autohuur Canada

Reizen met de trein in Canada

Reizen met de trein in CanadaReizen met de trein in Canada is niet de snelste manier van vervoer. Canada is het enige grote geïndustrialiseerde land zonder hogesnelheidslijn en op Newfoundland, op Prince Edward Island en in de noordelijke provincies rijden helemaal geen treinen. Reizen per trein is echter wel een geweldige manier om de prachtige natuur en landschappen van Canada te zien.

De nationale spoorwegmaatschappij van Canada is VIA Rail. De maatschappij exploiteert intercitytreinen, regionale treinen en transcontinentale treinen in het land waarmee meer dan 400 steden, dorpen en plaatsen te bereiken zijn.

Wil je Canada per trein ontdekken?
Boek een compleet verzorgde treinreis bij CanadaPLUS

Treinreizen in Canada

De langste treinreis in Canada is van Toronto naar Vancouver (deze lijn staat bekend als The Canadian). Het traject is 4466 kilometer lang en de treinreis duurt ongeveer vier dagen (als je onderweg niet uitstapt).

Dit is een onvergetelijke ervaring. Vanuit panoramarijtuigen zie je de Canadese natuur in al zijn facetten, van uitgestrekte prairies en oerbossen tot de Rocky Mountains. Je gaat slapen en je wordt de volgende dag wakker in een gebied met een hele andere tijdzone en een ander klimaat. Je kunt reizen in een stoel (Economy Class) of in een slaapwagon (Sleeper Class). Je kunt slapen in een couchette en er zijn compartimenten voor één tot en met vier personen. In de trein kun je ontbijten, lunchen en dineren.

Er is ook een transcontinentale verbinding in het oosten, tussen Montréal (Quebec) en Halifax (in Nova Scotia). Deze treinreis, die ongeveer een dag duurt, staat bekend als The Ocean. Ook deze trein maakt gebruik van panoramarijtuigen en je kunt reizen in Economy Class (stoelen) of Sleeper Class (slaaprijtuigen).

Tussen Quebec City, Montréal, Toronto, Windsor en Ottawa rijden intercitytreinen. In iets minder dan 4 uur kun je non-stop met de trein reizen tussen Toronto en Ottawa. De treinreis van Toronto naar Montréal duurt 4 uur en 40 minuten.

Internationale treinverbindingen

Er zijn enkele internationale treinverbindingen tussen Canada en de Verenigde Staten van Amerika. Het Amerikaanse traject wordt soms verzorgd door de Amerikaanse spoorwegmaatschappij Amtrak.

Een populaire treinreis is het traject van Toronto naar de stad New York, die 13½ uur duurt. Onderweg stopt de trein in Niagara Falls, waar je de wereldberoemde watervallen kunt bekijken. Je kunt ook met de trein vanuit Montréal naar New York.

Aan de Canadese westkust kun je met de trein van Vancouver naar de Amerikaanse stad Seattle, een treinrit van 4½ uur.

Kopen van treinkaartjes in Canada

Voor het reizen per trein in Canada zijn er verschillende mogelijkheden om kaartjes te kopen. Het makkelijkst is dat online met een creditcard te doen via de website van VIA Rail: www.viarail.ca. Ze hebben ook een app waarmee je kaartjes kunt kopen. Je krijgt dan een instapkaart gemaild op je mobiele telefoon, die je kunt laten scannen bij het instappen. Daarnaast kun je kaartjes kopen bij een reisagent of bij loketten en kaartautomaten op treinstations. De kleinere onbemande stations hebben alleen automaten.

Ben je van plan tijdens je vakantie in Canada veel met de trein te reizen, dan kun je een Canrailpass overwegen. Deze treinpas is er in drie varianten en is geldig voor 60 dagen. Bij de goedkoopste Canrailpass kun je zeven keer met de trein reizen. Voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar is er de Youth Summer Pass, waarmee je tijdens de zomermaanden 60 dagen lang onbeperkt met de trein kunt reizen in Canada.

Voor lange treinreizen is het raadzaam van tevoren een kaartje te kopen bij VIA Rail. Dat kan vanaf 11 maanden van tevoren. In de winter zijn treinkaartjes veel goedkoper dan in de zomer en je hebt minder concurrentie van medepassagiers bij het bewonderen van het uitzicht vanuit de panoramarijtuigen. Het is dan natuurlijk wel veel kouder in Canada.

Het is raadzaam flexibel te zijn met het boeken van treinreizen, want vertragingen komen regelmatig voor. Boek dus geen vliegreis op dezelfde dag dat je ergens met een trein moet aankomen, want dan bestaat er een kans dat je het vliegtuig mist. Op de website van VIA Rail vind je informatie over de dienstregeling, de treinpassen en de prijzen. Boekingen en reserveringen kun je ook maken via de reisagent van VIA Rail in Nederland, Incento: www.incento.nl

Bijzondere treinreizen in Canada

Canada treinreizen
In Canada reis je vooral met de trein om de natuur te zien. De trein is een ideale manier om comfortabel vanuit je treinwagon het uitgestrekte landschap te bewonderen. Vanuit panoramarijtuigen zie je de Canadese natuur in al zijn facetten, van uitgestrekte prairies en oerbossen tot gletsjers en de Rocky Mountains. ► Lees hier meer over bijzondere treinreizen in Canada

Voor het laatst bijgewerkt op 29 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de trein in Canada, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/pictureguy; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam