De 8 mooiste botanische tuinen van Europa

Botanische tuinen EuropaWil je tijdens een stedentrip in Europa even aan de stadse drukte ontsnappen? Dat treft, want Europa heeft enkele van de mooiste botanische tuinen ter wereld. Het zijn schitterende groene oases die vaak al eeuwen bestaan. Een botanische tuin werd meestal opgericht voor wetenschappelijke doeleinden. Botanisten en artsen onderzochten de geneeskrachtige werking van planten, struiken en kruiden – hoog nodig in een tijd dat enge ziektes elk moment op de loer lagen. Uit verre koloniën haalden de Europese landen inheemse planten om hun tuinen te verrijken.

Inmiddels zijn de botanische tuinen van Europa geweldige plekken om je te verwonderen over de kleuren, vormen en geuren van planten uit de hele wereld. Soms ingebed tussen moderne hoogbouw vind je rustige groene ruimtes met wandelpaden, smeedijzeren kassen en exotische planten met namen die je amper kunt uitspreken. En nog steeds is een bezoek aan een botanische tuin goed voor je mentale gezondheid, want natuur en het buitenleven helpen om stress te verminderen.

Europa telt liefst meer dan 900 botanische tuinen, van het mediterrane zuiden tot het koude noorden. Enkelen springen er echt uit, door hun prachtige vormgeving, bijzondere plantencollectie en aansprekende geschiedenis. Wil je op een zonnige dag een keer een pauze nemen? Hier vind je de 8 mooiste botanische tuinen van Europa!

Botanische tuin van Padua

De botanische tuin van de Italiaanse stad Padua is de oudste van Europa én van de wereld, en mag dus zeker niet op deze lijst ontbreken. De Orto botanico di Padova is opgericht in 1545 bij de Universiteit van Padua. Sinds die tijd is het ontwerp altijd ongewijzigd gebleven: een cirkelvormig perceel dat de wereld symboliseert, omgeven door een ring van water. Het doel van de tuin was om geneeskrachtige planten te herkennen.

Botanische tuin Padua

In de 16e eeuw was er veel verwarring over de planten die wel en niet geschikt waren voor de behandeling van bepaalde aandoeningen. Hierdoor heeft de tuin in grote mate bijgedragen aan de ontwikkeling van plantkunde, geneeskunde en farmacie. Voor Unesco genoeg reden om de botanische tuin in 1997 op de Werelderfgoedlijst te zetten.

Kew Royal Botanic Gardens, Londen

Nog meer Unesco-werelderfgoed vind je in de Kew Royal Botanic Gardens in Londen. Je kunt bijna een dag uittrekken voor het verkennen van het uitgestrekte landgoed, want het is de grootste botanische tuin ter wereld. Sinds de oprichting in 1759 zijn er meer dan 60.000 planten verzameld, van vele uiteenlopende soorten.

Botanische tuin Londen

Ontdek de prachtige kassen, waaronder het iconische Palm House, en het Waterlily House met zijn gigantische waterlelies. Je hebt een panoramisch uitzicht over de tuin vanaf de 18 meter hoge Treetop Walkway, een loopbrug die boven het gebladerte van de bomen uitsteekt. En beklim de 253 treden naar de top van de kleurrijke pagode en je staat een weids uitzicht over Londen te wachten.

Hortus Botanicus Amsterdam

Een van de beste botanische tuinen van Europa vind je gewoon in ons eigen Amsterdam. De Hortus Botanicus is opgericht in 1638 en bestond aanvankelijk uit exotische planten, kruiden en zaden die tijdens reizen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) naar Nederland werden gebracht. De Hortus biedt nu onderdak aan ruim 6000 planten, met onder meer een kruidentuin en kassen met vlinders, palmen, woestijnplanten en vleesetende planten. Tot de kroonjuwelen behoren een Japanse notenboom, een Australische gympie gympie (de pijnlijkste plant ter wereld) en de Oostkaapse broodboom uit Zuid-Afrika. Dit is een van de oudste planten in een pot die nog bestaat.

Botanische tuin Amsterdam

Arctic-Alpine Botanic Garden, Tromsø

Een bijzondere plek is de Arctic-Alpine Botanic Garden in de Noorse stad Tromsø, de meest noordelijk gelegen botanische tuin ter wereld. De tuin ligt zelfs boven de poolcirkel. Een kille plek, zou je denken, maar toch is er is een kleurrijke verzameling planten van de koudste plekken op aarde. Hier zie je arctische, antarctische en alpenplanten uit alle continenten, waaronder Siberische lelies en fragiele gele boterbloemen die door klimaatverandering bijna uitgestorven zijn. Het bloeiseizoen begint in mei, als de eerste sneeuw begint te smelten. Zelfs in het midden van de winter is de botanische tuin een aantrekkelijke plek door het rotsachtige landschap en groenblijvende struiken.

Jardin des Plantes, Parijs

De Jardin des Plantes is de belangrijkste botanische tuin van Parijs, in 1635 opgericht door de lijfarts van koning Lodewijk XVIII. Het doel was om toekomstige artsen apothekers op te leiden, al zal ook zeker de gezondheid van de Franse koning zelf baat hebben gehad bij de geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Na de Franse Revolutie werd de botanische tuin opengesteld voor het publiek.

Botanische tuin Parijs

De tuinen aan de linkeroever van de Seine zijn nu een populaire plek voor Parijzenaren om te wandelen. Je vindt er onder meer eeuwenoude bloementuinen, een Alpentuin en tropische kassen met fraaie 18e-eeuwse architectuur. Rondom zijn enkele musea, waaronder het Natuurhistorisch Museum. Ook is de tuin de thuisbasis van de Ménagerie, de enige dierentuin van Parijs.

Royal Botanic Garden of Edinburgh

Net buiten het middeleeuwse centrum van de Schotse hoofdstad beland je in een oase van rust in de Royal Botanic Garden of Edinburgh. Zoals veel andere botanische tuinen in Europa werd ook deze in 1670 opgericht voor het kweken van medicinale planten. Het is een van de mooiste botanische tuinen ter wereld met 13.500 verschillende soorten planten uit 157 landen.

Botanische tuin Edinburgh

Een van de (letterlijke) hoogtepunten is de Chinese Hillside, met de grootste collectie Chinese planten buiten China. De 1600 planten groeien op een heuvel die het landschap in het zuidwesten van China nabootst. Mis ook niet de Schotse tuin die gewijd is aan de Queen Mother, met een doolhof waarin je kunt verdwalen.

Botanischer Garten Berlin

De Botanischer Garten Berlin is altijd een fantastische plek om even de drukte van de Duitse hoofdstad te ontvluchten. Op een oppervlakte van 43 hectare vind je liefst 20.000 plantensoorten, waarmee het tot ‘s werelds grootste botanische tuinen behoort. De tuin werd aan het einde van de 19e eeuw aangelegd met exotische planten uit Duitse kolonies. Favoriet zijn de kassen die bezoekers onderdompelen in de overweldigende plantenrijkdom van het Caribisch gebied en Zuidoost-Azië. Ervaar de flora van de tropen met lianen, palmbomen, vleesetende planten en een reuzenbamboe die 35 meter hoog kan worden. De contante temperatuur van  30 °C draagt bij aan het tropische gevoel.

Monte Palace Garden, Madeira

Voor de mooiste botanische tuinen van Europa kun je ook het continent verlaten, richting het Portugese Madeira. Het eiland in de Atlantische Oceaan staat ook bekend als Bloemeneiland. Niet verwonderlijk dus dat je hier prachtige flora aantreft. Op een heuvel bij de hoofdstad Funchal ligt de Monte Palace Tropical Garden, aan het einde van de 19e eeuw aangelegd op een landgoed rond een voormalig chique hotel.

Botanische tuin Madeira

De tuin herbergt een enorme collectie exotische planten uit de hele wereld, waaronder palmvarens en suikerbossen uit Afrika en azalea’s uit België. Bovendien is de tuin prachtig aangelegd, met bruggetjes, fonteinen, watervallen, meertjes, sculpturen en Spaans-Moorse geglazuurde tegels uit de 15e en 16e eeuw.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste botanische tuinen van Europa, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Mistervlad/Shutterstock.com Kamira/Shutterstock.com; volkova natalia/Shutterstock.com; SAVEIN/Shutterstock.com; Rrrainbow/Shutterstock.com; Makhh/Shutterstock.com; Cristian Mircea Balate/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam