Booking Frankrijk

Vakantie in Normandië, Frankrijk: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Normandië vakantieGrazende koeien onder appelbomen in groene weiden, beekjes die langs de met riet bedekte vakwerkhuisjes kabbelen, de geuren en smaken van romige kazen, calvados en oesters, schattige oude dorpjes, bloemrijke tuinen, lange zandstranden en steile kliffen… Zie je je vakantie in Normandië al voor je? Deze lieflijke kuststreek in het noorden van Frankrijk, het land van Madame Bovary, kent een indrukwekkende geschiedenis. Van de Vikingen in de middeleeuwen tot de bloedige strijd op D-day tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944.

Die rijke historie vind je in heel Normandië terug: in de steden en dorpen, in kastelen en monumenten en bij de beroemde invasiestranden. Het is een heerlijke streek om te gaan fietsen, een gastronomische vakantie te houden, cultuur te snuiven of lekker te gaan luieren aan de kust. Lees snel verder voor de 10 leukste tips voor een onvergetelijke vakantie in Normandië!

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Normandië?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Normandië

Bezoek de indrukwekkende invasiestranden

Een must tijdens een vakantie in Normandië is een bezoek aan de invasiestranden. Het is een aangrijpende ervaring om op de plekken te staan waar op 6 juni 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, tienduizenden geallieerden het leven verloren. Voor kinderen is het niet alleen een leerzaam uitje, het is een belevenis om in bunkers te kruipen en op tanks en kanonnen te klimmen.

Normandië invasiestranden

De zee heeft de sporen van de slagvelden van D-Day op Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword Beach al lang weggespoeld, maar de graven van de soldaten en het oorlogsmaterieel houden de herinnering levend. Vooral de slagvelden op Omaha Beach en Utah Beach waren het dodelijkst, vanwege de hoge kliffen van La Point du Hoc waar de Duitsers de geallieerden opwachtten. Op ieder invasiestrand vind je musea en herinneringen aan de grootste militaire operatie ooit.

Kom meer te weten over de geallieerde invasie in 1944
Boek hier een tour naar de invasiestranden van Normandië

Bewonder het beroemde tapijt van Bayeux

Net iets onder de invasiestranden ligt het stadje Bayeux, dat beroemd is om zijn 70 meter lange tapijt uit de 11e eeuw. Het geborduurde meesterwerk in het museum van Bayeux vertelt in 58 scènes het verhaal van Willem de Veroveraar, Hertog van Normandië, en zijn Slag om Hastings. In de oude binnenstad van Bayeux kom je in middeleeuwse sferen op de pleintjes en in de kleine straatjes met vakwerkhuizen, statige herenhuizen en de mooie kathedraal Notre-Dame.

Normandië Bayeux

Als je hier begin juli hier op vakantie bent, maak dan het jaarlijkse middeleeuwse festival mee. De straten staan bol van muziek, parades, marktjes en theater. Ook in Bayeux kun je de Tweede Wereldoorlog herleven in het museum Mémorial de la Bataille de Normandie, vanaf D-Day tot de bevrijding van Parijs op 25 augustus 1944. Website: www.bayeuxmuseum.com

Slenter door het schilderachtige Honfleur

Een half uurtje ten noorden van de mondaine en drukke badplaats Deauville, ligt het mooie havenstadje Honfleur aan de monding van de Seine. Ga hier buiten de vakantieperiode en de weekends naar toe, dan zie je pas goed hoe mooi dit plaatsje is. De voormalige vissershaven Le Vieux Bassin, nu een jachthaven, is omringd door toeristenrestaurants. Als je rustig wilt eten, zoek een plekje in de kleine straatjes erachter.

Normandië Honfleur

Sinds de 19e eeuw is Honfleur de favoriete plek van schrijvers en kunstenaars die zich laten inspireren door het steeds wisselende licht die de hoge huizen aan de kade inkleuren. In het Museum Eugène Boudin (www.musees-honfleur.fr) zie je schilderijen van bekende impressionisten die Normandië op doek hebben gezet. Bewonder ook de 15e-eeuwse houten kerk Sainte-Catherine in Rue des Logettes, waarvan de klokkentoren apart is gebouwd om een eventuele overslaande brand te voorkomen. Iedere zaterdag is er een markt in Honfleur met lekkernijen van de streek.

Het eilandje Mont-Saint-Michel

Mont-Saint-Michel is een wonderlijk bedevaartsoord en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Tijdens vakanties is het geheid file lopen, dus probeer dit te vermijden. Maar het is wel een plek die je een keer in je leven gezien moet hebben. Het mysterieuze eilandje steekt zo’n 100 meter boven de zee uit en je kunt er komen met de auto.

Mont-Saint-Michel in Normandië

Als het eb is, ga er dan als een echte pelgrim te voet naar toe. Op het hoogste punt van Mont-Saint-Michel staat de abdij die je bereikt via trappen en kleine steegjes vol musea, souvenirshops en eettentjes. Het mooiste is om hier te zijn als de schemering invalt, dan voel je je echt midden in de middeleeuwen. Boek je tickets vast online om sneller binnen te komen.

Zorg dat je een van de beste bezienswaardigheden van Normandië niet mist!
Boek hier een toegangsticket of tour naar Mont-Saint-Michel

Beklim de kliffen van Étretat

Étretat, iets boven Le Havre, is nog zo’n hoogtepunt van Normandië – letterlijk en figuurlijk. De metershoge steile kliffen aan weerszijden van het strand zijn wereldberoemd. De weerkaatsing van het witte krijtsteen in de volle zon of de roze gloed op de kliffen bij zonsondergang: het landschap verandert voortdurend van kleur. Niet gek dat dit een geliefd decor was voor kunstenaars en schrijvers, zoals Guy de Maupassant, Monet en Courbet. Je kunt via trappen of met een treintje naar de top van de Aval klif op zo’n 70 meter hoog.

Étretat kliffen in Normandië

De Port d’Aval en de Manneporte zijn kolossale bogen, uitgehouwen uit het steen. In de kliffen bevindt zich een enorme grot, die Le Trou à l’Homme wordt genoemd. Het voormalige vissersdorp Étretat heeft een aantal prachtige villa’s uit de belle époque-periode en een oude markthal waar je lokale specialiteiten ontdekt. Bezoek ook de artistieke tuinen van Etretat boven op een klif. Ze zijn vol bijzondere plantsculpturen en moderne kunst en je hebt een geweldig uitzicht op het natuurgebied en de zee. Website: www.etretatgarden.fr

Fiets in Normandië aan de Seine à Vélo

De fietsroute Seine à Vélo start in Parijs en slingert zo’n 400 kilometer langs het water door het prachtige platteland van Normandië. Als je je vakantie begint in Parijs, kom je in Normandië de eerste dorpen Vernon en Giverny tegen. Hier kun je een mooie stop maken. De route is een aaneenschakeling van bezienswaardigheden, middeleeuwse dorpjes en oude watermolens en je fietst door een schilderachtige natuur.

Normandië fietsen

Na iedere etappe begrijp je steeds meer dat schilders als Monet, Degas en Renoir zo geïnspireerd raakten door het landschap van Normandië. De Seine à Vélo eindigt in een tweesplitsing naar de chique kustplaats Deauville en de interessante stad Le Havre. Vanuit deze, en meerdere plaatsen langs de route kun je weer de trein terugpakken naar Parijs. Website: www.laseineavelo.com

Wil je op de fiets meer ontdekken van Normandië?
Boek hier een 6-daagse fietsvakantie in Normandië

Ontdek de hoofdstad Rouen

Maak tijdens je vakantie zeker een stop in Rouen, de hoofdstad van Normandië. De oude binnenstad is een wirwar van straatjes, omzoomd door juweeltjes van vakwerkhuizen en middeleeuwse kerkjes. Loop naar de plek waar Jeanne d’Arc op de brandstapel werd gezet en bezichtig de monumentale gotische kathedraal van Rouen. Dit is de hoogste kathedraal van Frankrijk.

Normandië Rouen

Hier vlakbij wordt er op het Place Saint-Marc iedere dinsdag, vrijdag en in het weekend een traditionele markt gehouden. Voor liefhebbers van brocante zijn er op zondag naast de lokale producten ook kraampjes met oude snuisterijen en tweedehands kleding. Hou je van kunst, ga dan naar het prestigieuze Musée des Beaux-Arts (www.mbarouen.fr) met een bijzondere collectie van impressionistische kunst.

Maak foto’s bij de Abbaye de Jumièges

Als je vanuit Rouen langs de Seine rijdt, wat een prachtige rit is, kom je langs de Abbaye van Jumièges. Deze abdij werd in de 7e eeuw gebouwd door benedictijner monniken op bevel van Koning Dagobert om het evangelie te verspreiden onder de bevolking. Het bouwwerk werd verwoest door de Vikingen en verder vernield door oorlogen en de Revolutie.

Abbaye de Jumièges in Normandië

Nu is het klooster grotendeels een ruïne, maar wel een hele imponerende die veel fotografen aantrekt. Het feit dat het dak mist boven de muren en de bogen, maakt het tot een wonderlijk geheel. Via een speciale app kun je in 3D precies zien hoe de abdij er vroeger uitzag. Het is bijzondere plek om te wandelen, zowel door de ruïne als het prachtige grote park eromheen. Adres: 24 Rue Guillaume le Conquérant, 76480 Jumièges, Frankrijk. Website: www.abbayedejumieges.fr

Geniet in de tuinen van Monet

Direct aan de Seine-rivier ligt het mooie dorp Giverny, waar de beroemde kunstschilder Claude Monet meer dan 40 jaar van zijn leven heeft gewoond. Zijn huis en de weelderige tuinen zijn een genot om in rond te lopen. De kunst van Monet komt hier echt tot leven. Zijn schilderijen zie je hier in het echt, zoals de waterlelies en het Japanse bruggetje in de Jardin d’Eau, de treurwilgen en de plekjes waar hij genoot van een zomerlunch.

Tuinen van Monet in Normandië

Tussen de lente en de herfst is het één grote bloemenpracht. Ook de woning van Monet is een plaatje. Van de leeskamer Le Petit Salon Bleu, de voorraadkamer ‘l’épicerie’, de eetkamer en de slaapkamers, alles is tot in de kleinste details gereconstrueerd. Stap in de leefwereld van de schilder met een gids die je alles vertelt over het werk en het leven van Monet. Adres:  84 Rue Claude Monet, 27620 Giverny, Frankrijk. Website: www.fondation-monet.com

Ontdek het charmante huis van kunstschilder Claude Monet
Boek hier een rondleiding of tour door het huis en de tuinen van Monet

Bezoek de mooiste dorpen van Normandië

Maak tijdens je vakantie een roadtrip langs de kust of door het platteland als je de rust wil opzoeken in Normandië. Er zijn vele schattige oude dorpen waar je op de pleinen lekker kunt genieten van een crêpe en een glaasje cider. Zoals tussen de mooie vakwerkhuisjes in Beuvron-en-Auge of in het oude dorp Sées, met zijn schitterende kathedraal en oude klooster.

Veules-les-Roses in Normandië

In het vissersdorp Yport tussen de kliffen vind je een mooi strand met typisch Normandische strandhuisjes. Lyons-la-Forêt ligt midden in het beukenbos en heeft een 18e-eeuwse markthal, waar je heerlijke kaasjes kunt proeven. Meer toeristisch is het idyllische dorp Veules-les-Roses, waar de huizen met rieten daken en bloementuintjes aan het kleine riviertje de Veules zo op een ansichtkaart kunnen.

Vakantie in Normandië: praktische tips

Overnachten in Normandië

Voor een vakantie in Normandië heb je genoeg keuze aan accommodatie. Je kunt onder meer terecht in vele charmante chambre d’hotes, kasteeltjes en auberges op het platteland of aan de kust. Zo slaap je in Livarot in de traditionele vakwerkboerderij La Boursaie midden in de natuur. Je kunt er tafeltennissen, wandelen en fietsen in de omgeving en elke ochtend wacht je een heerlijk ontbijt. Je kunt ook een huisje boeken met vier slaapkamers.

La Boursaie in Normandië

Het Château de Boucéel biedt een bed & breakfast op een kwartiertje van de Mont Saint-Michel en in Beuvron-en-Auge slaap je in het prachtige landhuis Manoir de Sens. Als je met het gezin op vakantie gaat, boek dan een gîte (vakantiehuis) of ga kamperen. Wil je even iets heel anders? Ga slapen in een fort, in een hobbithuisje of een cidervat!

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Normandië?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Normandië, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Normandië

Kies voor een vakantie met je eigen auto als je in je eigen tempo veel wil zien van Normandië. Als je vanuit Utrecht via Brussel en Amiens rijdt, zit je er al in 5½ uur. Of pak de Thalys vanaf € 35 van Amsterdam CS naar treinstation Gare du Nord in Parijs. Vandaar reis je verder via station Paris Saint-Lazare naar diverse plaatsen in Normandië, zoals Rouen, Bayeux en Deauville. Je kunt ook de Thalys nemen naar Lille (2 uur en 45 minuten), en daar overstappen op een sneltrein naar Rouen (3 uur).

Reis comfortabel met de trein naar Normandië
Boek een treinticket naar Normandië bij NS International

Normandië treinstation Rouen

Vanaf € 110 boek je een retourvlucht naar Rouen. KLM en Air France vliegen rechtstreeks in zo’n 1½ uur van Amsterdam Schiphol naar Aéroport de Rouen – Vallée de Seine (URO). Deze internationale luchthaven ligt op 10 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad van Normandië. Op het vliegveld kun je een auto huren om Normandië te verkennen. Website: www.aeroports-normandie.fr

Huur een auto op de luchthaven van Rouen vanaf € 10 per dag
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Normandië

Eten en drinken in Normandië

Normandië is de streek van de appeltjes, zeevruchten en kazen. De appels worden op vele manieren gegeten en gedronken, van de traditionele Normandische appeltaart, tot cider en calvados. Le Trou Normand, een glaasje jonge calvados met soms een bolletje appelijs erin, wordt veel gedronken als voorafje tussen de gerechten door. De Normandische kazen zijn wereldberoemd en meestal vernoemd naar het dorp waar ze vandaan komen. Neem bijvoorbeeld Camembert, Livarot, Pont-l’Évêque en Neufchâtel.

Normandië kaas

Ben je fan van vis en zeevruchten? Ga oesters eten in Saint-Vaast-la-Hougue, of sint-jakobsschelpen en makreel in Trouville. Als je een echte foodie bent, ga dan een hele dag proeven van al het lekkers dat Normandië te bieden heeft. Een gids neemt je mee op een culinaire toer door de dorpen, langs kaasboerderijen, distilleerderijen en de vismarkt in Trouville.

Proef Normandische Franse kaas, cider, appelbrandewijn en meer
Boek hier een gastronomische foodie-tour in Normandië

Voor meer informatie over een vakantie in Normandië kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.normandie-tourisme.fr

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Normandië, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam