Tips voor tv kijken in het buitenland

In het buitenland wil je natuurlijk ook naar de Nederlandse tv kijken. Een vakantie is geen reden om je favoriete programma’s en series te missen – sterker nog, juist dán heb je er alle tijd voor! Tv kijken in het buitenland is echter simpeler gezegd dan gedaan.

Meestal zie je een eindeloze reeks kanalen voorbij komen als je de televisie aanzet in je buitenlandse hotelkamer of vakantiehuisje. Zelden zitten daar Nederlandse kanalen bij, tenzij je misschien in België of Duitsland vakantie viert.

Dan kun je toch Nederlandse tv kijken op je laptop, tablet of smartphone, zou je zeggen? Ook dat gaat niet helemaal zonder hindernissen. Wil je geen afleveringen missen van je geliefde serie of tv-programma? Hier zetten we wat tips op een rij voor tv kijken in het buitenland.

Gratis tv-programma’s kijken van de publieke omroep

Een deel van de programma’s van de Nederlandse én Vlaamse publieke omroep kun je overal in de wereld bekijken, gratis, 24 uur per dag en zonder tv-abonnement. Daarvoor hebben de publieke omroepen de ‘televisiezender’ BVN in het leven geroepen. Elke dag selecteert BVN uit het televisieaanbod de beste Nederlandstalige programma’s, waaronder nieuwsuitzendingen, actualiteitenprogramma’s, talkshows, kinderprogramma’s en enkele series en amusementsprogramma’s.

Je kunt zo tot in de verste uithoeken van de wereld naar een programma kijken als Wie is de Mol, maar buitenlandse series, films en sportwedstrijden zijn niet te zien. Je kunt de zender bekijken via bvn.tv, waarvoor je dus wel een internetverbinding nodig hebt.

Tv-programma’s kijken met een abonnement en een app

De grote providers, zoals KPN, Ziggo en CanaalDigitaal, beloven dat je Nederlandse televisie in het buitenland kunt kijken met een tv-app. Je hebt waarschijnlijk thuis al een abonnement afgesloten met een van deze providers. Mocht je nog geen abonnement hebben, dan kun je via vergelijkingssites gemakkelijk internet en tv vergelijken om een goede deal te vinden.

Het abonnement geeft je het recht om Nederlandse tv te kijken, ook tijdens je vakantie in het buitenland. Tot voor kort kon dit nog niet, maar sinds april 2018 gelden nieuwe regels in de Europese Unie die dit mogelijk moeten maken. Dat is meteen de beperking: je kunt alleen Nederlandse tv kijken binnen de landen van de EU. Ook kun je te maken krijgen met rechtenkwesties, waardoor bepaalde live tv-programma’s toch geblokkeerd worden. Denk dan bijvoorbeeld aan de Tour de France, het WK Voetbal of het Eurovisiesongfestival.

Tv-programma’s kijken van een streamingdienst

Heb je een abonnement bij een streamingdienst zoals Netflix, Videoland of Disney+, dan kun je je favoriete films en series volgen via de app van de betreffende aanbieder. Je zou in het buitenland hetzelfde aanbod moeten tegenkomen als thuis, als je met je eigen gegevens inlogt. Ook zou je Nederlandse ondertiteling te zien moeten krijgen.

Netflix is wereldwijd beschikbaar, met uitzondering van strenge en obscure landen als China, Syrië en Noord-Korea. Videoland is alleen beschikbaar in landen van de Europese Unie. Een internetverbinding is wel een vereiste voor het gebruiken van een streamingdienst op vakantie.

Tv-programma’s terugkijken in het buitenland

Het terugkijken van tv-programma’s kan gratis via NPO Start (voor de publieke omroep) en via de betaalde applicaties NPO Start Plus en NLZIET (voor álle zenders, zowel de publieke omroep als RTL en SBS). Op vakantie in het buitenland kun je hiermee programma’s terugkijken op je laptop, tablet of smartphone, maar ook hierbij is dit alleen mogelijk binnen de Europese Unie. Bij NLZiet kun je naast actualiteiten en series ook sportprogramma’s terugkijken, zoals de Olympische Spelen en de Tour de France.

Tv-programma’s kijken buiten de Europese Unie

Tv kijken buiten de Europese Unie is een stuk lastiger, zoals je hierboven al gelezen hebt. Op vakantie kan dat alleen onbeperkt als je gebruikmaakt van een VPN-verbinding. VPN is een afkorting voor ‘Virtual Private Netwerk’, een soort privénetwerk waardoor je IP-adres wordt verborgen. Aanbieders kunnen namelijk aan de hand van je IP-adres zien in welk land je bent. Ben je buiten de EU, dan worden tv-programma’s geblokkeerd.

Met behulp van VPN kun je verbinding maken met een server in een ander land, met een IP-adres dat daarbij hoort. As je bijvoorbeeld in Thailand op vakantie bent, kun je verbinding maken met een VPN-server in Nederland. De tv-aanbieder denkt dat je in Nederland bent, waardoor je zonder problemen live al je favoriete tv-programma’s kunt bekijken. Voor ongeveer een tientje per maand heb je een VPN-abonnement.

Neem een eigen satelliet-tv mee

Het is geen ideale oplossing als je aan het backpacken bent, maar wel als je met een caravan of camper op stap gaat. Door het meenemen van een eigen satelliet-tv kun je op vakantie in het buitenland live tv kijken, gewoon door je schotelantenne uit te richten. Je ontvangt haarscherpe beelden. Bij providers kun je hiervoor vaak tegen betaling een ‘vakantiepakket’ bestellen. Je vertrouwde films, series, amusementsprogramma’s, documentaires en nieuwsprogramma’s zijn dan in bijna heel Europa te bekijken.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de tips voor tv kijken in het buitenland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/mihtiander; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam