Sekstoerisme

Paaldanseres in gogo bar in Thailand
Paaldanseres in gogo bar in Thailand

Seks tijdens het reizen: op zich is daar niks mis mee. Net als in Nederland of België heb je daar behoefte aan, of je nou onderweg bent of niet. Vaak kan het reizen je nog een extra seksuele stimulans geven. Denk bijvoorbeeld aan die kleffe, zwoele momenten dat je met een glaasje teveel op onder een blinkende sterrenhemel tijdens een warme nacht, met muziek van Bob Marley op de achtergrond, ligt te flirten met een man of vrouw die je een paar uur daarvoor pas leerde kennen.

Een heel ander verhaal wordt het als seks het belangrijkste doel is van je reis. Daar hebben wij wel wat moeite mee. Elk jaar vertrekken honderdduizenden westerlingen naar oorden als Thailand en de Filipijnen om daar tegen betaling seks te bedrijven. De vrouwen en in mindere mate mannen die zich aanbieden in derde wereldlanden voor prostitutie, doen dit echter vaak niet uit vrije wil. Zij doen dit omdat ze gedwongen worden of omdat dat de enige manier is om de armoede tegen te gaan en geld te verdienen. De seksindustrie gaat gepaard met vrouwenhandel en criminaliteit.

Kinderprostitutie is helemaal uit den boze. Minderjarigen bieden zich zelden aan omdat ze dat zo leuk vinden. De Wereldreizigersclub is een tegenstander van seks met kinderen tijdens het reizen. Meer informatie hierover vind je op de site van Defence for Children, een organisatie die strijdt tegen de commerciële seksuele uitbuiting van kinderen. De Wereldreizigersclub is niet tegen prostitutie en seks is prima zolang dit vrijwillig en spontaan gebeurt, maar in prostitutiegebieden in derde wereldlanden moet je daar grote twijfels bij hebben. Heb je zin in een seksueel avontuurtje tijdens je reis, vermijd dan sowieso minderjarigen en wees ervan bewust dat niet iedere vrouw of man vrijwillig met jou het bed in duikt.

Bestemmingen sekstoerisme

Brazilië

Rond cafés en hotels in grote steden als Rio de Janeiro en Saõ Paulo en in populaire kustplaatsen is een levendige seksindustrie. In de badplaatsen in het noordoosten, zoals in Fortaleza, is ook sprake van kinderprostitutie. Volgens een recent rapport groeit het kindersekstoerisme naar deze regio jaarlijks met 30 procent. Een deel van die sekstoeristen komt ook uit Nederland.

Cuba

Cuba is een relatief nieuwe bestemming voor single vrouwen die hier makkelijk een jonge Cubaanse man kunnen vinden. Omgekeerd vinden mannen zonder veel moeite vrouwen en meisjes. De Cubaanse autoriteiten vinden prostitutie bedreigend in het kader van de verspreiding van aids en pakken het sekstoerisme steeds harder aan. Sekswerkers worden opgepakt en hotels en appartementen worden gesloten.

Filipijnen

De groei van het sekstoerisme op de Filipijnen begon in de jaren zeventig met de komst van groepen Japanse toeristen. Momenteel werken er naar schatting 300.000 vrouwen en 75.000 kinderen in de prostitutie. In de hoofdstad Manila worden veel sekstransacties gesloten in karaokebars. Veel van deze bars zijn in buitenlandse handen.

Nederland

Amsterdam heeft natuurlijk de reputatie van seksstad nummer één in Europa. Op de Wallen lijkt alles mogelijk te zijn wat de zedelijkheid te boven gaat: raamprostitutie, seksclubs, SM-clubs, peepshows, stripclubs, noem maar op. Ook de levendige homoscene trekt veel sekstoeristen. Vooralsnog wordt alles door de overheid gedoogd.

Thailand

Thailand staat al jarenlang bekend als een bestemming voor sekstoeristen, zowel voor mannen als voor vrouwen. In Bangkok, Pattaya, Phuket en Chiang Mai is een bloeiende seksindustrie. In de hoofdstad zouden zich inmiddels al 200.000 prostituees bevinden, onder wie 20.000 kinderen. Sekstoeristen komen vooral uit Japan, Engeland, Duitsland, Scandinavië en Australië.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 juni 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam