autohuur Canada

Niagara watervallen bezoeken: 15 tips!

Niagara watervallenDe Niagara watervallen is een spectaculair natuurwonder op de grens van Canada en de Verenigde Staten, iets dat je een keer in je leven gezien moet hebben. Tijdens piekuren stort hier met bulderend geraas elke minuut 168.000 kubieke meter water naar beneden. Dat is ongeveer 1 miljoen gevulde badkuipen per minuut! Alleen zo’n feitje zegt al genoeg: de Niagara Falls behoren tot de grootste, beroemdste en indrukwekkendste watervallen ter wereld.

Probeer dit spektakel zeker mee te nemen tijdens een rondreis in het oosten van Canada of Amerika. Het uitzicht is onvergetelijk (en gratis, 24 uur per dag), maar rondom de Niagara watervallen is ook van alles te doen. Het gebied rondom de Niagara Falls is eigenlijk één groot themapretpark, met attracties, culturele bezienswaardigheden en activiteiten die voor een flinke adrenalinerush kunnen zorgen. Er is zoveel te doen, dat je hier makkelijk enkele dagen kunt doorbrengen.

De Niagara watervallen zijn goed te bereiken vanuit de Canadese stad Toronto, een autorit van slechts 2 uur. Vanuit New York City is het 7 uur rijden. Je kunt het natuurfenomeen zowel vanaf de Canadese kant als de Amerikaanse kant aanschouwen. Aan beide kanten wemelt het van de restaurants, cafés, uitgaansgelegenheden, casino’s en hotels. Doe wat voorbereiding als je een van de top bezienswaardigheden van Noord-Amerika op je lijstje zet. Hier vind je 15 tips voor het bezoeken van de Niagara watervallen!

Regel alvast je trip naar de Niagara watervallen

► Reserveer online een hotel in Niagara Falls in Canada of Niagara Falls in Amerika
► Beste tours en activiteiten in Niagara Falls in Canada en Niagara Falls in Amerika

Het ontstaan van de Niagara watervallen

De Niagara watervallen liggen op de grens van de Amerikaanse staat New York en de Canadese provincie Ontario in de plaats Niagara Falls. Aan beide kanten heet het stadje zo. De watervallen liggen halverwege de Niagara River die twee grote meren met elkaar verbindt: Lake Ontario in Canada en Lake Erie in de VS. De meren ontstonden door smeltende gletsjers ongeveer 12.000 jaar geleden.

Niagara watervallen in Canada

Tussen de meren stroomde een riviertje waarbij het water zich over een steile klif naar beneden baande. Zo ontstonden de Niagara watervallen. De naam is niet toevallig gekozen, want ‘Niagara’ is afgeleid van het inheemse woord onguiaahra dat ‘donderend geluid’ betekent. Met 56 kilometer per uur valt het water naar beneden. Die snelheid zorgt voor een soort gebrul dat al van kilometers ver te horen is. Ook zijn de watervallen gehuld in mist dat als een wolk boven de klif hangt. Dit levert de bekende iconische plaatjes op van de Niagara watervallen.

De Niagara watervallen waren jarenlang een strategisch slagveld van koloniale machthebbers als Frankrijk en Groot-Brittannië, maar sinds de 19e eeuw is het een van de grootste toeristische trekpleisters van het continent. Het natuurgeweld trekt nu jaarlijks 30 miljoen bezoekers. De watervallen zijn niet alleen een magneet voor toeristen, maar ook voor waaghalzen. In 1859 zorgde de Franse acrobaat Charles Blondin voor een stunt: in 5 minuten stak over een koord de Niagarawatervallen over. En in 1901 plonsde een Amerikaanse lerares in een ton naar beneden…

Niagara watervallen: een overzicht

De Niagara Falls bestaan eigenlijk uit drie afzonderlijke watervallen. Horseshoe Falls is de grootste en bekendste, met een breedte van 671 meter. Het water klettert 53 meter naar beneden. Liefst 90 procent van het water van de rivier stroomt via deze waterval, die de vorm heeft van een hoefijzer. De Horseshoe Falls liggen in Canada en staan dan ook bekend als Canadian Falls.

De American Falls zijn ongeveer half zo groot als zijn grote broer, met een breedte van 253 meter. Deze watervallen liggen op het grondgebied van de Verenigde Staten. Tot slot heb je nog de Bridal Veil Falls, ook in Amerika, die een stuk kleiner zijn met een breedte van slechts 17 meter.

Bezoeken vanuit Canada of Amerika

Je vraagt je natuurlijk af of je de Niagara watervallen beter vanuit Canada of Amerika kunt bezoeken? Voor het uitzicht is de Canadese kant ongetwijfeld het beste. Hier zie je de watervallen in volle glorie en kun je de mooiste Instagrammable kiekjes maken om je likes wat op te krikken. Er zijn verschillende uitkijkpunten waar je van het uitzicht kunt genieten. Het bekendste uitkijkpunt is bij het Table Rock Welcome Centre, dat het hele jaar door geopend is.

Niagara watervallen bezoeken

Aan de Amerikaanse kant zijn de watervallen minder indrukwekkend om te zien, maar hier kun je er wel dichterbij komen. De Canadese kant is het meest toeristisch met een overvloed aan attracties, terwijl het aan de kant van New York wat rustiger is. Hier bevind je je meer in de natuur.

Niagara watervallen brug

Je kunt de grens tussen Canada en Amerika makkelijk te voet oversteken via de Rainbow Bridge (20 minuten lopen). Let er wel op dat er een grensovergang is dat je aan alle visumvereisten moet voldoen om Amerika of Canada binnen te komen. Je moet dus tijdig online een Electronic Travel Authorization (ETA) aanvragen, ook als je maar een halfuurtje aan de andere kant wil kijken.

Beste tijd om de watervallen te bezoeken

De zomermaanden (juni, juli en augustus) is de beste tijd om de Niagara watervallen te bezoeken. Het weer is dan veel aangenamer en er zijn meer attracties en bezienswaardigheden open, al is dit natuurlijk ook de drukste tijd van het jaar. De nevel en de briesjes werken verkoelend.

Niagara watervallen tips

In de lente en de herfst gaat de temperatuur sterk omlaag, waardoor het minder druk is met toeristen en de prijzen van accommodaties dalen. In het voorjaar kun je wel genieten van bloeiende bloemen en in het najaar vindt de oogst plaats van lokale wijnhuizen.

In de winter daalt de temperatuur tot onder het vriespunt. Het is helemaal ijskoud als je besproeid wordt door ijskoud water en omver wordt geblazen door de harde wind. Veel attracties, zoals boottochten, worden stilgelegd in de wintermaanden. Bevriezen doen de watervallen vrijwel nooit, voor het laatst gebeurde dat 150 jaar geleden.

Wat te doen bij de Niagara watervallen in Canada

Neem een kijkje achter de watervallen

Je kunt de watervallen van buitenaf bewonderen, maar ook afdalen naar het hart van de Niagara Falls. Je krijgt een ‘kijkje achter de schermen’ en je staat direct achter het bulderende water als je een ticket koopt voor Journey Behind the Falls.

Journey behind the Falls bij Niagara watervallen

Eerst neem je een lift 38 meter naar beneden naar een observatiedek, waar je bijna letterlijk op ooghoogte staat met de Horseshoe Falls. Je voelt de krachtige trillingen van de honderdduizenden liters water die elke seconde neerstorten. Daarna kun je 130 jaar oude tunnels betreden direct achter de waterval. Door openingen kun je de kracht van het water zien, horen en voelen. Je krijgt een gele biologisch afbreekbare regenponcho als bescherming tegen de mistdruppels. Website: www.niagaraparks.com

Geniet van het uitzicht vanaf de Skylon Tower

Voor het beste uitzicht over de Niagara watervallen neem je de lift naar het observatiedek van de 233 meter hoge Skylon Tower. De toren is geopend in 1965 en domineert sindsdien de skyline van het gebied. Er zijn drie liften die je in 52 seconden naar boven brengen. Er zijn twee restaurants, waaronder de Revolving Dining Room die elk uur geruisloos een rondje draait van 360 graden. Zo kun je in alle richtingen van een adembenemend uitzicht genieten als je een vorkje prikt.

Skylon Tower bij Niagara watervallen

Kom vooral bij zonsondergang, als de dag overgaat naar de fonkelende nacht. Beneden is het Family Fun Center waar je terechtkunt voor een 3D/4D-film over de Niagara watervallen. Website: www.skylon.com

Niagara City Cruises

Met een boottocht kom je een stuk dichterbij het donderende gebrul en de ongelooflijke kracht van de watervallen. Niagara City Cruises brengt je in 20 minuten naar de voet van de Horseshoe Falls, waar je maar al te blij bent over de rode recyclebare regenponcho die je hebt meegekregen. Je voelt de mist van regendruppels en het opspattende water over je heen komen van de enorme douche voor je neus. Niagara City Cruises is de Canadese tegenhanger van Maid of the Mist, met boten die al meer dan 150 jaar in het Amerikaanse deel rondvaren. Website: www.cityexperiences.com

Niagara watervallen boottocht

Niagara SkyWheel

Het Niagara SkyWheel is nog een opwindende manier om de Niagara watervallen te bewonderen. Met een hoogte van 53 meter is dit het grootste reuzenrad van Canada. Je stapt in een gondel en er staat je een onvergetelijk uitzicht te wachten op de Horseshoe en American Falls, de Niagara-kloof en andere bezienswaardigheden. Een ritje ‘s avonds is nog mooier, omdat de watervallen dan verlicht zijn en de restaurants voor een wit-rode neongloed zorgen. Een ritje duurt 8 tot 12 minuten, genoeg tijd om spectaculaire foto’s te maken vanuit de lucht. Website: www.cliftonhill.com

Wil je een bezoek brengen aan het hoogste reuzenrad van Canada?
Bestel hier alvast je entreetickets voor Niagara SkyWheel

Niagara watervallen reuzenrad

Whirlpool Aero Car

Je moet geen last hebben van hoogtevrees bij deze attractie, want de Whirlpool Aero Car leidt je over een van de gevaarlijkste draaikolken ter wereld. Zo’n 5 kilometer stroomopwaarts ten noorden van de watervallen ligt de fameuze Niagara Whirlpool. Hier komt een abrupt einde aan de stroomversnellingen vanaf de Horseshoe Falls omdat het water zich in een draaiende beweging in een smalle kloof van de Niagara-rivier perst. Met een antieke kabelbaan, die al geopend is in 1916, kun je een ritje maken over deze kolkende watermassa. Ook leuk: je passeert vier keer de grens tussen Canada en de VS, zonder dat je een paspoort nodig hebt. Website: www.niagaraparks.com

Niagara watervallen kabelbaan

Wat te doen bij de Niagara watervallen in Amerika

Maak een boottocht met Maid of the Mist

Bij een Amerikaans bezoek aan de Niagara watervallen mag één ding zeker niet ontbreken: een boottocht met Maid of the Mist. Al vele jaren is dit de populairste toeristische attractie, want al sinds 1846 varen de rondvaartboten op het machtige water van de Niagara-kloof.

Niagara watervallen Maid of the Mist

Je vaart naar de voet van de Horsehoe Falls en American Falls, te midden van de verblindende mist en vlakbij het donderende gebrul van het neerstortende water. Elke passagier krijgt een blauwe regenponcho te leen, want de kans dat je nat wordt is honderd procent. Een boottocht duurt een halfuur, tegenwoordig met emissievrije elektrische vaartuigen. Website: www.maidofthemist.com

Wandel in Niagara Falls State Park

Het Amerikaanse deel van de watervallen ligt in Niagara Falls State Park, het oudste park van de staat New York. Het is sinds 1885 een beschermd natuurgebied dat de watervallen omringt. Het is een weelderig park waar je kunt wandelen, fietsen, picknicken of vogels kunt spotten. In het voorjaar staat alles in bloei en in de herfst zorgen de kleuren van de vallende bladeren voor een bijzondere sfeer. Ondertussen hoor je het gebulder van de watervallen in de verte en kun je genieten van mooie uitzichten langs de Niagara-kloof. De lengte van wandelingen varieert van 1½ tot 10 kilometer. Website: www.niagarafallsstatepark.com

Cave of the Winds

Er is bijna geen andere plek om dichterbij de watervallen te komen dan in Cave of the Winds. Je neemt een lift 50 meter naar beneden en wandelt over enkele houten loopbruggen naar een uitkijkplatform. Hier sta je op slechts 6 meter afstand van het tuimelende water van de Bridal Veil Falls. Dit houten platform wordt ook wel het ‘orkaandek’ genoemd omdat het er altijd stormachtig waait.

Cave of the Wind bij Niagara Watervallen

Zodoende is het zeker dat je nat wordt, waardoor je een gele poncho te leen krijgt. Ook mag je sandalen lenen, tenzij je de rest van de dag in doorweekte schoenen wilt doorbrengen. Vroeger was het trouwens nog een halfopen grot, maar die stortte in aan het begin van de 20e eeuw. Je bereikt de Cave of the Winds via Goat Island, een groot eiland in de Niagara-rivier. Website: www.niagarafallsstatepark.com

Niagara Aquarium

Een bezoek aan het Niagara Aquarium is een leuk uitje met de kids op regenachtige dagen. In het aquarium leven meer dan 1500 waterdieren van 120 verschillende soorten, waaronder Californische zeeleeuwen, geredde zeehonden, haaien, roggen, zeepaardjes en de bedreigde Peruaanse Humboldt-pinguïns. Samen met een dierenverzorger kun je zelfs ‘spelen’ met de pinguïns. Met zeeleeuwen worden shows opgevoerd en op tentoonstellingen kom je meer te weten over het onderwaterleven in verschillende delen van de wereld. Website: www.aquariumofniagara.org

Bezoek het oude fort Niagara

Hou je van geschiedenis? Maak dan wat tijd vrij voor een bezoek aan Old Fort Niagara, een halfuurtje rijden ten noorden van de watervallen. Het fort is in 1678 gebouwd door de Fransen, en in 1759 heroverd door de Britten. De vesting speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en werd in de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt om Duitse soldaten op te sluiten. Binnen kun je ondergrondse buskruitkamers, oude legerbarakken en oude kanonnen verkennen, terwijl een rondleiding je meeneemt door de Amerikaanse geschiedenis. Vanaf het fort heb je een schitterend uitzicht op zowel Lake Ontario als de Niagara-rivier. Website: www.oldfortniagara.org

Niagara watervallen fort

Overnachten bij de Niagara watervallen

Aan beide kanten van de watervallen zijn volop mogelijkheden om te overnachten. Je kunt terecht in hotels, motels, bed & breakfasts, appartementen, vakantiehuizen en op kampeerterreinen. Accommodatie is snel volgeboekt in de populaire zomermaanden juni tot en met augustus, dus het is raadzaam tijdig te reserveren. De prijzen liggen dan ook het hoogst, terwijl je midden in de winter flink kunt besparen op hotelkosten (als je de kou tenminste weet te trotseren).

Probeer accommodatie te vinden op loopafstand van de Niagara watervallen en de kloof van de Niagara-rivier. In het beste geval heb je natuurlijk ook een fabuleus uitzicht op de Niagara Falls. Daarvoor kun je het beste een slaapplek zoeken aan de Canadese kant. Hier bevinden de meeste hotels met uitzicht zich aan de Fallsview Boulevard.

Overnachten in Canada bij de Niagara watervallen

The Tower Hotel: op een prima locatie slechts 450 meter van de Horsehoe Falls staat The Tower Hotel, een ietwat gedateerde toren van 25 verdiepingen. Het 3-sterrenhotel is geopend in 1962 en heeft een observatiedek op de bovenste verdieping voor een panoramisch uitzicht over de watervallen. Of boek een kamer op een van de bovenste verdiepingen, dat bovendien nog heel betaalbaar is. Het hotel heeft drie restaurants, maar verder weinig voorzieningen. ► Boek een overnachting in The Tower Hotel vanaf € 68

Tower Hotel bij Niagara watervallen

Niagara Falls Marriott on the Falls: dit uitstekende 4-sterrenhotel van de Marriott-hotelketen ligt het dichtste bij de watervallen, op slechts 100 meter lopen. Vanuit alle 404 kamers en suites heb je uitzicht op het natuurwonder. De kamers zijn recent gerenoveerd en bieden modern comfort met breedbeeldtv’s, een zithoek en luxe beddengoed. Het brede scala aan voorzieningen omvat een binnenzwembad, een whirlpool, een fitnesscentrum en een restaurant met uitzicht op de Niagara Falls. ► Boek een overnachting in Niagara Falls Marriott on the Falls vanaf € 102

Zoek je voordelige accommodatie bij de Niagara watervallen in Canada?
Reserveer hier je hotel of bed & breakfast in Niagara Falls, tegen de laagste prijzen

Overnachten in Amerika bij de Niagara watervallen

Red Coach Inn: op een toplocatie ligt deze historische bed & breakfast uit 1923, gebouwd in de stijl van een herberg van het Engelse platteland. Het is slechts een korte wandeling naar de watervallen 450 meter verderop. Aan de Amerikaanse kant is er geen andere accommodatie die zo dichtbij ligt, in je bed kun je het gebrul horen van de watervallen. De kamers zijn romantisch ingericht en er is een bekroond restaurant waar ontbijt wordt geserveerd. ► Boek een overnachting in Red Coach Inn vanaf € 290

Niagara watervallen Red Coach Inn

Seneca Niagara Resort & Casino: dit is een van de meest luxe plekken om te verblijven aan de Amerikaanse kant. Het 4-sterrenhotel ligt op één kilometer van de watervallen en heeft meerdere restaurants, een binnenzwembad, een fitnesscentrum, winkels en een zaal voor shows, concerten en entertainment. Voor het wagen van een gokje kun je terecht in het enorme casino, met 2500 fruitautomaten en 60 speeltafels. ► Boek een overnachting in Seneca Niagara Resort & Casino vanaf € 132

Zoek je voordelige accommodatie bij de Niagara watervallen in Amerika?
Reserveer hier je hotel of bed & breakfast in Niagara Falls, tegen de laagste prijzen

Voor meer informatie over het bezoeken van de Niagara watervallen kun je kijken op de officiële websites van de toeristenorganisaties Niagara Parks (www.niagaraparks.com), Niagara Falls Canada Tourism (www.niagarafallstourism.com) en Niagara Falls USA Tourism (www.niagarafallsusa.com).

Voor het laatst bijgewerkt op 2 september 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Niagara watervallen in Canada en Amerika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Jam Norasett/Shutterstock.com; Kit Leong/Shutterstock.com; Pinkcandy/Shutterstock.com; Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam