Londen heeft nu een museum over daklozen

Londen museum daklozenAmsterdam, 20 mei 2024 – Eindelijk: het nieuwe museum over daklozen in Londen heeft een dak boven zijn hoofd! Deze maand gingen letterlijk de deuren open van het Museum of Homelessness. Het museum werd al opgericht in 2015, maar leidde tot dusverre een dakloos bestaan. Sinds kort hebben ze een permanent onderkomen in de Britse hoofdstad, in een klein poortwachtershuisje in Finsbury Park.

De afgelopen jaren heeft het museum zich ingespannen om een bescheiden collectie samen te stellen, gericht op ‘de geschiedenis van dakloosheid, armoede en sociale actie’. Al stelt de verzameling niet veel voor (zoals je kunt verwachten bij een museum over dak- en thuislozen). Het Museum of Homelessness biedt vooral ‘ervaringen en evenementen’ voor bezoekers die meer willen weten over het zwerversbestaan.

Londen museum dakloosheid

Zo heeft de eerste tentoonstelling de pakkende titel How to Survive the Apocalypse – oftewel: hoe overleef je een ramp of de complete ondergang van de wereld. Verwacht geen vitrine met objecten van zwervers, maar een 1½ uur durende rondleiding met ‘performance, poëzie en gesprekken’. Een deel is buiten, dus hou rekening met regen en zo.

Daklozen hebben gratis toegang

Met exposities in samenwerking met kunstenaars en creatievelingen wil het museum eigenlijk voorlichting geven over dakloosheid. Het doel is bezoekers te ontdoen van mythen en stereotypen die vaak over daklozen bestaan. Het museum is dan ook opgericht door mensen die ervaring hebben met daklozen of zelf even geen eigen onderkomen hadden.

Museum of Homelessness in Londen

In het intieme Museum of Homelessness is slechts ruimte voor 25 bezoekers, dus het is noodzakelijk vooraf je tickets te reserveren. De entree is £ 10 (ongeveer € 11,70), maar daklozen hebben gratis toegang.

Je vindt het museum binnen Finsbury Park in het noorden van Londen. Het dichtstbijzijnde metrostation is Manor House. Dit is het ultieme uitje als je de bekende attracties zoals de Big Ben en de Tower Bridge inmiddels wel kent in de Britse hoofdstad 🙂 Website: www.museumofhomelessness.org

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!