Afdalen in de spookachtige metrostations van Londen

Amsterdam, 23 september 2018 – Het oudste metronetwerk ter wereld spreekt al snel tot de verbeelding. Sinds 1863 zijn er in Londen heel wat tunnels en metrostations uitgegraven voor de verschillende metrolijnen. Zoals je je kunt voorstellen, zijn er in die anderhalve eeuw ook flink wat van die plekken aan hun lot overgelaten.

Londen kent een groot aantal tunnels en metrostations die al vele jaren geleden buiten gebruik zijn gesteld. De Britse hoofdstad heeft een enorm doolhof van donkere en stoffige gangen waar ooit reizigers doorheen tuften. Er zijn 40 stations die liggen weg te kwijnen in de duisternis. Het is een onbekend deel van Londen, misschien wel het domein van geesten, ratten en sluipmoordenaars.

Dit vergeten deel van de ondergrondse is normaal strikt verboden voor het publiek, maar de komende drie maanden wordt daar een uitzondering op gemaakt. Van oktober tot en met december 2018 krijg je eenmalig de kans af te dalen naar de afgedankte metrostations en spookachtige gangen. Het London Transport Museum biedt rondleidingen aan naar verschillende stations en tunnels om kennis te maken met de ‘ongewone en onbekende verhalen’ uit de geschiedenis van het metronetwerk.

Zo kun je een intiem kijkje nemen in Churchill’s Secret Station, een van de meest fascinerende verborgen plekken van Londen. Van 1907 tot 1932 was dit een kort leven beschoren als metrostation, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het heimelijk gebruikt als uitvalsbasis om de Britse spoorwegen te coördineren. Tijdens Duitse bombardementen op Londen schuilde de Britse premier Winston Churchill in de wirwar van nauwe tunnels.

Je kunt lopen in verborgen ruimtes onder Trafalgar Square en de sfeer opsnuiven op metroplatforms bij station Charing Cross die in 1999 buiten gebruik zijn gesteld. Daar werden beroemde films als Skyfall (2011) en Paddington Bear (2013) opgenomen. Vlakbij station Euston vind je The Lost Tunnels met bewaard gebleven vintage reclameposters die al meer dan 50 jaar aan het oog van het publiek zijn onttrokken.

De tours Hidden London duren ongeveer 75 tot 90 minuten en zijn mogelijk voor iedereen vanaf 15 jaar. Reserveren is noodzakelijk. Kaarten zijn nog verkrijgbaar, maar het is wel raadzaam ze tijdig te kopen. Dat kan via de website: www.ltmuseum.co.uk

Foto's © Flickr.com/Steve Brown; Flickr.com/Evan Grant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!