Bellen en sms’en naar het buitenland? Zo zit het!

Bellen sms-en buitenlandIs een familielid of kennis op vakantie in het buitenland en wil je graag contact houden? Dan is het handig om te weten hoe het zit met de belkosten. Want je wilt door dat leuke, maar soms lange gesprek natuurlijk niet ineens met een hoge telefoonrekening geconfronteerd worden.

Daarom vertellen we je in dit artikel hoe het zit met de kosten voor bellen naar het buitenland.

‘Gratis’ bellen en sms’en in de EU met roaming

Sinds 15 juni 2017 betaal je in alle landen binnen de Europese Unie hetzelfde tarief voor bellen, sms’en en internetten met je smartphone. Bel je vanuit een Europees land (behalve Nederland) dus naar een ander nummer in hetzelfde land of in een ander EU-land, dan valt dit binnen je bundel en betaal je er dus niet extra voor. Dit heet roaming.

Hoewel Nederland een EU-land is, kun je vanuit ons eigen land echter niet altijd binnen je bundel ‘gratis’ bellen en sms’en naar het buitenland. Dit komt doordat je in Nederland via je eigen provider belt en geen gebruik maakt van roaming, wat je in het buitenland wel doet.

Bellen sms-en naar buitenland

Providers mochten voorheen hun eigen tarieven voor bellen en sms’en naar het buitenland bepalen. Sinds 2019 geldt hier een maximumtarief voor. Voor bellen is dit € 0,23 per minuut en voor sms’en € 0,07 per sms’je. Dit bedrag komt bovenop je normale telefoonkosten wanneer je vanuit Nederland naar een ander land belt.

Check dus van tevoren wat het tarief is bij jouw provider. Als je vaak vanuit Nederland naar het buitenland belt of sms’t, dan loont het misschien wel om over te stappen. Check hier de tarieven voor bellen naar het buitenland vanuit Nederland.

Abonnementen voor gratis bellen en sms’en in de EU

Sommige providers bieden abonnementen aan waarmee je toch gratis vanuit Nederland naar het buitenland kunt bellen. Hiermee kun je bijvoorbeeld in heel de EU gratis bellen en sms’en, dus ook in Nederland. Bij sommige providers kun je (gelimiteerd) gratis naar het buitenland bellen, of is dit gedeeltelijk inbegrepen in je abonnement.

Manieren om gratis te bellen en sms’en

Het beste is om via Whatsapp naar het buitenland te bellen. Hierbij bel je via je internetbundel. Ben je verbonden met een wifi-netwerk? Dan is dit dus gratis. Je internet in het buitenland moet hiervoor wel goed zijn, zodat je geen haperend gesprek krijgt of het risico loopt dat het gesprek helemaal wegvalt.

Bellen sms-en buitenland WhatsApp

Bellen via Whatsapp kost je de nodige MB’s. Zorg er daarom altijd voor dat je telefoon met een stabiel wifinetwerk verbonden is als je via Whatsapp naar het buitenland belt. Zo voorkom je dat je al je data verbruikt en alsnog voor (hoge) extra telefoonkosten komt te staan, doordat je buiten je bundel gaat. Op deze manier kun je wel contact houden met je familie of bekende in het buitenland en kunnen zij jou in geuren en kleuren over al hun vakantieavonturen vertellen.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 september 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bellen en sms’en naar het buitenland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam