Shoestring - Singlereizen

Alleen eten in een restaurant

Alleen eten in een restaurantHet lijkt sneu, alleen eten in een restaurant. Als je in je uppie op reis bent of een wereldreis maakt, ontkom je er niet altijd aan. Er zijn mensen die het vreselijk vinden, in je eentje eten in een restaurant. Daar is zelfs een woord voor: solomangarephobia. Deze mensen gaan ook meestal niet alleen op reis. Anderen halen hun schouders er over op en zien wel welke kant de wind op waait.

Je kunt er inderdaad een nare bijsmaak aan overhouden, als je in een tochtige hoek van het restaurant wordt weggestopt achter een klein gammel tafeltje naast een stinkende wc. Sommige restaurants denken dat ze meer verdienen aan grote groepen, en willen de ‘mooiste’ tafels voor hen gereserveerd houden (ook al blijven deze tafels de rest van de avond leeg). Alleen eten in een restaurant staat niet voor niets in de top van ergernissen van alleengaande reizigers, zelfs onder doorgewinterde types die de halve aardbol al hebben gezien.

Je kunt er ook van genieten, en in een geanimeerd gesprek verzeild raken met de buren, de barman of de serveerster. Eten moet je sowieso op reis, en je wilt niet elke avond je toevlucht zoeken tot een fel verlichte fastfoodtent waar je in je eentje lekker anoniem kunt zijn. Wij vinden dát vreselijk. Hier enkele tips voor het alleen eten in een restaurant.

Speur naar singlevriendelijke restaurants

Op internet wemelt het van de recensies van restaurants, waar ook ter wereld. Met wat speurwerk kun je achterhalen of restaurants open staan voor alleengaande reizigers, of dat ze je het liefst wegstoppen achter de garderobe. Zoek bijvoorbeeld op ‘dining alone’ en de plek waar je verblijft. Er zijn zelfs restaurants die enkel en alléén alleengaanden welkom heten, zoals Restaurant Eenmaal in Amsterdam. In de Japanse hoofdstad Tokyo heb je het Moomin House Café, waar alleen etende gasten tegenover een levensgrote speelgoedknuffel komen te zitten.

Eet op het terras

Mocht het weer het toelaten, eet dan buiten op het terras. Op een terras vinden obers het veel minder ‘vreemd’ als iemand alleen zit. Het grote voordeel is dat je lekker lang kunt blijven hangen en met een drankje het leven buiten op straat kunt aanschouwen. Dat is toch een beter uitzicht dan naar kauwende en converserende andere gasten te staren.

Eet in een café

Ook in een café voel je je minder opgelaten als je alleen aan een tafeltje zit, met een boek, krant, tijdschrift, iPad of laptop binnen handbereik. Het nadeel is dat je niet snel in contact komt met andere mensen, omdat zij denken dat je verdiept bent in je boek, krant of website. Ook mis je op deze manier de echt goede restaurants. Alternatief: zit aan de bar, op gespreksafstand van de barman of barvrouw.

Schrijf in je dagboek

Dit is een tip voor als je een keer een kwalitatief goed aangeschreven luxe klasse-restaurant wilt uitproberen, zo een waar je al zoveel over hebt gelezen (bijvoorbeeld met Michelin-sterren in het bezit). Maak netjes een reservering voor één persoon, kleed je netjes aan en laat je door de ober en serveerster uitgebreid voorlichten over het menu en de wijnen. Terwijl je wacht, kun je in je dagboek schrijven. De ober of serveerster denkt dan meestal dat je een culinair recensent bent, en is extra aardig  voor je.

Overwin je angsten en zorgen

Er lijkt nog steeds een taboe op te heersen om alleen in een restaurant te eten. Vreemd eigenlijk, aangezien een steeds groter deel van de bevolking alleen door het leven gaat. Het zouden de restauranteigenaren moeten zijn die dat eens inzien. Ook al ben je huiverig en zoek je je toevlucht tot de room service, probeer het gewoon eens uit om in je eentje buiten de deur te eten. In het begin lijk je te worden aangestaard door priemende ogen en medelijden wekkende blikken, maar negeer die gewoon en geniet van de gerechten. What the fuck, je komt er waarschijnlijk toch nooit meer en je ziet de mensen aan de andere tafeltjes ook nooit meer.

Eet bij mensen thuis

Het is een nieuwe trend: eten bij locals. Mijd het restaurant en boek via internet een etentje bij mensen thuis. Gegarandeerd dat je je dan niet eenzaam voelt, maar met exotisch voedsel achter je kiezen en een paar vrienden rijker de voordeur weer verlaat. Je kan ook aanbieden of mee te helpen koken, dan hoef je helemaal niet meer in je eentje aan een tafel te zitten. Lees hier meer over eten bij mensen thuis

Voor het laatst bijgewerkt op 22 september 2015.

Foto © depositphotos.com/ildi_papp.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam