8 tips om thuis geld te besparen tijdens het reizen

Reizen kost geld, maar je kunt ook geld besparen tijdens je reis. Wist je dat er talloze manieren zijn om je reis voor een deel terug te verdienen, terwijl jij weg bent? Het saldo op je bankrekening slaat minder uit terwijl jij in een exotisch oord aan het genieten bent. Je hoeft daarvoor niet eens te werken tijdens je reis 🙂

Met de nodige voorbereidingen kun je thuis heel wat geld besparen. Je kunt bijvoorbeeld bezuinigen in de kosten die altijd doorlopen, dus dat zijn kosten die je óók betaalt als je niet thuis bent. Of je kunt met je huis wat extra’s bijverdienen terwijl jij op reis bent. Hoe langer je op reis bent, hoe meer je kunt verdienen. Hier vind je 8 tips om thuis geld te besparen tijdens het reizen!

#1 Pas je energiecontract aan

Als je op reis bent, gebruik je thuis natuurlijk heel weinig energie. Je doet geen lampen aan, je kijkt geen televisie, je zet de computer niet aan en je verwarmt geen eten in de magnetron. Als je voor langere tijd op reis gaat of een wereldreis maakt, kun je bij enkele energieleveranciers een tijdelijk energiecontract afsluiten. Deze contracten zijn er voor bepaalde of onbepaalde tijd en kun je zonder kosten opzeggen. Vergelijk daarvoor de aanbiedingen van de goedkoopste energie aanbieders. Als je een wereldreis maakt, kun je je energiecontract zelfs tijdelijk laten omzetten in een ‘leegstandscontract’.

#2 Verhuur je huis aan toeristen

Dit is inmiddels een razend populaire manier om extra geld te verdienen: verhuur je huis aan toeristen terwijl je zelf op reis bent. Steeds meer mensen bieden hun huis of appartement aan op sites als Airbnb, Wimdu en HomeAway. Dit kun je ook gerust één keer per jaar doen als je op vakantie bent. In Amsterdam moet je dit tegenwoordig vooraf melden aan de gemeente, maar in andere steden zijn de regels nog niet zo streng.

#3 Verhuur je tuin aan toeristen

Voor verhuur van je woning aan toeristen worden de regels steeds strenger, maar dat geldt niet voor je tuin of dakterras. Dat is nog een onontgonnen terrein voor bestuurders, en daar kun jij van profiteren. Via sites als Gamping en Camp in My Garden kun je je tuin ter beschikking stellen aan vakantiegangers die hun tent willen opzetten – óók in Amsterdam (als je daar tenminste een tuin hebt…). Je krijgt daarvoor een vergoeding. Het is wel handig om een buurman of buurvrouw in te schakelen om de gasten naar je tuin te begeleiden.

#4 Bespaar op stroom

Als je gewoon vasthoudt aan je energiecontract, kun je nog steeds geld besparen op je stroomgebruik. Je krijgt goedkope energie door allerlei elektrische apparaten uit te zetten die tijdens je reis sluipenderwijs stroom verbruiken. Zet bijvoorbeeld de koelkast en de vriezer uit, die vreten energie als je niet thuis bent. Ook je televisie, je koffiezetappararaat, je computer en je stereo-installatie behoren tot de ‘sluipverbruikers’. De kosten van het sluipverbruik kunnen in een jaar zelfs oplopen tot zo’n € 100. Trek dus de stekkers uit het stopcontact als je op reis gaat, want je gebruikt die apparaten toch niet.

#5 Zeg abonnementen op

Het maken van een reis is een goed moment om je abonnementen op kranten en tijdschriften onder de loep te nemen. Het is zonde als de hoeveelheid kranten en tijdschriften zich opstapelt achter de brievenbus terwijl je in het buitenland bent. Als je terugkomt, verdwijnt het meeste toch direct bij het oud papier. Een abonnement op een krant kun je tijdelijk onderbreken als je op vakantie bent, en in die tijd betaal je er dus niks voor. Tijdschriften kun je opzeggen als je lange tijd op reis gaat. Hetzelfde geldt voor het abonnement op de sportschool: ze zullen je daar niet zien als je in Azië aan het backpacken bent.

#6 Breng je huisdier onder

Het hebben van een huisdier is leuk, knus en gezellig, maar kost je ook klauwen met geld. Micky de poes en Flappie het konijn blijven thuis als jij op reis bent en hebben elke dag nog steeds hun voer, stro en kattenbakgrit nodig. Breng je huisdier onder bij familie, vrienden of buren als jij weg bent en beloof dat jij hetzelfde zult doen als zij zélf op vakantie gaan. Uiteraard is een mooi souvenir noodzakelijk om na terugkomst cadeau te geven aan de tijdelijke huisdierverzorgers.

#7 Deel je auto of fiets

Grote kans dat je bent vertrokken met het vliegtuig en je auto en fiets stof en roest staan te vangen terwijl je op reis bent. Zonde, want ook hiermee kun je een extra zakcentje verdienen. Verhuur je auto en je fiets aan anderen tijdens jouw afwezigheid, want die vervoersmiddelen gebruik je toch niet. Je kunt je auto bijvoorbeeld verhuren via SnappCar, die jouw geliefde voertuig ook verzekert voor eventuele schade. Als je je auto twee keer per maand verhuurt, heb je al € 1000 verdiend. Je hebt wel een bevriende buurtbewoner nodig om de autosleutels aan de huurder te overhandigen. Je fiets kun je verhuren via een site als Donkey Republic, mits het een degelijk exemplaar is. Met een smartphone kan de huurder je slot openmaken.

#8 Verhuur je spullen

Dankzij het internet en de deeleconomie kun je ook geld verdienen met de spullen die binnen in je huis staan. Ook die staan stoffig te worden tijdens je reis, terwijl je er anderen reuze blij mee maakt. Schrijf je in bij websites als Peerby en Hurenvanburen en verhuur die schuurmachine, partytent of heggenschaar. Met de verhuur van een beamer kun je bijvoorbeeld al € 57 per maand verdienen. Je kunt dingen verhuren voordat je op reis gaat, of geef de sleutel aan een vriendelijke buurman om je spullen aan de huurder te geven. Je kunt eventueel afspreken dat hij een commissie ontvangt voor de moeite.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 september 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over thuis geld besparen tijdens het reizen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam