Alles wat je moet weten voor je surfvakantie

Surfen is een heerlijke manier om vakantie te vieren. Tijdens een surfvakantie ben je actief bezig, terwijl je toch kunt genieten van zon, zee en strand. Het is supergoed voor je conditie en mediterend, terwijl je meedeint over de golven van de zee. Niet voor niets zijn surfers zo ongeveer de meest relaxte dudes die er bestaan.

Met deze 5 tips kun je je met een gerust overgeven aan de zeeën. Hier lees je alles wat je moet weten voor je surfvakantie!

Hoe staat het met je surfkunsten?

Ook als je nog nooit hebt gesurft in je leven, is leuk om op surfvakantie te gaan. In veel populaire badplaatsen zijn surfscholen waar je lessen kunt nemen in golfsurfen, windsurfen of kitesurfen (waarbij je wordt voortgetrokken door een vlieger). Je krijgt er de basistechnieken onder de knie, zodat je op een goede dag gewoon op de plank kunt blijven staan 😉 Het is wel handig om te werken aan je conditie voordat je een surfvakantie boekt. Ga vooral veel zwemmen, zodat je straks met meer zelfvertrouwen de golven in kunt duiken. Bij het peddelen op een surfboard heb je sterke rug-, arm- en schouderspieren nodig om vooruit te komen.

Sluit een reisverzekering af voor je surfvakantie

Een surfvakantie is niet zonder risico’s. Zelfs geoefende surfers kunnen gewond raken door een verkeerde beweging in de golven. Tijdens je surfvakantie moet je misschien een beroep doen op medische hulp, dus een goede reisverzekering is absoluut noodzakelijk. Daarnaast heb je waarschijnlijk een aanvullende verzekering nodig, want veel verzekeraars beschouwen golfsurfen, kitesurfen en windsurfen als een ‘gevaarlijke sport’. Verdiep je dus in verschillende soorten reisverzekeringen, zodat je beslagen ‘ten ijs’ (eigenlijk in ten water) komt op vakantie.

Wil je zelf surfen of leren surfen?

Als beginnende surfer kun je beter niet overal met je surfboard het water in springen. Oefening baart kunst, en dat geldt zeker voor surfen. Op drukbezochte stranden zijn surfscholen waar je lessen in golfsurfen kunt nemen. Je krijgt dan eerst een uitleg op het strand, waarna de instructeur je meeneemt naar een plek met een rustige beach break waar je leert peddelen in het water en leert te blijven staan op een surfboard. Bij een beach break breken de golven op een zandbank voor de kust, en dat is perfect voor beginners.

De surfplank en de wetsuit kun je ter plekke huren. Als je de hele vakantie met surfen wilt doorbrengen, kun je ook kiezen voor een surfcamp. Dat klinkt erger dan het is: je hebt eerst een paar uur les, maar daarna heb je volop tijd voor sightseeing en gezelligheid. Populaire bestemmingen voor surfcamps zijn Portugal, Frankrijk, Marokko en Bali.

Kies je de bestemming voor je surfvakantie

Ben je een geoefende surfer? Dan zijn er eindeloos veel plekken in de wereld om te schitteren met je surftalenten. Voor het trotseren van echt hoge golven kun je terecht op exotische locaties als Hawaï, Tasmanië of Teahupo’o in Tahiti. Je kunt je dan zelfs overgeven aan de meest extreme vorm van golfsurfen, het big wave surfing. De golven zijn hier minstens 8 meter hoog! Ben je een beginner en zoek je een meer ontspannen surfvakantie, dan kun je terecht in de Portugese badplaats Lagos of de Franse kustplaats Hendaye. Als je zo enthousiast bent geraakt dat je vaker per jaar op surfvakantie wil, is een doorlopende reisverzekering aan te raden. Je bent dan beter verzekerd tegen diefstal, verlies en eventuele ongelukjes.

Wat neem je mee voor je surfvakantie

Het is de vraag of je veel extra spullen mee moet nemen voor je surfvakantie. Een board en een wetsuit kun je immers ter plekke huren. Neem sowieso wel een flinke voorraad zonnebrandcrème mee, want de kans op verbranding is erg groot als je de hele dag onder de felle zon in de zee bivakkeert. Zelfs met het dragen van een wetsuit loop je risico, want je gezicht, je nek, je handen en je voeten worden wel blootgesteld aan de zon.

Geoefende surfers die veel reizen, willen waarschijnlijk hun eigen surfboard meenemen. Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen rekenen kosten voor deze extra bagage. Zo rekent Transavia € 44 per enkele reis voor het vervoer van een surfplank. Bij KLM varieert het per bestemming, maar een vlucht in Europa kom je al snel op € 25. Ook zijn er allerlei voorwaarden aan verbonden, zoals een maximale afmeting voor het board. Check dus goed alle tarieven voordat je een surfvakantie boekt.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 oktober 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over alles wat je moet weten voor je surfvakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam