Betalen met je vingerafdruk in Japan

Rondreizen Japan

Betalen met vingerafdruk in JapanAmsterdam, 16 april 2016 – De volgende keer dat je op reis gaat naar Japan, hoef je waarschijnlijk geen creditcard of stapel yens meer mee te nemen. Vanaf de zomer begint een proef waarbij buitenlandse toeristen hun aankopen kunnen betalen door simpelweg twee keer een vingerafdruk achter te laten.

Het gaat vooralsnog om betalingen op toeristische plekken, zoals in hotels en restaurants en bij bezienswaardigheden. De proef begint op zo’n 300 locaties, in gebieden als Atami, Hakone, Kamakura en Yugawara. De regering van Japan wil dit gestaag uitbreiden de komende jaren, zodat toeristen tijdens de Olympische Zomerspelen in Tokyo in 2020 helemaal geen contant geld meer hoeven mee te nemen.

Bij aankomst op een luchthaven in Japan hoef je alleen maar je vingerafdrukken te registreren, die worden gekoppeld aan de gegevens van je creditcard of bankrekening. Ook hoef je daarna niet meer in een hotel je paspoort te laten zien, zoals nu nog het geval is. Toeristen moeten nu al hun vingerafdrukken achterlaten bij de immigratieambtenaar op het vliegveld, dus de informatie en de systemen zijn er al.

Het grote voordeel is het gemak en de veiligheid, want zonder bankbiljetten op zak zijn buitenlandse toeristen en backpackers geen aantrekkelijke prooi meer voor criminelen en zakkenrollers. Toch is er ook wat nervositeit over de privacy. De autoriteiten beweren dat alle gegevens over je aankopen anoniem blijven, maar het is niet moeilijk om een link te leggen tussen je persoonlijke vingerafdruk en de zaken waar je geld aan uitgeeft. Kritische privacy-organisaties willen dat Japan garandeert dat de data niet misbruikt kan worden, ofwel door bedrieglijke politici, ofwel door hackers.

Foto © depositphotos.com/filipefrazao.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!