Reizen naar Engeland: de nieuwe regels vanaf 1 oktober

Verenigd Koninkrijk regels reizenAmsterdam, 30 september 2021 – Wil je binnenkort naar Engeland? Neem een geldig paspoort mee! Vanaf 1 oktober 2021 is een identiteitskaart niet langer toegestaan om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Een visum heb je gelukkig niet nodig voor een vakantie in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Het Verenigd Koninkrijk is op 1 januari van dit jaar officieel uit de Europese Unie gestapt. Na deze Brexit veranderde er nog niet zoveel voor buitenlandse toeristen die Engeland wilden bezoeken (als dat al mogelijk was vanwege het verdoemde coronavirus).

Per 1 oktober komt daar verandering in en zijn enkele regels aangepast. In het kort komt het erop neer dat Europeanen van het vasteland nog steeds met open armen worden ontvangen in het Verenigd Koninkrijk. Er ligt geen strobreed in de weg voor een stedentripje naar Londen of een trektocht over de Schotse hooglanden.

De nieuwe regels voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Het Britse toeristenbureau heeft de nieuwe regels voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk onlangs bekendgemaakt. Hier zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.

Reispapieren voor het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 oktober 2021 kun je het Verenigd Koninkrijk niet inreizen met een identiteitskaart uit Nederland, België of een ander EU-land. Je mag het Verenigd Koninkrijk alleen bezoeken met een geldig paspoort. Dit geldt dus voor alle vier de delen van het koninkrijk: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Het paspoort moet geldig zijn tot en met de dag van de terugreis. Ook kinderen hebben een paspoort nodig.

Grenscontroles

Er verandert niet zoveel aan de grens. Vóór de Brexit vond er al een controle plaats van je reisdocument als je met het vliegtuig, de trein of de ferry naar het Verenigd Koninkrijk reisde. Dat blijft zo in de havens en de vliegvelden, alleen mag je nu dus alleen je paspoort laten zien.

Gezondheidszorg

Als je tijdens je verblijf in het Verenigd Koninkrijk ziek wordt of te maken krijgt met een medisch noodgeval, kun je gebruik blijven maken van de European Health Insurance Cards (EHIC). Hiermee krijg je toegang tot de Britse gezondheidszorg. Vergeet dus niet de pas van je zorgverzekeraar mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk.

Behandelingen worden vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering, tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Voor aanvullende medische kosten en repatriëringen moet je een reisverzekering afsluiten.

Autorijden in het Verenigd Koninkrijk

Bezoekers met een geldig Europees rijbewijs mogen autorijden in het Verenigd Koninkrijk. Je hebt geen apart internationaal rijbewijs nodig. Let er wel op dat je natuurlijk links moet rijden. Ga je met je eigen auto, dan dien je een kentekenbewijs en je verzekeringspapieren (de groene kaart) mee te nemen. ► Lees hier alle tips over reizen met de auto naar Engeland

Verenigd Koninkrijk paspoort reizen

Reizen met huisdieren naar het Verenigd Koninkrijk

Je mag je hond, kat of fret meenemen voor een vakantie in Engeland, Wales of Schotland. Je huisdier moet gechipt zijn en ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Daarnaast moet je een dierenpaspoort of gezondheidscertificaat bij je hebben voor je hond of kat. Voor Noord-Ierland gelden aparte regels.

Corona en het Verenigd Koninkrijk

Door covid-19 was een vakantie naar het Verenigd Koninkrijk lange tijd onmogelijk, maar het gaat de goede kant op. Sinds 22 september hoef je na thuiskomst niet langer verplicht in quarantaine als je in het VK bent geweest.

Vanaf 4 oktober 2021 treden er verdere versoepelingen op in Engeland en Schotland. Je hoeft dan voor vertrek geen test meer af te nemen als je volledig gevaccineerd bent. Wel moet je nog steeds op de tweede dag na aankomst een verplichte coronatest doen in het Verenigd Koninkrijk (en zelf betalen). Deze zogeheten Day 2 Test moet tot eind oktober een PCR-test zijn. Vanaf november mogen volledig gevaccineerde passagiers ook een goedkopere antigeentest laten afnemen.

Verenigd Koninkrijk regels

Ondertussen blijft de kleurcode voor het Verenigd Koninkrijk bij het reisadvies hardnekkig op oranje staan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt het VK nog altijd als een ‘zeerhoogrisicogebied’ vanwege de deltavariant van het coronavirus. Dit is natuurlijk volledig achterhaald nu de meeste mensen in Nederland én het Verenigd Koninkrijk volledig gevaccineerd zijn.

Voor de laatste actuele informatie over reizen naar het Verenigd Koninkrijk kun je kijken op de website van de toeristenorganisatie Visit Britain: www.visitbritain.com

Wil je komend jaar op reis naar het Verenigd Koninkrijk?
Bekijk hier alle reisorganisaties voor een vakantie in Engeland
Foto's © VisitBritain/Adam Burton; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!