Besparingstips in huis voor je wereldreis

Sparen voor je wereldreis? Zeven tips om te besparen in huis!

Zomaar ‘even’ op wereldreis gaan, doe je niet zo snel. Zo’n lange reis vergt een gedegen voorbereiding, maar ook een ruim budget. Voor een wereldreis van een paar maanden via verschillende continenten ben je al snel € 10.000 kwijt. Dat betekent dus dat je ruim van tevoren al geld opzij moet leggen. Maar wist je dat er in en om je eigen huis ook talloze mogelijkheden zijn om de kosten te besparen? Zo heb je nog sneller het benodigde bedrag bij elkaar voor die droomreis. Hier hebben we zeven besparingstips voor je op een rij gezet.

#1 Stap over van energieleverancier

Begin hier meteen mee zodra je het idee van een wereldreis in je hoofd hebt gehaald: stap over van energieleverancier. Het is een handige manier om in één klap veel geld te besparen. Op jaarbasis hou je misschien wel € 450 over, goed voor een vliegticket naar een verre exotische bestemming. Je kunt tegenwoordig via internet makkelijk en snel veranderen van energieleverancier en de tarieven van energie vergelijken.

#2 Verkoop je auto

Doe je auto de deur uit (tenzij je deze wilt gebruiken voor je wereldreis, natuurlijk). De heilige koe slurpt kosten: onderhoud, belastingen, verzekeringen, brandstof, parkeervergunning, noem maar op. Neem wat vaker de trein of de bus of doe ervaring op met liften, dat in verre, afgelegen oorden altijd van pas kan komen, Als je écht een auto nodig hebt, regel je toch een deelauto?

#3 Bespaar op je energieverbruik

In huis zijn volop mogelijkheden om het energieverbruik omlaag te brengen, zonder dat je ineens hele grote investeringen moet doen (dat geld heb je immers nodig voor je wereldreis). Je slaat twee vliegen in één klap, want het is ook een goede manier om te wennen aan de omstandigheden in het buitenland. Laat de wasmachine staan en was je kleren eens met de hand, want straks moet je ook wassen op reis. Doe de lampen wat minder snel aan, want ook in dat hostel in Laos valt ’s avonds de elektriciteit uit. Doe de thermostaat een stukje lager, de frisheid wordt later ruimschoots gecompenseerd met de warmte in Verweggistan. En ga nog eens je energie vergelijken om te zien bij welke energieleverancier je je het voordeligst uit bent.

#4 Bespaar op eten en drinken

Je kunt flink op de kosten besparen op eten en drinken. Ga voedselverspilling tegen en gebruik je restjes de volgende dag. Drink water in plaats van cola of bier. Gooi je eten niet meteen weg op de dag van de houdbaarheidsdatum, ook de volgende dag kun je het nog best gebruiken. Als je straks in Afrika rondreist, zie je immers ook hoe zuinig de locals met eten en drinken kunnen omgaan. En je zult merken hoe heerlijk het is om op reis water te drinken.

#5 Koop je kleding bewust

Je kleding is altijd een grote uitgavenpost. Tip: als je nieuwe kleren koopt, kies dan die kleding die je ook op reis kunt gebruiken. Dus laat het geld voor dat cocktailjurkje, die hippe blazer of die skinny jeans even in je portemonnee zitten, want de kans is gering dat dit straks ook in je rugzak terechtkomt. Koop luchtige, makkelijke en ruim zittende kleding waar je je straks tijdens die urenlange busrit of tijdens die trektocht door de jungle supercomfortabel in voelt.

#6 Zeg je internetabonnement op

Straks doe je toch, dus kun je er eigenlijk meteen al mee beginnen: het opzeggen van je internetabonnement. Voor internetten ga je met je laptop in een café zitten met gratis wifi, want dat zal straks tijdens je wereldreis ook het geval zijn. Als je daarbij ook je telefoonabonnement moet opzeggen: geen probleem! Neem een SIM only abonnement. En zonder televisie red je het ook prima: heb je eindelijk tijd om ’s avonds met je vrienden je reisplannen te bespreken of je te verdiepen in een reisgids.

#7 Leen en huur je spullen

Gaat je stofzuiger kapot, een paar maanden voordat je op reis gaat? Heb je dringend een schuurmachine nodig? Koop geen nieuwe, maar leen er een bij de buren of huur er een. Het internet is een erg handig platform voor het ‘sharen’ van spullen. Zo kun je via Peerby spullen lenen van mensen uit de buurt. Ook zijn er diverse websites waar je huishoudelijke artikelen kunt huren. Je bespaart op de kosten en vlak voor vertrek lever je alles weer in.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over besparingstips in huis om te sparen voor je wereldreis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam