Cruisevakantie

Oasis of the SeasHet maken van een cruise is in tegenwoordig. De tijd dat cruisevakanties werden gezien als een saaie en oubollige onderneming voor suffe senioren, ligt inmiddels ver achter ons. Nederlanders maken steeds vaker een cruisetrip en ook jongeren zijn steeds vaker op een cruiseschip te vinden. De cruisemaatschappijen doen er ook alles aan om het iedereen naar de zin te maken, met steeds groter wordende schepen met een uitgebreid aanbod aan entertainment, zwemparadijzen en activiteiten zoals tennis, volleybal en golf. Ja, er zijn zelfs schepen met een golfbaan aan boord.

Op het schip hoef je je dan ook geen moment te vervelen, als je tenminste niet bent uitgekeken op de zee of die rivier waar je overheen vaart. Want buiten al dat entertainment zijn er natuurlijk die steden en havens waar het cruiseschip aanmeert en de kusten die je van achter de reling kunt aanschouwen. Zelfs al zit je op een schip van 14 verdiepingen, dan nog blijft het genieten als je het landschap vanaf het water voorbij ziet glijden. Van de ruige Noorse fjorden tot de idyllische tropische eilanden in het Caribisch Gebied.

Cruises worden ook steeds betaalbaarder, voor enkele tientallen euro’s kun je al een minicruise maken. Mits je het geld hebt, kun je je ook onderdompelen in luxe en weelde en met een eigen penthouse aan boord de hele wereld rond varen. Ben je van plan een cruisevakantie te ondernemen, dan vind je hier wat tips voor de beginnende cruisereiziger.

De 5 beste cruisebestemmingen ter wereld

Het maken van een cruise is niet stoffig meer, maar juist hot! Neem grondig de tijd om de cruise te kiezen die bij je past. Zet op een rij hoeveel geld je nodig hebt en hoe lang je weg wilt. En dan moet je nog kiezen: waar ga ik heen? Wij geven graag een voorzet. Hier vind je de 5 beste cruisebestemmingen ter wereld

Zeecruises

Als je wilt weten of een cruisevakantie iets voor je is, kies dan voor een minicruise van een paar dagen. Vanuit Nederland zijn minicruises te boeken naar Engeland, Duitsland of Scandinavië. Die paar dagen kun je proeven aan het leven op een cruiseschip en als je er uiteindelijk niets aan vindt, is er geen man overboord. Ook kun je testen in hoeverre je zeebenen hebt en last hebt van zeeziekte.

Passenger Terminal AmsterdamVoor een langere cruise zijn de mogelijkheden eindeloos. Vanuit de Passenger Terminal in Amsterdam vertrekken jaarlijks vele zeecruiseschepen, die een tussenstop maken in de hoofdstad. Op de website staat een cruisekalender, waar je kunt zien welke cruiseschepen van welke rederijen in Amsterdam aanmeren. Rotterdam krijgt eveneens regelmatig bezoek van cruiseschepen. De cruisekalender vindt je op de website van Cruise Port Rotterdam. IJmuiden heeft de Felison Cruise Terminal waar je met je cruise kunt beginnen. Data van vertrek staan op de website.

Je kunt uiteraard ook het vliegtuig nemen en elders in de wereld aan boord van een cruiseschip stappen. Het Caribisch Gebied, de Middellandse Zee, de Baltische Zee en de Perzische Golf zijn populaire cruisegebieden. Bedenk thuis welke steden je graag wilt zien en welke moeite je daarvoor wilt doen. Cruisemaatschappijen bieden excursies aan waarbij je als groep in de stad wordt gedropt, maar je kunt er ook alleen op uit. In sommige havensteden gaat dat gemakkelijker dan in andere. Check thuis of er goede openbaar vervoerverbindingen zijn van de cruiseterminal naar de stad. Wees er alert op dat je altijd ruim de tijd neemt om vanuit de stad terug te komen bij de cruiseterminal. Als je niet op tijd aan boord bent, heb je pech: het cruiseschip wacht niet en zal zonder jou vertrekken.

Cruisemaatschappijen

Het aanbod van cruisevakanties is te vinden op de websites van cruisemaatschappijen en cruiserederijen. Er zijn rederijen die cruises aanbieden op alle wereldzeeën, maar er zijn ook maatschappijen die zich beperken tot één continent. Hier vind je een overzicht van de grote cruisemaatschappijen in de wereld

Nuttige links over cruisevakanties

Association of Arctic Expedition Cruise Operators
Vereniging van rederijen die cruises aanbieden in het gebied rond de Noordpool.

CLIA Netherlands
De Nederlandse afdeling van de Cruise Lines International Association (CLIA), de opvolger van de Dutch Cruise Council.

Cruise Lines International Association (CLIA)
Officiële website van ‘s werelds grootste branche-associatie van cruiserederijen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië.

Cruisereiziger.nl
Uitgebreide site voor Nederlandse cruisereizigers, met het laatste cruisenieuws en informatie over cruiseschepen en bestemmingen.

Cruises Middellandse Zee

Decruisegids.nl
Onafhankelijke informatie, nieuws over cruisen, schepen en rederijen, reisreportages over cruisen en cruiseaanbiedingen.

Nederlandse Cruise Site
Onafhankelijke site met wetenswaardigheden en tips over cruisevakanties.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het maken van een cruisevakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam