6 theaters in de wereld voor een stijlvol avondje uit

Theaters wereldVoor een stijlvol avondje uit in het theater moet je al snel naar het buitenland. In verschillende wereldsteden heb je prachtige oude theaters met vergulde balkons, glinsterende kroonluchters en rode fluwelen stoelen. Zo’n monumentale theaterzaal geeft een avond uit toch wat meer cachet dan de alledaagse theaters die we in Nederland kennen.

In steden als Milaan of Parijs trekken bezoekers ook nog eens hun mooiste outfit aan voor een avond toneel, dans, opera of ballet. Naast de bijzondere setting is dit al de moeite waard om een stedentripje te boeken naar het buitenland. Dus dress up! Doe je zwierige jurk aan en je gouden oorbellen in, of trek je mooiste pak uit de kast. Benieuwd waar je moet zijn voor een elegante plek om te flaneren en te imponeren? Hier vind je 6 theaters in de wereld voor een stijlvol avondje uit!

Teatro alla Scala, Milaan

Als het om stijl gaat, staat Teatro alla Scala in Milaan misschien wel bovenaan in dit lijstje. Dit kun je gerust overlaten aan de Italianen, met hun verfijnde modegevoel. Teatro alle Scala is een van de beste en beroemdste operahuizen ter wereld, waar de grootste zangers en dirigenten van de wereld hebben opgetreden. Vermaarde musici als Luciano Pavarotti en Maria Callas lieten hier hun gouden keeltjes horen. De akoestiek is geweldig en de theaterzaal is uitbundig versierd, met veel rood fluweel. Hier val je niet op met een zilveren ear cuff of roze stropdas, want nette kleding is verplicht.

Teatro Real de Madrid

Vlakbij het Koninklijk Paleis in Madrid ligt Teatro Real. Met een beetje geluk kun je hier samen met de Spaanse koninklijke familie van opera genieten – ze hebben hun eigen koninklijke loge met het beste uitzicht op het podium. De deuren gingen open in 1850 en sindsdien is het een van de belangrijkste theaters van Europa waar toporkesten en –dirigenten hun opwachting maken. Het theater is ingericht in een Italiaanse stijl, met barokke plafonds en rode fluwelen stoelen. De lobby is versierd met een zuilengalerij van tropisch hout. Bij het theater is een Michelin-restaurant, om je avondje uit op hoog culinair niveau af te sluiten.

Bolshoi Theater, Moskou

Bontjassen en stilettohakken zie je in het Bolshoi Theater in Moskou. Dit is een van de beroemdste theaters ter wereld waar je al meer dan 200 jaar terechtkunt voor ballet en opera van wereldklasse. Dit was ooit een privétheater voor de Russische tsaren, maar nu is iedereen welkom voor een fashionable avondje uit. Als je een kaartje weet te scoren, kun je je vergapen aan de statige en decadente inrichting met zes balkons boven elkaar en oude schilderijen aan de muur.

Palais Garnier, Parijs

Een smaakvol avondje uit beleef je in Palais Garnier, het beroemdste operahuis van Parijs. Verwonder je over de marmeren trappen, de enorme kroonluchter in de theaterzaal en het uitbundig versierde plafond, dat geschilderd werd door Marc Chagall. Dit theater werd gebouwd in opdracht van Napoleon en ging open in 1875. Palais Garnier was tot 1989 het grootste operagebouw van Europa, maar verwierf vooral wereldfaam met het ‘Spook van de Opera’. In de gangen onder het operahuis zou een mysterieus spook rondzwerven. Voor schrikeffecten hoef je niet bang te zijn als je hier rondloopt: dit verhaal is van A tot Z verzonnen.

Wiener Staatsoper, Wenen

Zelfs als je niet zoveel hebt met klassieke muziek, is een avondje uit in de Wiener Staatsoper een onvergetelijke ervaring. Dichterbij grandeur kom je bijna niet, in dit wereldberoemde operahuis in Wenen. Het is een instituut sinds 1625, waar elke musicus, orkest en dirigent van formaat zijn stempel heeft achtergelaten. Je bent bevoorrecht als je wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse Nacht van het Operabal vlak voor Pasen, wanneer je je bevindt tussen hoogwaardigheidsbekleders en beroemdheden. Trek je meest feestelijke outfit aan voor een avondje opera in Wenen, dat doen de Oostenrijkers ook.

Theater Wenen

Teatro Colón, Buenos Aires

Het is wat verder weg, maar Teatro Colón is een aanrader als je toevallig in Zuid-Amerika vertoeft. Dit theater in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is het mooiste en beroemdste van het continent, met een akoestiek die tot de beste ter wereld wordt gerekend. Het theater heeft 2500 stoelen en ook nog eens duizend staanplaatsen, als je kiest voor een low budget avondje uit. Maar ook hiervoor weten de Argentijnen zich chique te kleden. Sinds de opening in 1908 hebben er allerlei grootheden op het podium gestaan, onder wie Pavarotti, Caruso en Toscanini.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 december 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste theaters in de wereld, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Teatro alla Scala.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam