Duikvakanties

DuikvakantiesDe echt onontgonnen en onbetreden paden van deze aardbol zijn onder water te vinden. Terwijl op het land zo’n beetje elke vierkante centimeter wel eens door een mens is platgetrapt, is er diep onder de wateroppervlakte nog een wereld waar wij geen weet van hebben. Door te duiken kun je hier een klein stukje van ontdekken, al blijven de grote dieptes van de oceanen nog duister terrein. Zelfs door te snorkelen kun je op veel plekken al de pracht en praal zien van de onderwaterwereld. Kleurige vissen zwemmen voorbij en je kunt de koraalriffen van dichtbij bekijken. Voor meer bizarre vissen en flora moet je dieper, en daarvoor is een professionele duikuitrusting vereist. Om te duiken met een uitrusting kun je niet zomaar in het diepe springen. Je zult eerst enkele duiklessen moeten nemen.

Duikcursussen

Ook al zijn we een koud kikkerlandje, er zijn talloze duikscholen in Nederland waar je een cursus kunt volgen en een duikbrevet kunt halen. De meeste cursussen beginnen in een zwembad en vinden daarna eventueel plaats in open water (wel met een duikpak aan). Als recreant kun je bij een duikschool een PADI-diploma halen, gegeven door een instructeur die lid is van de Professional Association of Diving Instructors. Deze diploma’s zijn er op verschillende niveaus. Na het voltooien van de eerste cursus ben je Open Water Diver, waarmee je overal ter wereld mag duiken als er een duikschool is. Je moet minstens 10 jaar oud zijn en uiteraard moet je goed kunnen zwemmen.

Duikcentra in het buitenland

Over de hele wereld zijn duikcentra te vinden waar je lessen kunt nemen (en ook PADI-certificaten kunt halen), een uitrusting en een boot kunt huren, een duikgids of een duikexpeditie kunt regelen en waar je tips kunt krijgen over mooie duikplekken. De meesten bevinden zich uiteraard in tropische streken, omdat mensen nou eenmaal het liefst in warm water op ontdekkingstocht gaan. Een cursus duurt meestal zo’n vier tot vijf dagen, maar de theorie kun je thuis al voorbereiden om tijd te besparen. Via de PADI-website kun je online een eLearning-cursus volgen, waarbij je ook het examen al kunt doen. Deze cursussen worden ook in het Nederlands aangeboden.

Duikreizen

Duikreizen
In plaats van zelf een duikcentrum uit te zoeken, kun je je duikvakantie ook door een professionele reisorganisatie laten verzorgen. In Nederland zijn talloze aanbieders die gespecialiseerd zijn in duikreizen. Zij regelen alles voor je, inclusief de vlucht, de accommodatie en de eventuele duikcursussen. ► Bekijk hier een overzicht van aanbieders van duikreizen

De beste duikplekken ter wereld

Van roestige scheepswrakken tot legioenen met duizenden barracuda’s: het is verbazingwekkend wat je allemaal tegenkomt onder water. Tijdens een duikvakantie kun je de meest fascinerende schepsels van de zee tegenkomen. Hier hebben we de beste duikplekken ter wereld voor je op een rij gezet

Voor het laatst bijgewerkt op 27 april 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over duikvakanties, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Cayman Islands Department of Tourism/Don McDougall.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam