Zonder overstap van Londen naar Amsterdam met Eurostar

Amsterdam, 20 maart 2018 – Vanaf 4 april 2018 kun je twee keer per dag met de Eurostar rechtstreeks van Londen naar Amsterdam. Het hogesnelheidstraject neemt 3 uur en 41 minuten van je tijd in beslag, met enkel tussenstops in Brussel en Rotterdam. Een directe reis in beide richtingen en een hogere frequentie laten langer op zich wachten.

Op de boekingssite van Eurostar kun je een enkeltje vinden voor € 40. Net als bij budget luchtvaartmaatschappijen moet je dan wel flexibel zijn. De Britse pers verwacht daarom een prijzenoorlog. Dat klinkt als goed nieuws voor de reiziger.

Vier uur in de trein lijkt lang in vergelijking met het uurtje waarin een piloot het toestel aan de overkant van het Kanaal zet. Toch is het verschil in netto reistijd minimaal als je van hartje Londen naar centrum Amsterdam wil.

Naast de langere inchecktijd in Schiphol, spelen de grote afstanden in de Britse hoofdstad een vliegreis niet in de kaart. Ook met de rechtstreekse Heathrow of Gatwick Express heb je een uur nodig voor je aan de voet van de Big Ben staat.

Reizen met de trein is een oase van rust in vergelijking met het estafettelopen bij het nemen van een vliegtuig. Je hebt er ook een ruimere werkplek, nooit last van turbulentie en je kunt comfortabel gebruik maken van telefoon en wifi.

Vanzelfsprekend is het reizen met de trein ook een stuk duurzamer. Het verschil in CO2 uitstoot met een vliegtuigreis zou op dit traject 80 procent minder zijn dan als je met de Eurostar door de Kanaaltunnel zoeft.

Heenreis met veiligheidsoverstap

Reis je vanuit Amsterdam naar het Verenigd Koninkrijk, dan moet je voorlopig blijven overstappen op station Brussel Zuid. Wie daar via de Eurostar-terminal incheckt, verlaat het Schengen-gebied. Britse douaniers bepalen of je het Verenigd Koninkrijk binnenkomt. Die wissel van trein met veiligheidscontroles kost je zowat een extra uur.

Dit kan er alleen uit als de Nederlandse en Britse overheid een verdrag sluiten dat paspoortcontroles op NS stations mogelijk maakt. Naast de infrastructuur met poortjes en scanners moet er ook een stukje Verenigd Koninkrijk in Nederland gecreëerd worden. Met de Brexit in aantocht, wordt nu ingeschat dat dit wellicht pas tegen het voorjaar van 2020 rond zal zijn. Tot dan blijft de overstap behouden op het traject van Eurostar vanuit Amsterdam.

Foto's © Eurostar International Limited.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.