Entree betalen voor Venetië: zo werkt het

Venetië entree betalen 2024Amsterdam, 11 februari 2024 – Na jaren soebatten is het stadsbestuur van Venetië het er eindelijk over eens: vanaf het voorjaar van 2024 moet je entree betalen voor een bezoek aan deze wonderschone Italiaanse ‘waterstad’ met de vele kanalen en bruggen. Al in de zomer van 2019 werd dit idee gelanceerd om het massatoerisme een halt toe te roepen. Na jaren van uitstel moet je vanaf dit jaar toch echt gaan betalen om Venetië binnen te komen.

De toegangsprijs geldt echter alléén voor bepaalde dagen en tijdstippen. Er zijn nog genoeg mogelijkheden om Venetië te bezoeken zónder het betalen van een entreeprijs. Bovendien is de vergoeding helemaal niet hoog, en bedraagt deze slechts € 5. Of dit toeristen echt zal afschrikken, is nog maar de vraag. Het tarief kan natuurlijk wel stijgen de komende jaren.

De toeslag geldt verder alleen voor dagjesmensen, dus als je Venetië bezoekt vanuit een andere Italiaanse stad of een camping, hotel of vakantiepark in de buurt. Boek je een stedentrip naar de lagunestad met één of meerdere hotelovernachtingen, dan betaal je geen entree. Je bent dan wel toeristenbelasting verschuldigd die het hotel in rekening brengt. Dus indirect betaal je het ook.

Zoek je accommodatie voor je stedentrip naar Venetië?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Venetië

Online entree betalen

Maar hoe werkt het precies? Je betaalt de entree voor Venetië alleen voor 29 dagen in de maanden april, mei, juni en juli. Dit zijn de zogeheten piekdagen waarop de stad in Italië de meeste toeristen verwacht. De meeste dagen vallen in het weekend. Doe je dus een dagje Venetië in augustus, dan hoef je niets te betalen (al is het dan wel erg warm).

Venetië entree betalen zo werkt het

Je betaalt alleen een toegangsprijs voor de spitsuren van 08.30 uur tot 16.00 uur. Als je Venetië bezoekt voor een concert of een diner, dan hoef je niet je portemonnee te trekken. Hieronder staat een overzicht van alle toeslagdagen in 2024:

april: 25, 26, 27, 28, 29, 30
mei: 1, 2, 3, 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26
juni: 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30
juli: 6, 7, 13, 14

Je betaalt de toegangsprijs vrij eenvoudig online via deze website van de stad Venetië: cda.ve.it. Doe dit dus voordat je afreist naar de stad. Je krijgt vervolgens een e-mail met een QR-code die je laat zien bij zeven toegangspunten tot Venetië, waaronder het centraal station.

Venetië entree betalen online

Het stadsbestuur is nog bezig automaten te plaatsen op het treinstation Venezia Santa Lucia en op het plein Piazzale Roma, waar de bussen aankomen. In de loop van dit jaar moet je hier ook toegangstickets kunnen kopen.

Vrijstellingen

Inwoners van Venetië zijn uiteraard vrijgesteld van de verplichting om entree te betalen. Die vrijstelling geldt eveneens voor talloze andere groepen, zoals studenten, arbeiders, deelnemers aan een sportwedstijd, militairen, familieleden en vrienden die op bezoek willen.

Venetië entree betalen en hotel

Als hotelgast moet je echter óók een vrijstelling aanvragen via de officiële website www.venezia.it – als je tenminste op een van de piekdagen in Venetië verblijft. Je vult de aankomst- en vertrekdatum in en je geeft door in welk hotel je logeert. Dan krijg je een QR-code waarmee je bij een toegangspoort de stad in komt. Niet vergeten dus als je die stedentrip hebt geboekt!

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!