10 tips voor het maken van je perfecte vakantie fotoboek!

Vakantie fotoboek tipsWat is de leukste manier om je vakantie te herinneren? Het maken van een fotoboek! Bladerend door een vakantiealbum komen alle belevenissen weer tot leven. Na het maken van je droomvakantie of een bijzondere verre reis heb je iets tastbaars om op terug te kijken. Alles wat je onderweg hebt meegemaakt, komt in vogelvlucht langs. De bezienswaardigheden, de landschappen, het eten & drinken en de mensen die je hebt ontmoet.

Bovendien kun je zo je herinneringen delen met familieleden en vrienden. Een fotoboek is veel leuker om te laten zien, omdat je verhalen erbij kunt vertellen. Altijd beter dan het tonen van een smartphone waar iemand langs de vele foto’s moet swipen die je op vakantie hebt gemaakt. Tegenwoordig kun je fotoboeken van je vakantie online helemaal op maat maken. Een fotoboek Albelli ziet er bijvoorbeeld prachtig uit, en misstaat niet op de salontafel of in de boekenkast.

Voor het maken van een fotoboek kun je natuurlijk wel wat handige tips gebruiken. Zie het als een creatief proces, ideaal voor een regenachtige dag of een rustig weekend. En het bevredigt je reislust als je even een saaie tijd doormaakt. Geniet nog even na van je avonturen: hier vind je 10 tips voor het maken van je perfecte vakantie fotoboek!

#1 Verzamel alle vakantiefoto’s op één plek

Tijdens een langere vakantie of een bijzondere rondreis heb je waarschijnlijk honderden of misschien wel duizenden foto’s gemaakt. Het is zo makkelijk, met je smartphone of digitale camera. En niet alleen jij, maar ook je reisgenoten hebben aan de lopende band foto’s gemaakt. Verzamel alle vakantiefoto’s op één plek: op je harde schijf of in de cloud. Dus alle foto’s van alle verschillende smartphones en camera’s van iedereen die mee was op reis. Maak een mapje aan en geef het een naam, bijvoorbeeld ‘Vakantie Indonesië 2022′. En vergeet deze tip niet: maak een back-upbestand van alle foto’s!

Vakantie fotoboek ordenen

#2 Ordenen van de vakantiefoto’s

Je kunt niet alle foto’s opnemen in je vakantieboek. Het maken van een eerste selectie is onvermijdelijk. In je bestand staan dubbele foto’s, onscherpe en wazige foto’s, lelijke foto’s en foto’s die er niet toe doen. Selecteer de mooiste foto’s die eventueel een plek kunnen krijgen in je vakantieboek en laat alle anderen links liggen. Stop de geselecteerde foto’s in een apart mapje op je desktop en geef het een naam, bijvoorbeeld Vakantieboek Indonesië 2022. Het project wordt hierdoor meer overzichtelijk.

#3 Scan je reismemorabilia

In een vakantieboek hoef je niet alleen foto’s op te nemen. Ben jij zo’n type die van een reis ook instapkaarten, entreekaartjes, vervoersbewijzen, menukaarten, bierviltjes en programmaboekjes verzamelt? Je kunt je vakantiefoto’s afwisselen met dit soort reismemorabilia als je dat leuk vindt. Zo vertel je echt een verhaal van je reis. Scan hiervoor de tickets en andere papieren en sla die ook op in een mapje. Geef het een naam, bijvoorbeeld ‘Reismemorabilia Indonesië 2022’.

#4 Zoek een thema voor je vakantie fotoboek

Het is handig van tevoren na te denken over een thema voor je fotoboek. Wil je alle foto’s chronologisch weergeven, van het begin tot het einde van je vakantie? Je kunt er ook voor kiezen om foto’s te groeperen rond een bepaald onderwerp. Zo kun je de focus leggen op foto’s van gezellige momenten met familie en vrienden. Of juist kiezen voor foto’s van natuur, landschappen en (wilde) dieren. Sommigen zoeken foto’s bij elkaar met dezelfde kleur. Hou daarbij gedachten voor wie je het fotoboek maakt. Doe je het alleen voor jezelf, of wil je je vakantie vooral delen met familie en vrienden?

Vakantie fotoboek

#5 Kies een online tool voor je fotoboek

Er zijn talloze online programma’s beschikbaar voor het maken van een fotoboek voor je vakantie. Ze zijn gratis en beschikbaar voor de desktop of op je smartphone. Op je pc zie je beter hoe je fotoboek er uiteindelijk uit komt te zien. Kijk vooral naar de gebruikersvriendelijkheid van zo’n programma. Handig is het als er al kant-en-klare sjablonen beschikbaar zijn. Hiermee kun je snel beginnen. Die sjablonen zijn nooit 100 procent rigide, je kunt ze altijd later aanpassen.

Ook hebben goede programma’s opties voor het kiezen van het formaat en het omslag. Heb je veel liggende foto’s, kies dan voor een liggend formaat. Met een vierkant formaat kun je liggende en staande foto’s met elkaar afwisselen. Bij een deel van de online tools, zoals bij Albelli, kun je ook je foto’s afdrukken.

#6 Selecteer en groepeer je foto’s

Dan begint de meest creatieve klus: het ontwerpen van je eigen fotoboek! Selecteer en groepeer de foto’s en plaats ze via het online programma in je boek. Probeer het wel beperkt te houden, vooral als je ook nog reismemorabilia wilt toevoegen. Hoe dikker het fotoboek, hoe hoger de prijs. Je maakt het fotoboek aantrekkelijker als je een verscheidenheid aan vakantiefoto’s toevoegt.

Vakantie fotoboek ontwerpen

Kies voor een mix van panorama’s, mensen, landschappen en close-ups. Je kunt spelen met de lay-out en de grootte van de foto’s. Hele mooie landschapsfoto’s kun je bijvoorbeeld afbeelden als een spread, over twee pagina’s. Teveel foto’s op één pagina ziet er al snel rommelig uit, maar kun je best een enkele keer doen als een soort collage. Ook de randjes van de foto’s kun je aanpassen, van witte retro-randjes tot strak zwart omlijnd.

Neem jezelf niet al te serieus. Richt je vooral op foto’s die een glimlach op je gezicht toveren en goede herinneringen aan je vakantie naar boven halen. Er mag af en toe best een vreemde of wazige foto tussen zitten. Een van de belangrijkste tips: vergeet niet regelmatig je werk tussentijds op te slaan! Je wilt niet dat alle moeite vergeefs is geweest.

#7 Voeg tekst en bijschriften toe

Het verhaal van je vakantie zit niet alleen in de foto’s, maar in de teksten en bijschriften die je toevoegt. Zo kun je informatie toevoegen over de plek, de locatie en de tijd. Maar ook kun je het fotoboek verlevendigen met anekdotes, leuke herinneringen of grappige weetjes. Het hangt er ook van af voor wie je het fotoboek maakt. Mooier is het als je kiest voor één lettertype en twee formaten: één voor de hoofdtekst en één voor de kopjes. Sommigen vinden het overigens lelijk om teksten toe te voegen. De foto’s zelf vertellen al het verhaal. Dat kan uiteraard ook!

#8 De achtergrond van je fotoboek

Ook de achtergrond van je fotoboek is iets om mee te spelen. Je kunt kiezen voor een witte of neutraal gekleurde achtergrond, dat op zich handiger is als je teksten en bijschriften wilt toevoegen. Je maakt pagina’s soms levendiger door foto’s als achtergrond te gebruiken. Zo kun je een rustige foto van een woestijn prima gebruiken als achtergrond van een close-up van jou op een kameel in de woestijn. Of gebruik een foto van een tegelwand van een Spaans café voor foto’s van een etentje in dat café. De basisregel is dat de kleuren moeten contrasteren, anders komt het niet uit de verf. Dus donkere foto’s op een lichte achtergrondfoto, of andersom.

Vakantie fotoboek achtergrond

#9 Kies de omslag van je fotoboek

Het laatste wat je aanpast, is het eerste dat je ziet. De omslag is de kers op de taart van je fotoboek, dat straks pronkt op tafel en van hand tot hand gaat. Kies die ene mooie foto die de ultieme herinnering oproept aan je vakantie. Als je alle foto’s al hebt doorgenomen voor het ontwerp, weet je beter welke er echt uitspringt. Die kun je gebruiken voor de hele omslag: de voorkant, de rug en de achterkant.

Maar ook hier kun je variëren. Je kunt ook kiezen voor meerdere foto’s onder of naast elkaar, al vinden dat we dat zelf minder mooi. Vergeet niet de titel, bijvoorbeeld ‘Vakantie Indonesië 2022’. Tot slot kies je het materiaal van de cover: een harde kaft of een zachte kaft.

#10 Bestel je afdruk

Ben je helemaal klaar met het ontwerp? Bekijk eerst op je computer of smartphone een voorbeeld hoe het fotoboek eruit komt te zien. Het is je laatste kans om spelfouten en verkeerd uitgelijnde foto’s op te merken. Je bent niet de eerste als er onverhoopt ‘Vakantie Idonesië 2022’ op de cover blijkt te staan. Herstel de fouten en bekijk het voorbeeld opnieuw en zorgvuldig. Kies voor glanzend, normaal of mat papier en bestel je afdruk. Na ongeveer een week heb je het perfecte fotoboek van je vakantie in huis!

Vakantie fotoboek tafel

Voor het laatst bijgewerkt op 20 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt voor het maken van een vakantie fotoboek, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Andrew Angelov/Shutterstock.com; Rawpixel.com/Shutterstock.com; Pixsooz/Shutterstock.com; grass-lifeisgood/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam