Normandië herdenkt en viert 75 jaar D-Day

Amsterdam, 10 maart 2019 – Weet je nog waar we onze vrijheid aan te danken hebben? Dat besef je goed als je dit jaar vakantie viert in Normandië. Deze noordwestelijke regio van Frankrijk staat in 2019 uitgebreid stil bij de invasie van de geallieerden op 6 juni 1944. Deze dag staat bekend als D-Day en betekende een jaar later het einde van de Tweede Wereldoorlog en het Duitse nazibewind.

Dit jaar is het de 75e herdenking van D-Day en de Slag om Normandië, dat de regio aangrijpt voor een uitgebreid programma met evenementen en festiviteiten. ,,Dit is bij uitstek een gelegenheid om feestelijk stil te staan bij het belang van vrede, vrijheid en verzoening”, aldus het Normandische toeristenbureau. ,,Op allerlei manieren wordt de herinnering aan deze tragische periode in de wereldgeschiedenis tot leven gewekt, maar wél met de nadruk op hoop!”

De invasie en D-Day wordt elk jaar wel herdacht, maar het programma is nu uitgebreider dan ooit. Er zijn parades, vuurwerkshows, feesten, vliegshows en reconstructies van legerkampen. Talloze tentoonstellingen en exposities staan stil bij de gebeurtenissen in 1944. De officiële herdenkingsceremonie in Normandië is op 6 juni, in aanwezigheid van vele staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders.

De festiviteiten beginnen al in maart en april, met openluchttentoonstellingen op de invasiestranden. Zo worden in 48 plaatsen langs de kust 1000 portretten opgehangen van Amerikaanse en Britse soldaten en Normandische verzetsstrijders, als eerbetoon aan de mensen die voor onze vrijheid vochten.

D-Day Festival

Van 25 mei tot en met 16 juni kun je op de invasiestranden terecht voor het D-Day Festival, met evenementen in onder meer Sainte-Mère-Église, Utah Beach, Omaha Beach, Bayeux en Gold Beach. Je kunt een helikoptervlucht maken over beroemde D-Day plekken en rondleidingen krijgen over stranden waar jonge soldaten het Duitse geweervuur moesten zien te ontwijken. In Sainte-Mère-Église is een tentoonstelling van militaire voertuigen en zijn demonstraties van parachutisten.

Op Omaha Beach wordt van 2 tot en met 9 juni zelfs een grootschalig legerkamp nagebouwd. Het Bunkermuseum van Merville is van 6 tot en met 9 juni elke avond het decor van een historische theatershow voor 1800 toeschouwers. Meer dan honderd acteurs en figuranten brengen elke avond ,,een levendig eerbetoon” aan de veteranen, met speciale effecten met vuurwerk. Het hele programma van het D-Day Festival vind je op www.bayeux-bessin-tourisme.com

Tentoonstellingen

Musea pakken uit met tentoonstellingen. Het Centre Juno Beach brengt een hommage aan Canadese en Europese vrouwen die een belangrijke rol speelden in de oorlog van 1939 tot 1945. Het Mémorial de Caen wijdt een tentoonstelling aan de Amerikaanse kunstenaar en illustrator Norman Rockwell. Er zijn meer dan 70 schilderijen en tekeningen te zien, waaronder het beroemde werk Four Freedoms.

Als je geboeid bent door onze geschiedenis, is de herdenking en viering van 75 jaar D-Day niet te missen. Alleen al een bezoek aan de invasiestranden laat een onvergetelijke indruk achter, maar je kunt tijdens een vakantie in Normandië natuurlijk ook genieten van cider, calvados en camembert – waar deze regio bekend van is. Normandië is goed te bereiken vanuit Nederland, met de auto is het 5 tot 6 uur rijden. Voor het hele programma kun je kijken op de website: www.normandydday75.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!