Bijzondere begraafplaatsen in het buitenland

Die het bezoeken waard zijn!

Op een heerlijke vakantie is het bezoeken van een begraafplaats meestal niet voor de hand liggend. Toch heerst er vaak een oase van rust en stilte, die als bijzonder kan worden ervaren. Het kan tegelijkertijd worden gezien als een cultureel uitje, als je bijvoorbeeld adellijke graven of graven van oorlogsslachtoffers bezoekt. Het is ook eens even wat anders dan een museum, kerk of kathedraal. Daarom deelt Monuta in dit artikel vijf indrukwekkende begraafplaatsen in het buitenland, die het bezoeken zeker waard zijn.

Père-Lachaise in Parijs

Deze begraafplaats is vernoemd naar pater Francois d’Aix de la Chaise, de invloedrijke biechtvader van koning Lodewijk XIV, die er zelf meer dan dertig jaar woonde. Hier liggen beroemdheden zoals Jim Morrisson, Oscar Wilde en Édith Piaf te rusten. Er is zelfs de mogelijkheid om de begraafplaats online te verkennen.

Catacomben in Parijs

Nog een bijzondere begraafplaats in Parijs, zijn de Catacomben. Dit is een vrij bekende plaats, omdat dit een 1,7 kilometer lange tunnel onder de grond is. Vanaf 1786 werden hier Parijzenaren begraven, waarvan de graven nu bezocht kunnen worden. Let wel op: er staan vaak lange wachtrijen voor deze tocht in de kalksteengroeven. Verder is de toegangsprijs € 5.

Highgate Cemetery in Londen

Deze begraafplaats in Londen wordt vrij vaak bezocht. Sinds de opening in 1839, was West Cemetery een populaire plaats om begraven te worden. Hierna werd dan ook East Cemetery opgericht en deze delen zijn nog steeds los van elkaar te bezoeken. Het oostelijke deel is altijd toegankelijk (tegen een kleine prijs), maar het westelijke gedeelte is alleen met een gids te bezoeken. Schrijvers en filmmakers doen hier inspiratie op vanwege de overwoekerde graven, die voor een bijzonder horroreffect zorgen…

Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer

Terugkomend op de oorlogsslachtoffers, is deze Amerikaanse rustplek in het Franse Normandië heel bijzonder en kosteloos te bezoeken. Op D-Day kregen veel slachtoffers een rustplaats bij de stranden, waar deze begraafplaats dan ook heel dichtbij ligt. Het is een grote begraafplaats, waar ongeveer 10.000 oorlogsslachtoffers rusten en ondanks de locatie, in bruikleen is voor de Amerikanen.

Merry Cemetery in Sapanta

Deze begraafplaats ligt iets verder weg, in Roemenië. Merry Cemetery, ook wel Cimitrul Vesel, bevat veel kleurrijke graven. In Sapanta kijken ze namelijk op een verfrissende manier naar de dood, met handgemaakte graven, vrolijke versieringen en komische rijmpjes. De rustplaats wordt dan ook gezien als een nationale toeristische bezienswaardigheid, met verduisterende humor.

Overlijden in het buitenland

Voor de meeste mensen is het taboe om over het overlijden te praten. We staan er meestal niet bij stil dat dit tijdens een vakantie of andere reis op ons pad kan komen. Het is misschien lastig om voor te stellen, maar toch kan het helaas plaatsvinden. Er moet, zeker bij een overlijden in het buitenland, vaak veel geregeld worden. Dan kan het rust geven als bepaalde zaken al zijn vastgelegd.

Uitvaartwensen vastleggen

Als je zelf je uitvaartwensen vastgelegd hebt, laat je nabestaanden niet met vragen achter. Ondanks dat je hier misschien helemaal niet mee bezig bent, kan je je er wel op voorbereiden. Je kunt dit eenvoudig doen via de website van een uitvaartorganisatie. Er bestaat altijd de mogelijkheid om bepaalde wensen open te laten of later aan te passen. Als je je uitvaartwensen hebt vastgelegd, ontstaat er voor dierbaren ruimte om zich volledig te richten op het creëren van waardevolle momenten met elkaar en als het zover is: het nemen van afscheid.

Voor het laatst bijgewerkt op 12 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bijzondere begraafplaatsen in het buitenland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/teamtime.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam