Reisorganisatie failliet

Reisorganisatie faillietHeb je al een jaar van tevoren de reis van je leven geboekt en vooruitbetaald, gaat de reisorganisatie opeens failliet. Zeker in tijden van crisis zou dat zomaar kunnen gebeuren. Als een reisorganisatie lid is van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), dan krijg je je geld terug bij een faillissement. Ook als je nog niet eens op reis bent geweest.

Het is dan ook veiliger om een reis te boeken via een reisorganisatie die is aangesloten bij de SGR. Meer dan 95 procent van alle bonafide reisorganisaties in Nederland is lid van deze stichting. Op de website worden de reisorganisaties vermeld die een faillissement hebben aangevraagd en waarvoor de garantieregeling geldt. Ook kun je via internet een schadeformulier invullen. Voor klachten over de kwaliteit van je reis kun je niet bij de SGR terecht.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)
Postbus 4040
3006 AA Rotterdam
Tel. 010-4146377
E-mail: sgr@sgr.nl

Naast de SGR is er ook nog de Stichting Garantiefonds Specialistische Touroperators (SGTS), waar kleinere reisorganisaties bij zijn aangesloten. Deze organisatie werkt volgens hetzelfde principe: ook hier kun je je geld terugkrijgen als de tour operator op een bankroet afstevent of in financiële problemen komt.

Reisorganisaties met een bepaalde specialisatie zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Gespecialiseerde Tour Operators (GGTO). Ook hier krijgen consumenten het reeds betaalde deel van de reissom terug als de reisorganisatie failliet gaat.

Ruzies, geschillen en conflicten

Het kan onverhoopt voorkomen dat de boeking bij een reisorganisatie niet datgene opleverde wat je ervan verwachtte. Zo kan het hotel bij aankomst er iets anders uitzien dan omschreven in de brochure of op internet, kost de excursie opeens een paar honderd euro extra of blijkt het reisbureau waar je online een trip had geboekt helemaal niet te bestaan. In Nederland zijn er verschillende organisaties waar je terecht kunt om je beklag te doen.

Geschillencommissie Reizen
Postbus 90600
2509 LP Den Haag
Tel. 070-3105310
Fax 070-3658814
E-mail: info@geschillencommissie.nl

De geschillencommissie behandelt klachten over reizen en geeft een bindend advies. Je kunt er alleen terecht als de organisatie waar je een reis hebt geboekt, lid is van de ANVR. Het ongerief moet eerst ter plaatste bij de reisleiding worden gemeld. Als dit niks heeft opgeleverd, moet de klacht binnen 30 dagen aan de reisorganisatie worden voorgelegd. Kan het dan nog steeds niet worden bijgelegd, dan kun je tot drie maanden na terugkeer terecht bij de geschillencommissie. Gemiddeld wordt driekwart van de klachten gegrond bevonden.

ANWB
Afdeling juridische organisatie en advies
Postbus 93200
2509 BA Den Haag
Tel. 070-3147788
E-mail: rechtshulp@anwb.nl

De ANWB biedt informatie en advies bij juridische problemen op het gebied van verkeer, recreatie en toerisme. Alleen voor leden is deze dienstverlening gratis.

Calamiteiten

Bij het Calamiteitenfonds kun je terecht als je door rampspoed bent getroffen. Als je vakantie is verstoord door aardbevingen, tornado’s, overstromingen, vulkaanuitbarstingen, politieke onlusten, terrorisme of oorlogshandelingen, krijg je hier een restitutie van je reissom en de kosten van repatriëring. Dit fonds is in het leven geroepen omdat rampspoed niet door verzekeraars wordt vergoed. De reisorganisatie waar je de reis boekt moet wel aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds en je betaalt per boeking een bijdrage van € 2,50.

Calamiteitenfonds
Postbus 4040
3006 AA Rotterdam
Tel. 010-4146377
E-mail: info@calamiteitenfonds.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 23 september 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam