Wandelen onder de sterren in Wales

Amsterdam, 9 januari 2020 – Wandelen langs de kliffen, stranden en kastelen van Wales is overdag al bijzonder, maar sinds kort is het ook leuk om er ‘s avonds en ‘s nachts je wandelschoenen aan te trekken. In Wales is de nieuwe Astro-Tourism Trail gelanceerd, een 80 kilometer lange wandelroute onder de nachtelijke hemel en de sterren.

Het wandelpad loopt langs zes ‘Dark Sky Discovery Sites’, plekken die zo duister zijn dat je met het blote oog makkelijk de Grote Beer, de Orion en de Poolster kunt zien. Hier wordt de sterrenhemel niet vervuild door lantaarnpalen, koplampen en andere verlichting. Je ziet er meer sterren dan op de rode loper bij een première in Hollywood, aldus het toeristenbureau van Wales (maar zo moeilijk is dat niet…).

Als je geluk hebt, heb je in de heldere hemel ook zicht op de Melkweg, meteorietenregens en het internationale ruimtestation ISS. Het parcours loopt door de Cambrian Mountains, een kale en dunbevolkte serie van bergketens in Wales. Dit is sowieso al een gebied dat ver verwijderd is van ‘lichtvervuiling’.

Je kunt het hele pad in een paar nachten bewandelen en in een gids kun je lezen waar je op moet letten met je verrekijker of telescoop. Vooraf kun je handige apps downloaden voor voorspellingen over het wolkendek en wanneer het ruimtestation ISS passeert.

Af en toe kom je langs pubs met toepasselijke namen als de Y Star Inn om je astronomische ervaringen te laten bezinken. Slapen doe je onderweg in hostels. Handig om te weten: je ogen hebben ongeveer 20 minuten nodig om te wennen aan het donker, waarna je de sterren weer in alle scherpte kunt zien.

Overdag is trouwens ook van alles te ontdekken langs de wandelroute (als het bijvoorbeeld dagenlang bewolkt is). Je passeert onder meer mijnen uit de Romeinse tijd, een abdij uit de 12e eeuw en het hoogst gelegen stuwmeer van het Verenigd Koninkrijk. Meer info vind je op de website van Visit Wales: www.visitwales.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!