Beveilig je huis voor je vakantie: 8 tips!

Het is een nachtmerrie: thuiskomen van vakantie en ontdekken dat je huis is leeggeroofd. Terwijl jij aan het genieten was op een tropisch strand, hebben criminelen hun slag geslagen en hebben ze je elektronica en andere waardevolle bezittingen achterover gedrukt. Daar gaat je ontspannen vakantiegevoel!

Je wilt geen stress, dus beveilig je huis voordat je op vakantie gaat. Er zijn gelukkig talloze manieren om je huis inbraakbestendig te maken en dieven buiten de deur te houden. Je moet er misschien een beetje geld en energie in steken, maar die investering verdien je dubbel en dwars terug als je weet dat niemand aan je spullen kan komen. Beveilig je huis voor je vakantie en maak het voor rovers zo onaantrekkelijk mogelijk: hier vind je 8 tips!

#1 Installeer een beveiligingssysteem

Een goed beveiligingssysteem zorgt voor een aanzienlijk lager risico dat inbrekers je huis binnen dringen tijdens je vakantie. Huizen zonder alarmsysteem zijn drie keer zo vaak het doelwit van een inbraak dan woningen mét beveiliging, zo blijkt uit onderzoek. Installeer een alarm en binnencamera’s en bij een inbraakpoging krijg je meteen een melding op je smartphone, ook als je aan de rand van het zwembad zit. Je kunt soms korting krijgen op je inboedelverzekering als je een alarmsysteem hebt geïnstalleerd.

#2 Laat geen post ophopen

Zet het abonnement op je krant tijdelijk stop als je lange tijd vakantie viert. Probeer ook de stapel andere post en tijdschriften te verminderen. Vraag bijvoorbeeld de buren om de post regelmatig op een verborgen plek te leggen. Een stapel post achter de voordeur geeft meteen een groen licht voor inbrekers: ze weten dat er lange tijd niemand thuis is.

#3 Zet een slim slot op de deur

Vervang je traditionele sleutelslot door een slot dat je alleen met een smartphone kunt openen. Je kunt precies zien wie op welk moment je huis binnengaat. Je kunt op afstand je slot ontgrendelen voor de buurman als hij even binnenkomt om de post te verzamelen en de planten water te geven.

#4 Installeer een deurbel met camera

Installeer een slimme deurbel met camera, zodat je op vakantie precies weet wie er allemaal voor de deur staan. Telkens als iemand aanbelt, krijg je een melding en kun je real-time met die persoon spreken. Ook als je een trektocht door de jungle van Suriname maakt en even geen internetverbinding hebt, kun je later nog de bewaarde videobeelden terugzien. Sommige deurbellen hebben een bewegingsdetectie. Je krijgt dan een waarschuwing als iemand in de buurt van je voordeur is, ook als diegene niet aanbelt.

#5 Laat je lampen regelmatig branden

Door je lichten ’s avonds aan te doen, lijkt het net alsof je huis is bewoond. Verlichting schrikt inbrekers af, want zij zullen eerder voor een woning kiezen dat in het duister is gehuld. Met behulp van timers kun je instellen wanneer lampen gaan branden en weer uitgaan. Je kunt willekeurige tijden instellen zodat het aan- en uitgaan van de verlichting wat spontaner gebeurt. Het is raar als alle lampen elke avond op precies hetzelfde tijdstip gaan branden.

#6 Hou waardevolle bezittingen uit het zicht

Als inbrekers ondanks alle maatregelen nog steeds je huis weten binnen te dringen, moet je het ze natuurlijk niet te makkelijk maken. Ze zullen eerder vertrekken als er niets te halen valt. Hou alle waardevolle bezittingen dus uit het zicht en verstop dure elektronica, kunstvoorwerpen en andere spullen die geld kunnen opbrengen. Je sieraden en juwelen kun je het beste bewaren in een kluisje, dat je zelf ook weer verstopt op een veilige plaats.

#7 Plaats een bewegingssensor buiten

Helder licht is afschrikwekkend voor criminelen die niet gezien willen worden. Plaats een bewegingssensor op je buitenlichten, die aan floepen zodra er iemand langsloopt. Dit is een uitstekende en goedkope manier om je huis te beveiligen. Na een paar minuten gaat het buitenlicht vanzelf weer uit.

#8 Vergeet je (verwilderde) tuin niet

De omgeving van je huis is minstens zo belangrijk om te faken alsof je huis is bewoond. Een verwaarloosde tuin met overwoekerde planten en struiken en lang gras is een duidelijk signaal voor inbrekers dat ze hun slag kunnen slaan, hoe opgeruimd je huis binnen ook is. Leg een vriendelijk verzoekje neer bij de buren of ze af en toe het gras willen maaien of de planten willen kortwieken als je lange tijd op vakantie bent. En neem uiteraard een mooi souvenir mee als bedankje.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het beveiligen van je huis voor op vakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/ipeema; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam