8 tips om energie te besparen tijdens je vakantie

Je staat er misschien niet bij stil, maar tijdens je vakantie gaat het energieverbruik thuis gewoon door. Veel apparaten in je huis gebruiken nog steeds stroom als jij op een warme exotische plek bij het zwembad ligt te chillen. Sluipenderwijs gaat er best nog wat energie doorheen zodra je aan je welverdiende vakantie begint.

Zonde toch? Het is helemaal niet nodig dat er van alles zoemt, trilt en pompt terwijl je nog een keer de zee in duikt. Met duurzaamheid in je achterhoofd kun je het energieverbruik minimaliseren als je van huis bent. Dat scheelt ook nog eens op je energierekening, vooral als je lange tijd op reis bent. Wil je weten hoe? Hier vind je 8 tips om energie te besparen tijdens je vakantie.

#1 Zet de koelkast en vriezer uit

De koelkast en de vriezer behoren tot de grootste energievreters in je huis. Als je langere tijd op vakantie gaat, kun je de koelkast en vriezer helemaal uitzetten. Vergeet niet de koelkast helemaal leeg te maken en de vriezer eerst te ontdooien. Voor een kortere vakantie heeft het geen zin om de koelkast op een lage stand te zetten. Dan bestaat het risico dat je na je vakantie allemaal stinkende en beschimmelde etenswaren aantreft.

#2 Doe zuinig met verlichting

Het aanzetten van lampen is niet per se nodig tijdens je vakantie, maar het is wel handig om inbrekers buiten de deur te houden. Door verlichting ’s avonds lijkt het immers net of er iemand thuis is. Je kunt de lampen ’s avonds een paar uur laten branden door het instellen van een tijdschakelaar. Dan gaan ze automatisch aan en uit. Ook zijn er tegenwoordig apps waarmee je ‘slimme lampen’ met een smartphone vanaf je vakantieadres kunt bedienen.

#3 Denk aan de standby-knop

Heb je enig idee hoeveel elektrische apparaten je thuis continu aan hebt staan? Je televisie, computer, dvd-recorder, stereo-installatie, koffiezetapparaat en andere apparaten gebruiken de hele tijd stroom als de stekker in het stopcontact zit en de standby-knop aan staat – ook als je ze niet daadwerkelijk gebruikt. Dit staat bekend als ‘sluipverbruik’, waar een gemiddeld huishouden jaarlijks € 90 aan kwijt is. Voor je vakantie kun je de stekkers uit het stopcontact trekken van al die apparaten om energie te besparen.

#4 Stap over van energieleverancier

Een vakantie is altijd een goede reden je energiecontract nog eens onder de loep te nemen. Je kunt daarmee niet alleen energie, maar ook een hoop geld besparen. Vooral als je vaak op vakantie gaat of langere tijd op reis gaat, is het niet nodig veel uit te geven aan je energieleverancier. Je verbruikt dan immers veel minder energie in je huis. Ga energie vergelijken en kijk bij welke aanbieder je het voordeligst uit bent. Op basis van je lagere verbruik kun je een goedkopere leverancier kiezen.

#5 Zet de thermostaat laag

Het is niet nodig om je huis te verwarmen tijdens je vakantie. Het hoeft echt geen 20 °C in je huiskamer te zijn als je onder een palmboom in je hangmat ligt. Bespaar op energie door je thermostaat lager te zetten, bijvoorbeeld op 16 °C. Dat levert je in de koudere maanden al een besparing op van zo’n 10 tot 15 procent. In de winter moet je de cv-ketel nooit helemaal uitzetten om bevriezing van waterleidingen te voorkomen.

#6 Zet de boiler uit

Boilers doen een beroep op het verwarmingssysteem als je op vakantie bent. Er is energie nodig om de boiler voortdurend op temperatuur te houden, terwijl dat helemaal niet nodig is tijdens je afwezigheid. Je kunt de boiler uitzetten voor je vakantie, en weer aanzetten als je terugkomt. Breng de boiler wel goed op temperatuur (minimaal 60 °C) om besmetting door legionella te voorkomen.

#7 Sluit de gordijnen

Als je in de winter op vakantie gaat, kun je energie besparen door simpelweg de gordijnen te sluiten. Zo hou je de kou buiten en de warmte binnen. Door de ramen sijpelt immers altijd wat koude lucht naar binnen, hoe goed ze ook zijn geïsoleerd. In de zomer kun je de gordijnen sluiten als je airconditioning hebt, dan werkt het omgekeerd (je houdt de warmte buiten en de koelte binnen). Hoe dikker de gordijnen, hoe beter het werkt.

#8 Blijf thuis

Het klinkt misschien gek, maar door thuis te blijven bespaar je misschien wel de meeste energie. Grote kans dat je thuis al allerlei energiebesparende maatregelen hebt genomen om het klimaat te sparen. Denk aan een cv-ketel met hoog rendement, een waterbesparende douchekop en zonnepanelen op je dak.

Op vakantie gebruik je meestal meer energie. Je zet de airco nog een tandje hoger, je duikt in het energie slurpende zwembad en je neemt een extra douche om het zoute zeewater van je af te spoelen. En wat dacht je van de uitstoot door de reis met de auto of het vliegtuig? Het is niet de aantrekkelijkste optie, maar thuisblijven is gewoon het duurzaamst.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het besparen van energie tijdens je vakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/pertusinas;Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam