Wat te doen en te zien in Oaxaca, Mexico: 10 tips!

Oaxaca is een van de culinaire en culturele hotspots van Mexico, de stad van mezcal, chocola en eeuwenoude piramides. Het is de hoofdstad van de staat Oaxaca en zeker de moeite waard om een paar dagen door te brengen als je in Mexico vakantie viert. Oaxaca is een kleurrijke stad met een charmant koloniaal centrum, door de Spanjaarden gesticht in 1532. Vlakbij ligt de berg Monte Albán, de hoofdstad van de Zapoteken en Mixteken die al 1500 jaar geleden werd bewoond. Zowel de rastervormige binnenstad als Monte Albán staan sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Oaxaca – dat je uitspreekt als wah-hah-kah – is ook een paradijs voor lekkerbekken. Als je wat tongstrelends wil doen, zoek je een van de vele restaurants op en laaf je je aan de Oaxaanse keuken. De Mexicaanse drank mezcal komt hier vandaan, maar ook chocolade, sprinkhanen, kleine avocado’s en zeven verschillende soorten molé (Mexicaanse saus) maken onderdeel uit van het dieet. Oaxaca is beroemd om haar vele traditionele festivals, zoals de Dag van de Doden in november. De stad is niet overweldigend groot en een fijne plek om de mierenhoop in Mexico-Stad te ontvluchten. Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Oaxaca!

Zócalo

Het Zócalo is het centrale plein van Oaxaca waar alle straten van het ‘schaakbord’ van de stad op uitkomen. Je zal onvermijdelijk beginnen of eindigen op dit plein als je in Oaxaca bent. Het is een relaxte plek om rond te hangen onder een van de gigantische bomen die voor schaduw zorgen of een terrasje te pakken (de prijzen in restaurants liggen hier natuurlijk wel hoger dan elders in de stad). Straatventers verkopen heliumballonnen en ijs en straatartiesten proberen met dans en muziek geld op te halen. Op de avonden in de weekenden komen veel locals bijeen op het Zócalo. Aan het plein ligt ook een kathedraal uit 1535.

Kathedraal van Santo Domingo

Aan kerken is in Oaxaca geen gebrek, maar de mooiste en beroemdste is de Kathedraal van Santo Domingo ten noorden van het Zócalo. Het was eerder een klooster, waarvan de bouw al in 1552 begon. Na de sluiting van het klooster in 1857 gebruikten militairen het als slaapplek, maar vanaf 1932 vonden er weer kerkdiensten plaats. Het is een prachtige barokke kathedraal waarvan vooral de binnenkant bijzonder is. Het interieur is rijk versierd met marmer, schilderingen en héél véél goud: liefst 60.000 vellen van 23,5-karaats bladgoud zijn gebruikt om de kerk haar fraaie glorie te geven. Adres: Calle de Macedonio Alcalá s/n, Centro, 68000 Oaxaca de Juárez, Oax., Mexico.

Museo de las Culturas de Oaxaca

Voor een stukje cultuur breng je een bezoek aan het Museo de las Culturas de Oaxaca. Het museum neemt je mee langs de 10.000 jaar oude geschiedenis van Oaxaca, van de oude beschaving van de Zapoteken tot de komst van de Spaanse kolonisten en de moderne tijd. Tentoonstellingen belichten thema’s als oude ambachten, medicijnen en voedsel.

Hoogtepunt is de schat die gevonden is in een tombe op Monte Albán, met een collectie edelstenen en gouden sieraden en een schedel die met turquoise mozaïek is ingelegd. Het Museo de las Culturas de Oaxaca is een van de beste musea van Mexico en bevindt zich in een oud klooster, grenzend aan de Kathedraal van Santo Domingo. Adres: 1a. Cerrada de Macedonio Alcala s/n, Centro, 68000 Oaxaca de Juárez, Oax., Mexico.

Monte Albán

Een excursie naar de ruïnestad van Monte Albán mag niet ontbreken tijdens een vakantie in Oaxaca. Monte Albán is de belangrijkste archeologische vindplaats van de regio. Gelegen op een 1900 meter hoge berg vind je hier de overblijfselen van een van de oudste nederzettingen van Mexico. Op een afgevlakte heuveltop bouwden de Zapoteken hier pakweg 1500 jaar geleden tempels, piramides, terrassen en paleizen. Ook andere volkeren, zoals de Olmeken en de Mixteken, hebben in deze heilige plaats gewoond.

Op de heuvelvlakte zie je nog de resten van tempels en piramides, al zijn ze minder groot dan je misschien zou verwachten. Je kunt vanuit Oaxaca de bus nemen naar Monte Albán, maar als je wat actiefs wil doen, kun je ook een mountainbike huren. Het tempelcomplex ligt ongeveer 10 kilometer ten zuidwesten van Oaxaca.

Jardín Etnobotánico

Pal naast de Kathedraal van Santo Domingo ligt de Jardín Etnobotánico, een weelderige botanische tuin die eind jaren negentig is aangelegd. Het was eerder een militair schietterrein dat plaats zou moeten maken voor een luxe hotel en een parkeerplaats, maar een groep lokale kunstenaars wist dat met succes te verhinderen. In de botanische tuin vind je nu honderden inheemse plantensoorten, waaronder veel cactussen. De planten geven de diversiteit weer van het Mexicaanse landschapen komen zowel uit droge woestijnachtige streken als koude, bergachtige gebieden.

Er is een sectie gewijd aan de Guilá Naquitz-grot in de buurt van de Zapoteken-nederzetting Mitla. In deze grot zijn maïs- en pompoenpitten gevonden van 7000 jaar oud, waarmee dit de oudste tekenen zijn van landbouw in Noord- en Zuid-Amerika. De planten krijgen water dat op het dak van het voormalige klooster naast de kathedraal wordt opgevangen. Website: www.jardinoaxaca.mx

Drink een glas mezcal

Oaxaca is wereldberoemd om haar heerlijk bedwelmende mezcal, een sterke alcoholische drank die gemaakt wordt van de agaveplant en een beetje op tequila lijkt. De inheemse indianen lieten het sap van de plant al koken en gisten, maar de Spaanse kolonisten distilleerden het en maakten het tot het drankje dat we nu kennen. Soms zit er een wormpje onderin de fles, maar dat is een marketingstruc die in de jaren ’40 is bedacht om mezcal een bijzondere status te geven. Een glas mezcal is in elk café en restaurant van Oaxaca verkrijgbaar, maar je kunt ook een rondleiding krijgen in een mezcal-distilleerderij.

In het dorp Matatlan 45 minuten buiten Oaxaca bevinden zich tientallen mezcal-producenten die gratis tours aanbieden. De rondleiding sluit altijd af met een proeverij waarbij je een royaal glas mezcal krijgt aangeboden (al hopen ze natuurlijk dat je daarna een hele fles koopt). Als je in juli in Oaxaca bent, kun je helemaal je hart ophalen. Tijdens het festival La Feria de Mezcal kun je honderden verschillende mezcal-dranken en mezcal-likeuren proberen. Zorg er wel voor dat je vooraf een stevige maaltijd naar binnen werkt.

Breedste boom ter wereld

Op de lijst van bizarre attracties prijkt de Árbol del Tule, ofwel de ‘breedste boom ter wereld’. In het dorp Santa María del Tule op 20 minuten rijden van Oaxaca staat een 40 meter hoge cipres met een enorme diameter van zo’n 9½ meter. De leeftijd is onbekend, maar varieert tussen de 1200 en 3000 jaar. De boom zou geplant zijn door een Azteekse priester en is omgeven met legendes en spiritualiteit. Voor ons is vooral de omvang imponerend: in de schaduw van de takken kun maar liefst 500 mensen staan! Je vindt de breedste boom ter wereld op het dorpsplein voor de aangename kerkje.

Wandel over de kleurrijke markt

Geen bezoek aan Oaxaca is compleet zonder een wandeling over een van de bruisende markten. Een blok verwijderd van het Zócalo ligt Mercado Benito Juárez, met marktkraampjes waar van alles en nog wat wordt verkocht. Je kunt er terecht voor handgemaakte voorwerpen, souvenirs en kleding, maar ook voor manden met pittige chapulines (sprinkhanen) en stapels gedroogde chilipepers.

Als je ter plekke wat wilt eten, zijn er vrouwen die empanadas, tamales of tortilla’s voor je klaarmaken. Er liggen borden met prachtig gesneden fruit en er zijn kraampjes waar je vers geperste sap kunt kopen. Een blok verder is Mercado 20 de Noviembre, een markt met groente- en fruitkraampjes, stalletjes waar handwerk, lederwaren en verse bloemen worden verkocht, en een paar eetstalletjes

Bezoek de ruïnestad Mitla

De ruïnestad Mitla ligt ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van Oaxaca en is zeker de moeite waard voor een dagtrip. Monte Albán was de politieke hoofdstad van de Zapoteken, maar Mitla was het religieuze en culturele centrum van dit inheemse volk. Mitla werd bewoond vanaf 900 voor Christus, totdat de Mixteken de boel rond het jaar veroverden. De stad raakte in verval toen de Spanjaarden in de 16e eeuw Mexico binnenvielen en de gebouwen ruïneerden om er een kathedraal te bouwen.

Je ziet er nu nog de stenen en muren die de vierhoekige tempels en paleizen vormden en de binnenplaatsen waar priesters hun religieuze ceremonies uitvoerden. Tijdens belangrijke ceremonies zouden priesters het hart verwijderen van een levend persoon en in een put van vuur gooien, als offer aan de goden… Je kunt een trip naar Mitla makkelijk combineren met een tussenstop bij de breedste boom ter wereld.

Museo Textile de Oaxaca

Oaxaca heeft ook een rijke traditie met het maken van textiel, dat je kunt zien in het Museo Textile de Oaxaca. Het museum heeft een permanente expositie van 5000 stuks textiel, die allemaal geschonken zijn door privéverzamelaars. Ze worden op creatieve wijze getoond, terwijl je meer te weten komt over het weven, borduren en verven van de kledingstukken. Het museum belicht eeuwenoude technieken uit Mexico, Guatemala en Ecuador, maar ook moderne mode die nu in zwang is. Het textielmuseum is pas geopend in 2006 en bevindt op de hoek van een rij 18e-eeuwse herenhuizen. Adres: Miguel Hidalgo 917, Centro Histórico, 68000 Oaxaca de Juárez, Oaxaca, Mexico. Website: www.museotextildeoaxaca.org

Voor het laatst bijgewerkt op 25 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Oaxaca, Mexico, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/sunsinger; Pixabay; Wikipedia.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam