10 bijzondere souvenirs uit verre landen

Een reis naar een ver land levert een schat aan onvergetelijke ervaringen op. Maar je wilt natuurlijk ook een tastbare herinnering hebben aan die bijzondere vakantie! Koop een souvenir dat je doet terugverlangen naar die geweldige rondreis in Azië of het backpackavontuur in Afrika. Iets dat je kunt aanraken of bekijken en een weemoedige glimlach op je gezicht tovert. En waardoor je weer uitkijkt naar je volgende reis.

Je wilt natuurlijk een souvenir meenemen dat mooi is en een tijdje meegaat. Een souvenir waar je desnoods mee kunt pronken, om anderen jaloers te maken 😉 Je mag daarom best wat geld uitgeven aan een fraai souvenir. Wat moet je nou kopen als je vakantie viert op die verre bestemming? We helpen je graag een handje: hier vind je 10 bijzondere souvenirs uit verre landen.

#1 Goud uit Dubai

Dubai is een van de beste plekken ter wereld om sieraden in te slaan. Ga daarvoor naar de Deira Gold Souk, een overdekte markt met honderden winkeliers die een enorme keuze aan juwelen aanbieden. De sieraden zijn vakkundig gemaakt van goud, zilver, diamanten en andere edelmetalen en -stenen. De prijzen fluctueren dagelijks en met goed afdingen kun je nog eens 30 procent van de prijs afhalen. Bewaar dit kostbare souvenir thuis op een veilige plek en sluit een goede inboedelverzekering af, want je wilt natuurlijk niet dat een ander er met jouw Dubai-herinnering vandoor gaat!

#2 Handgemaakte mand uit Zuid-Afrika

Handgemaakte en geweven manden, potten, borden en schalen zijn momenteel enorm populair in ons Nederlandse interieur. De meest bijzondere haal je uit Zuid-Afrika, waar de Zulu-bevolking bekendstaat als een van de beste mandenwevers van het Afrikaanse continent. De techniek van het weven wordt er al honderden jaren van generatie op generatie doorgegeven. De manden en schalen zijn verkrijgbaar in alle vormen en maten, kleuren en stijlen. Je vindt ze op markten en in souvenirwinkels.

#3 Muziekinstrument uit Brazilië

In weinig landen ter wereld speelt muziek zo’n belangrijke rol in het dagelijks leven als in Brazilië. De inwoners zijn trots op hun muziek en hun instrumenten. Brazilië is het land waar muziekstromingen als funk, samba en forró zijn ontstaan. Tijdens een reis in het land zal je overal muzikanten en muziekoptredens tegenkomen, dus wat is er mooier dan een muzikaal souvenir? Een typisch Braziliaans instrument is de berimbau, waarmee de ritmes voor de vechtsport capoeira worden gecreëerd. Ze zijn kleurrijk geschilderd, met de hand gemaakt en verkrijgbaar in muziekwinkels en op markten. De berimbau is best een groot en langwerpig instrument, maar het personeel op de luchthavens is inmiddels gewend aan de vakantiegangers die dit bijzondere souvenir meenemen naar huis.

#4 Tapijt uit Marokko

In Marokko is het moeilijk te weerstaan om een tapijt aan je bagage toe te voegen. In de overdekte souks van koningssteden als Marrakech en Fez vind je eindeloos veel winkeltjes waar handgeweven vloerkleden en tapijten worden verkocht. De een is nog mooier dan de ander, met fraaie patronen en in mooie kleuren. Als je de tapijten ziet, weet je zeker dat ze in je woonkamer niet zouden misstaan. Je ziet dit souvenir dan elke dag, dus dit is de perfecte vakantieherinnering! Marokkaanse tapijten zijn te koop voor minder dan € 100, maar ook voor duizenden euro’s. Afdingen en goed onderhandelen is een must, want de vraagprijs is steevast véél te hoog.

#5 Kimono uit Japan

Japan is het enige land ter wereld waar nog wel eens een kimono wordt gedragen. Als je een authentiek souvenir zoekt in het land van de rijzende zon, is dit het wel! Het traditionele Japanse kledingstuk wordt vaak gedragen op bruiloften en bij officiële gelegenheden, maar toeristen kiezen vaak voor de yukata. Dit is een lichte kimono voor de zomer, die je in Nederland bijvoorbeeld als ‘badjas’ kunt dragen. Elke keer bij het opstaan wordt je zo herinnerd aan die bijzondere rondreis in Japan. De yukata kun je onder meer kopen bij de Japanse kledingketen Uniqlo.

#6 Samovar uit Rusland

In het grootste land ter wereld kun je bijzondere, exclusieve en dure souvenirs kopen waarmee je bij het thuisfront een behoorlijke indruk kunt achterlaten, van diamanten en kaviaar tot bont en Fabergé-eieren. Leuk is een samovar, een verre verwant van de hedendaagse waterkoker. Een samovar is een Russische theekoker die zo ontworpen is dat het water lang warm blijft – ideaal dus voor een lange theepauze. In cadeau- en antiekwinkels zijn fraai gedecoreerde exemplaren te koop, die op jouw salonkast zeker op hun plaats zullen zijn. Als je echt veel geld wilt uitgeven, koop je een authentieke samovar uit de 18e of de 19e eeuw. Vergeet niet om zo’n kostbaar souvenir goed tegen diefstal en schade te verzekeren als je eenmaal thuis bent.

#7 Kunst uit Cuba

Velen denken bij een Cubaans souvenir aan rum of sigaren, maar waarom koop je niet een schilderij? Cubaanse kunst is hot en bovendien in het land zelf nog heel betaalbaar. Zo’n souvenir kan meteen een goede investering zijn, want misschien wordt jouw kunstenaar over enkele jaren wel heel bekend. Cubaanse schilderijen zijn vol met kleuren en motieven, en geven vaak een nostalgisch beeld van het Cubaanse leven. Een goede plek om kunst te kopen is Almacenes San Jose in de hoofdstad Havana, een markthal waar in honderden kraampjes schilderijen, foto’s en sculpturen worden verkocht. Net als een Marokkaans tapijt is Cubaanse kunst zeker een verrijking voor je woonkamer.

#8 Leer uit Australië

Vergeet die koala-sleutelhanger, maar koop in Australië een bijzonder souvenir waar je echt wat aan hebt! Op verschillende plekken in het land kun je een portemonnee, tas, jas of riem kopen die gemaakt is van het leer van een kangoeroe. De huid van een kangoeroe is het meest duurzame leer ter wereld: door de dikte is het onwaarschijnlijk dat het ooit gaat scheuren. We horen jullie al denken: is dat wel diervriendelijk, kangoeroeleer? Je hoeft niet bevreesd te zijn, want het meeste is afkomstig van dieren die zijn aangereden. Bovendien kampt Australië met een kangoeroe-overschot. In 2007 waren er 23 miljoen kangoeroes, maar inmiddels zijn het er meer dan 45 miljoen…

#9 Zijde uit India

Al eeuwenlang wordt er in India zijde gemaakt en gedragen. Als je op zoek bent naar kwaliteitstextiel van 100 procent zijde, is dit dé plek! Op ambachtelijke, zorgvuldige en arbeidsintensieve manier worden deze zachte en intense stoffen gemaakt. In India zelf is dit ook een luxeproduct, maar het is daar nog altijd veel goedkoper dan bij ons. Vooral zijde uit de noordelijke deelstaat Assam is populair – hier worden vaak sari’s van geproduceerd. Je kunt een zijden doek of sjaal kopen als souvenir, maar ook een lap onbewerkte zijde om er thuis iets moois van te maken.

#10 Wollen deken uit Canada

Op vakantie in Canada merk je waarschijnlijk al dat je niet zonder kunt. Warme wollen dekens zijn essentieel om de koude Canadese winters door te komen. Hoe fijn is het dan om dit mee te nemen als souvenir? Elke avond en ochtend komen dan je dierbare herinneringen bovendrijven, zodra je in slaap sukkelt of ontwaakt. Op verschillende plekken zijn warme zachte dekens te koop, maar bijzonder zijn de exemplaren bij warenhuis Hudson’s Bay. De iconische dekens met de gekleurde strepen worden zeker al gemaakt sinds 1780, en waarschijnlijk eerder. De oorspronkelijke indianen ruilden hun bevervellen zelfs voor deze dekens van de Engelse kolonisten. Een Canadese wollen deken is dus niet alleen mooi, maar ook een stukje geschiedenis!

Voor het laatst bijgewerkt op 24 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over 10 bijzondere souvenirs uit verre landen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Martin and Kathy Dady.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam