keuze heb je in de hoofdstad Teheran en in de steden Isfahan en Shiraz, die met hun culturele bezienswaardigheden en moskeeën veel reizigers trekken. Ook is er veel aanbod in de heilige stad Masshad en op Kish Island, een vrijzinnig eiland in de Perzische Golf met stranden en resorts.

De hotels zijn ingedeeld volgens een Iraans sterrensysteem, van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). In 5-sterrenhotels kun je voorzieningen verwachten die vergelijkbaar zijn met de hotels in het westen, met zwembaden, restaurants en spa’s. De kamers en lobby zijn ingericht met kunstwerken. Het zijn vaak grote hotels, met meer dan 100 kamers. Ook hotels met 3 en 4 sterren bieden een redelijke mate van comfort.

Hotels met 1 ster kun je beter vermijden, de kamers zijn klein en de service is meestal slecht. In Iraanse hotels moet je vaak betalen met contant geld, hoewel sommigen ook euro’s en dollars accepteren. Iraanse hotels houden zich aan de islamitische wetgeving. Dat betekent dat je (legaal) geen alcohol kunt krijgen in de bar of het restaurant van het hotel.

Boetiekhotels in Iran

In opkomst zijn de kleinere boetiekhotels, die veelal worden gerund door jonge Iraniërs (soms zelfs door vrouwen). De hotels zijn mooi ingericht, waarbij hedendaags design wordt gecombineerd met Perzisch erfgoed. Ze bevinden zich in opgeknapte gebouwen en bieden meer sfeer dan modernere hotels met hun marmeren vloeren en overvloedige kitsch. Een aanrader is Hanna Boutique Hotel (www.hannaboutiquehotel.com) in Teheran, met een restaurant en pop-up winkel.

Ook kun je terecht in ‘traditionele’ hotels, ingericht volgens oude Perzische architectuur. Hier tref je kleurrijke ramen, spiegels, een binnenplaats met fonteintjes, talrijke zuilen en Perzische tapijten. Ze komen veel voor in historische steden als Isfahan en Yazd en bevinden zich vaak in gerenoveerde historische huizen. Zo kun je in Isfahan overnachten in Bekhradi’s Historical House (www.bekhradi-house.com), gevestigd in een museum-achtig Iraans huis uit de 17e eeuw.

De bekende internationale hotelketens zijn grotendeels afwezig in Iran, ook vanwege de sancties die tegen het land zijn ingesteld. Een uitzondering is de Franse hotelgroep Accor, die in 2015 als eerste buitenlandse hotelketen twee hotels opende in Iran. In de buurt van de luchthaven van Teheran is een Ibis Hotel geopend met 296 kamers en een Novotel Hotel met 196 kamers. Een lokale Iraanse hotelketen is Homa Hotels (www.homahotels.com).

Hostels in Iran

Behalve in hotels kun je in Iran ook overnachten in hostels, die soms niet veel verschillen van boetiekhotels of traditionele hotels. Ook zijn er goedkope en eenvoudige hotels die zich ‘hostel’ noemen. Niet zelden heeft een hostel een rustige binnenplaats of een dakterras waar je kunt genieten van het uitzicht. Door de groeiende populariteit van Iran onder backpackers zijn er de laatste jaren veel nieuwe hostels geopend in Iran. Hostels zijn vooral te vinden in populaire steden als Teheran, Isfahan en Shiraz.

Je kunt terecht in slaapzalen (mannen en vrouwen gescheiden) of privékamers. Een deel van de hostels heeft geen eigen website, dus voor goede adresjes moet je een reisgids of de reviews op internet raadplegen. Negen hostels in Iran zijn aangesloten bij de internationale organisatie Hostelling International (www.hihostels.com), waar je korting krijgt als je lid bent. Seven Hostel (www.sevenhostels.com) was een van de eerste hostels in Teheran, en heeft ook een vestiging in Shiraz.

Goedkoop overnachten kan verder via een homestay, waar je logeert bij een gastvrije en behulpzame Iraanse familie. Dat kan al voor een paar euro per nacht. Het is leuke manier om op een authentieke manier kennis te maken met de lifestyle van de Iraniërs. Honderden adressen vind je op de website van Homestay: www.homestay.com

Voor het laatst bijgewerkt op 12 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Iran, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © JM Travel Photography/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam