10 dingen die je als toerist niet moet doen in Japan

Rondreizen Japan

Japan wat niet te doenAmsterdam, 24 november 2019 – Met de Olympische Spelen in 2020 is Japan een van de beste plekken om te bezoeken. Zoals altijd heten Japanners de buitenlandse gasten van harte welkom en zijn ze de beleefdheid zelve, maar er zijn grenzen. Japan ontvangt de laatste jaren steeds meer vakantiegangers en sommige toeristen maken het wel erg bont.

Met de Zomerspelen in Tokyo houden Japanners hun hart vast of toeristen zich wel een beetje kunnen inleven in de eeuwenoude tradities, normen en waarden van het land. Wil je ook op vakantie naar het land van de rijzende zon? Lees hier 10 dingen die je als toerist niet moet doen in Japan!

Plan hier je vakantie naar Japan

Individuele rondreizen in Japan ► Check Van Verre Reizen, 333travel en Riksja Travel
Hotel of appartement in Japan ► Boek makkelijk online bij Booking.com
Beste tours en activiteiten in Japan ► Bekijk het aanbod bij Get Your Guide en Viator

Draag geen schoenen in huis

Doe je direct je schoenen uit als je het huis van een Japanse familie betreedt. Japanners beschouwen schoenen van buiten als ‘onrein’. Bij de ingang liggen meestal slippers waarmee je in een huis kunt rondlopen. Deze regel geldt niet alleen voor particuliere huizen, maar ook voor traditionele ryokan hotels en voor sommige openbare gelegenheden als tempels, heiligdommen, scholen en ziekenhuizen. Als je een rij schoenen bij de ingang ziet staan, weet je zeker dat je ze moet uittrekken.

Japan schoenen

Val de geisha’s niet lastig

Een van de populairste steden in Japan is Kyoto, waar je in de oude wijk Gion geisha’s kunt spotten. Deze gezelschapsdames lopen er niet voor toeristen, maar zijn daadwerkelijk op weg naar hun werk: een Japans theehuis waar ze de gasten vermaken. Steeds meer toeristen maken ongevraagd selfies, achtervolgen de geisha’s in de steegjes en raken zelfs hun kimono en geisha aan. De lokale bevolking heeft besloten dat het genoeg is. Sinds oktober 2019 krijg je een boete van 10.000 yen (€ 83) als je een geisha lastig valt.

Geef geen fooien in Japan

Vrijwel overal in de wereld is het gebruikelijk om een fooi te geven, maar in Japan wordt dit als een heuse belediging gezien. Een hoge mate van hoffelijkheid zit diep ingeworteld in de Japanse cultuur, en het verlenen van een goede service vormt hierop geen uitzondering in bars, restaurants en hotels. Zelfs taxichauffeurs weigeren vaak het bedrag naar boven af te ronden. Je weet precies wat je kwijt bent, en oplichting komt gelukkig weinig voor.

Rook niet op openbare plekken

Japan leek lange tijd een paradijs voor rokers, maar binnenkort treedt het land meer in de pas bij andere westerse landen. Gevoed door de wens van een rookvrije Olympische Spelen mag je dan niet meer roken in grotere restaurants en op openbare plekken als scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. In bars en kleinere eetgelegenheden mag je nog wel een sigaret opsteken. De maatregel wordt geleidelijk tot april 2020 ingevoerd, zo melden media. De boete voor rokers kan oplopen tot 300.000 yen (€ 2500).

Schud geen handen

Steek niet meteen je handen uit als je iemand begroet, dat is Japan vrij ongebruikelijk. Japanners buigen als ze elkaar begroeten, bedanken of afscheid nemen van elkaar. Een buiging kan variëren van een klein knikje met je hoofd (in informele situaties) tot een diepere en lange buiging van je hele bovenlichaam (als je bijvoorbeeld de koning van Japan ontmoet). Pas je aan en Japanners vinden het helemaal niet gek als westerlingen de buiging niet tot in de uiterste perfectie beheersen.

Hou je aan de wachtrijen

Je kent vast wel de beelden van stampvolle metrostellen en perronwachten die forenzen naar binnen duwen. Dat betekent echter niet dat Japan een chaotisch land is. Alles is strak georganiseerd en efficiënt geregeld, dus op veel plaatsen geldt een bepaalde structuur hoe en in welke rij je moet wachten. Niet alleen op metrostations, maar ook op treinstations, bushaltes, voor liften, voor straatverkopers, etc. Voordringen is een grove belediging in Japan, hoe druk het ook is.

Gebruik je eetstokjes op gepaste wijze

Rondom het gebruik van eetstokjes heeft Japan een geheel eigen etiquette. Het is niet zo erg als je de regels niet helemaal strikt weet te volgen en je als je klungelt met het eetgerei, als je maar laat zien dat je het wil proberen. Dat wordt op zich ook al erg gewaardeerd. Het belangrijkste: zet je eetstokjes niet recht omhoog in een kom met rijst. Dit gebeurt alleen tijdens uitvaarten, en anders zou het ongeluk brengen. Hetzelfde geldt voor het kruisen van de stokjes. En serveer ook geen eten met je eetstokjes aan iemand anders.

Eet niet onderweg

Als toerist is het handig om je broodje of sushi al wandelend op te eten, als je van de ene attractie naar de andere loopt. In Japan wordt dit als onbeleefd gezien. Je wordt geacht fastfood, snacks en drankjes ter plekke op te eten en te drinken. Vaak is er op de stoep een gebied gemarkeerd met lijnen dat hier speciaal voor bedoeld is. Het morsen van koffie of een stukje sushi op de straat kan sommige Japanners erg boos maken.

Snuit je neus niet in het openbaar

Hoe verkouden of grieperig je ook bent, het is ongepast in Japan om je neus te snuiten in het openbaar. Japanners zijn erg op hun hygiëne gesteld, en willen niet worden ‘besmet’ door zo’n westerse bleekscheet. Voor het snuiten van je neus zoek je een toilet of andere privéruimte op, waar je niemand anders kunt aansteken. Vooral in de winter zie je in Japan veel mensen met mondkapjes rondlopen, waarmee ze hun ziektekiemen binnenboord willen houden. Ook een mondkapje is dus een optie voor toeristen.

Japan verkouden

Hou je gedeisd in het openbaar vervoer

In Nederland laten we graag aan anderen weten dat we een gesprek voeren via de mobiele telefoon. In Japan kijken ze daar anders tegenaan: daar proberen ze in treinen en bussen juist zo zachtjes mogelijk te converseren om de medepassagiers niet te storen. In Japan is élke wagon een stiltecoupé. Als je heel dringend iemand moet bellen: zoek een rustige ruimte op met weinig andere mensen in de buurt.

De 25 beste bezienswaardigheden in Japan


Japan heeft ongelooflijk veel bezienswaardigheden, dankzij de rijke cultuur die duizenden jaren teruggaat. Toen in Europa de eerste kathedralen nog gebouwd moesten worden, wemelde het al van de prachtige tempels in Japan. ► Lees hier meer over de 25 beste bezienswaardigheden in Japan

Foto's © depositphotos.com/cowardlion; Shutterstock.com; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

2 reacties

  • Beste, deze reisadviezen zijn erg goed bedoeld, maar als ik je tekst lees, is het net alsof deze regels alleen in Japan voorkomen. Wij hebben hier in Europa bijna hetzelfde etiquette ( slippers en geisha’s uitgezonderd). Er is echter een gebrek aan respect: toeristen in het buitenland zetten vaak een feestneus op. Ik ben Vlaams en ik heb al vaak ongepast gedrag gezien van Nederlanders, hier.

  • Lijkt mij ontzettend leerzaam, om zoveel verschillende culturen en mensen te ontmoeten.
    Ik denk dat je aan die ervaringen veel hebt in het dagelijks leven.

    Arnold Koppers


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!