Huisdieren en vakantie

Huisdieren en vakantieHet hebben van huisdieren en op vakantie gaan is geen gelukkige combinatie. Een hond kun je nog meenemen op reis, maar katten, knaagdieren, vogels, vissen, reptielen en andere huisdieren moeten het tijdelijk zonder hun baasje doen. Voor een korte reis is voor de huisdieren meestal nog wel iets te regelen voor de verzorging, maar voor een lange reis of een wereldreis moet je andere maatregelen nemen om het arme beest een thuis te geven. Hier hebben we enkele tips voor je op een rij gezet wat je kunt doen met huisdieren tijdens je reis.

Huisdieren thuis laten zonder verzorging

Het is niet altijd de meest ideale en barmhartige manier om ermee om te gaan, maar bij korte tripjes of weekendjes weg kun je je huisdier thuis laten zonder verzorging.

Vissen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk een weekje zonder voer. In het aquarium is altijd wel iets te vinden dat nog eetbaar is. Ga je langere tijd op vakantie, dan zijn er talloze hulpmiddelen om je vissen tijdens je afwezigheid toch te voeren. Je kunt een voederautomaat monteren in je aquarium. Dit kun je programmeren zodat er bijvoorbeeld dagelijks een hoeveelheid voer vrijkomt.

Er zijn verder vakantievoedingen voor vissen te koop. Die leg je in het aquarium en lossen langzaam op, zodat vissen al snel twee weken vooruit kunnen. De verlichting in het aquarium kun je instellen via een tijdklok.

Ook voor katten, honden en konijnen kun je een voederautomaat aanschaffen. Met het automatische voedersysteem krijgt je huisdier op vaste tijdstippen eten en drinken. Een hond moet ook worden uitgelaten, dus die kun je niet te lang alleen thuis laten met alleen een voederautomaat.

Huisdieren thuis laten met verzorging

Ga je niet langer dan een paar weken op reis, dan kun je een buurman, een buurvrouw, een familielid of een kennis vragen je huisdier te verzorgen. Je kunt ook iemand vragen tijdelijk in je huis te verblijven. Dat kan een familielid of bekende zijn, maar je kunt ook iemand regelen via een oppasdienst of je huis verhuren aan toeristen die tevens voor je huisdier zorgen.

Bij katten moet er minstens één keer per dag iemand langskomen om voor eten en drinken te zorgen en desnoods de kattenbak te verschonen. Voor katten kun je ook een professionele kattenoppas regelen. Tegen betaling komt er één keer per dag iemand langs om je kat eten, drinken en wat aandacht te geven.

Je vindt een kattenoppas vooral in de grote steden. Op www.katten-oppas.nl staat een overzicht van oppasdiensten voor katten en poezen in heel Nederland. Op www.katten-en-hondenoppas.nl kun je mensen vinden die zich tijdens je vakantie over zowel je kat als je hond kunnen ontfermen.

Ook voor enkel honden zijn oppasdiensten. De verzorgers geven je hond niet alleen te eten en te drinken, maar laten hem ook uit. Op www.hondenoppas.nl vind je duizenden hondenoppassen verspreid over heel Nederland.

Dierenpension of dierenhotel

Katten en vakantieJe kunt ook overwegen je huisdier tijdens je vakantie in een dierenpension of dierenhotel onder te brengen. Het is niet leuk voor het dier omdat hij uit zijn eigen vertrouwde omgeving wordt weggehaald, maar misschien de enige oplossing als je niemand kunt vinden voor de verzorging.

De dierenpensions zitten snel vol, dus probeer zo vroeg mogelijk in het jaar te boeken zodra je vakantie bekend is. Ga van tevoren langs in het pension voor een kennismakingsgesprek. Zo leer je de verzorgers een beetje kennen en weet je of je je huisdier met vertrouwen een paar weken kunt achterlaten tijdens je vakantie.

Overzicht van dierenpensions

  • Huisdieren algemeen: Dibevo is de organisatie voor ondernemers in de gezelschapsdierenbranche. Op de website staat de Dierenpensionwijzer met een overzicht van vakantieadressen voor honden, katten, knaagdieren, vogels, vissen en reptielen: www.dibevo.nl
  • Katten: een overzicht van kattenpensions, kattenhotels en kattenopvang (inclusief beoordelingen) vind je op www.kattenpensions.org
  • Honden: op de website van Doggo, een informatieve website over honden, staat een overzicht van hondenpensions in Nederland: www.doggo.nl
  • Konijnen: de Stichting KonijnenBelangen (SKB) heeft een overzicht van konijnenpensions op de website: www.konijnenbelangen.nl

Huisdier en wereldreis

Ga je op wereldreis of ben je heel lang weg, dan is een dierenhotel wel heel kostbaar. Je kunt je huisdier dan tijdelijk onderbrengen bij een familielid of vriend. Je kat of hond krijgt dan een nieuw baasje en een nieuwe vertrouwde omgeving, dus wil misschien helemaal niet meer naar jou terug als je platzak terugkeert van je reis.

Een meer radicale manier is om je huisdier naar een asiel te brengen, maar dan doe je er eigenlijk afstand van. Waag het niet je kat of hond te dumpen in het bos. Het is niet alleen ontzettend dieronvriendelijk, maar je riskeert ook een flinke boete.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 maart 2015.

Foto's © depositphotos.com/stockasso; depositphotos.com/remains.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam