Binnenkort betaal je tot € 10 entree voor een dagje Venetië

Venetië entreeAmsterdam, 24 april 2022 – Wil je tijdens je vakantie in Italië een dagje naar Venetië? Vanaf juni 2022 moet je hiervoor entree betalen. Op de drukste dagen betaal je € 10 om de stad binnen te komen. Op extreem stille dagen kan de toegangsprijs dalen tot € 3.

Venetië hoopt hiermee het groeiende toerisme te beteugelen. De kwetsbare stad, die gebouwd is op 117 eilanden, dreigde voor de coronapandemie al bijna letterlijk te bezwijken onder de massa’s toeristen. Elk jaar probeerden liefst 30 miljoen mensen zich een weg te banen door de stad, zich ellebogend over een van de 400 bruggetjes om te ‘genieten’ van de pittoreske kanalen. Het stadsbestuur kwam daarom al in 2018 met een plan om entree te heffen.

Na de uitbraak van het verdoemde coronavirus zakte het toerisme als een pudding in elkaar, maar tijdens het afgelopen Paasweekend was het weer ouderwets druk. Met 125.000 dagjesmensen was het zelfs drukker dan vóór de coronacrisis. Daarom begint Venetië nu 6 maanden met een proef met een entreeprijs. Daarna wordt de toeslag in januari 2023 mogelijk definitief ingevoerd.

Laatste nieuws (update mei 2022):
► Venetië heeft besloten de invoering van de entree uit te stellen tot 16 januari 2023

Hoe werkt het als je Venetië wil bezoeken?

Voor dagjesmensen tuigt de stad een boekingssysteem op. Voor een bezoek aan Venetië moet je vooraf online reserveren via dit systeem en de entree betalen. Het stadsbestuur wil een drempel instellen van maximaal 40.000 of 50.000 bezoekers per dag. Hoe drukker het lijkt te worden, hoe hoger de toegangsprijs. Die kan oplopen tot maximaal € 10.

Venetië massatoerisme

Met een reservering krijg je ook bepaalde voordelen, zoals kortingen op musea. Na een boeking krijg je een QR-code die je kunt scannen bij een van de tourniquets langs de toegangswegen naar de stad. Denk niet dat je het kunt omzeilen, want in het centrum van Venetië hangen meer dan 500 camera’s om toeristen zonder QR-code op te sporen.

Hou voor een dagje Venetië de website van het toeristenbureau in de gaten: www.veneziaunica.it. Nu kun je nog niet reserveren, maar de komende tijd zal dat wel mogelijk zijn.

Wil je voordelig op bezoek naar Venetië?
Boek een 4-daagse stedentrip naar Venetië vanaf € 258

Geen entree als je blijft overnachten

Als je blijft overnachten in Venetië, hoef je de entreeprijs niet te betalen. De toeslag is dan al min of meer verwerkt in de toeristenbelasting die de accommodatie in rekening brengt. Ook inwoners en iedereen die hier moet zijn voor werk of studie, hoeft uiteraard niets te betalen.

Venetië entree 10 euro

Werkt het om massatoerisme tegen te gaan? Nee, wij denken van niet. Een entreeprijs van € 10 is erg laag voor een van de mooiste steden van Italië. Zeker als je het vergelijkt met de prijzen in Venetië zelf. Voor een cappuccino op het San Marcoplein ben je al snel € 10 kwijt.

Vermijd de drukke warme zomer en de vakanties! Je kunt Venetië beter bezoeken in het voorjaar, de herfst of de winter. En blijf vooral wat langer. ‘s Avonds zijn alle dagjesmensen weer vertrokken en is het veel meer genieten in deze prachtige stad.

Foto's © Efired/Shutterstock.com; ChiccoDodiFC/Shutterstock.com; ESB Professional/Shutterstock.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

2 reacties


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!