Wat te doen met je spullen als je op reis gaat? 6 tips!

Bij een lange reis of wereldreis zitten al je bezittingen in je rugzak – daar moet je het al die tijd mee doen! Maar wat doe je met al die spullen die je thuis hebt staan? Die kun je niet laten verstoffen, vooral niet als er waardevolle spullen bij zitten waar niemand aan mag komen.

Je bezittingen liggen ten prooi aan inbrekers als ze maandenlang ongebruikt thuis liggen. Daarnaast kunnen je spullen beschadigd raken door brand, wateroverlast en ongedierte. Niet alleen de inpaklijst vergt de nodige aandacht voor een grote reis, ook in de ‘thuislaat-lijst’ kun je beter wat energie stoppen. Als je eindelijk weer thuis bent, is er niets fijner dan je eigen, vertrouwde boeltje om je heen te hebben. Ga je lange tijd op reis? Hier vind je 6 tips wat te doen met je spullen!

#1 Geef het weg

Laten we eerlijk zijn: eigenlijk hebben we allemaal veel te veel spullen. In kasten, op zolder en in bergruimtes liggen vaak spullen die je al jaren niet meer hebt aangeraakt. Een wereldreis of lange reis is dan een goed moment voor een grote opruimactie. Begin ruim voor vertrek met uitzoeken en ga spullen weggeven, weggooien of verkopen die je niet meer gebruikt en waar je geen sentimentele gevoelens bij hebt.

#2 Breng het onder bij familie of vrienden

Met wat geluk kun je je spullen kwijt bij familie of vrienden. Zij hebben misschien een zolder, kelder of garage waar nog ruimte is voor enkele dozen. Het probleem is een beetje dat familie of vrienden vaak net zoveel spullen hebben als jij. Ze zitten er niet altijd op te wachten om met jou ‘rotzooi’ te worden opgezadeld. Je hebt dan wel een mooi, duur souvenir nodig om het goed te maken als je weer thuiskomt. Vergeet niet je inboedelverzekering aan te passen als je je spullen bij anderen stalt.

#3 Huur een opslagruimte

De meest waardevolle spullen kun je veilig bewaren door het huren van opslagruimte. Dit is een overdekte en goed afgesloten plek waar geen inbreker, knaagdier of insect bij kan komen. Ook is een opslagruimte bestand tegen extreme weersomstandigheden. En als je besluit om wat langer weg te blijven, kun je de huur van een opslagruimte verlengen. Er zitten natuurlijk wel kosten aan verbonden. Voor paar tientjes per maand kun je een opslagruimte huren, maar dan kun je je spullen wel achterlaten zonder zorgen.

#4 Huur een garage

In veel buurten en woonwijken zijn garages of garageboxen te huur. Dat kan bijvoorbeeld bij een woningcorporatie of bij een particuliere eigenaar die wat extra’s wil verdienen. Het voordeel van een garage in de buurt is de korte afstand. Je hoeft geen verhuiswagen of aanhangwagen te regelen, maar met een steekkarretje breng je je dozen naar de hoek van de straat. Een garage is natuurlijk wel een makkelijk doelwit voor dieven. Ook kun je te maken krijgen met waterschade en ongedierte, dus voor waardevolle spullen is dit geen goed idee. Het kan handig zijn voor je meubels en gewone huisraad.

#5 Verhuur je woning gemeubileerd

Bij (onder)verhuur van je woning kun je je spullen gewoon thuislaten. Verhuur je huis gemeubileerd voor een tijdelijke periode en al je meubels, keukenspullen en andere inboedel kun je achterlaten voor gebruik door de huurder. Hierbij moet je nog wel steeds een opslag vinden voor je waardevolle en persoonlijke spullen. Sommigen stoppen ze in een afgesloten kast die ze op slot doen, anderen regelen een kluis of professionele opslagruimte.

#6 Koop enkele opbergdozen

Wil je je huis niet verhuren en geen opslag elders regelen? Schaf dan enkele degelijke plastic opbergdozen aan waar je je waardevolle spullen in doet. Stapelbare opbergboxen zijn ideaal voor het bewaren van je spullen. Je bezittingen zijn zo in ieder geval beschermd tegen waterschade en ongedierte en liggen niet een tijdlang stof te vangen. Er zijn zelfs opbergdozen te koop die 60 minuten lang brandveilig zijn. Voor de meest waardevolle spullen, zoals juwelen en belangrijke documenten, kun je het beste een kluis aanschaffen als je langere tijd op reis gaat.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 mei 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen met je spullen als je op reis gaat, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/allaserebrina; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam