Tips voor een hittegolf op reis

Hittegolf op reidJe kunt er zomaar mee te maken krijgen op reis: een hittegolf. Dat is niets iets dat je zomaar kunt ontwijken. Het gaat nogal ver meteen je vakantie te annuleren of een vlucht naar een koelere bestemming te nemen. Je moet er mee leren leven. De definitie van een hittegolf is nogal ruim. In Nederland is al sprake van een ‘hittegolf’ als de temperatuur drie dagen achtereen 30 °C of hoger is. Dat zou betekenen dat in een land als Thailand bijna het hele jaar door sprake is van een hittegolf. Van een échte hittegolf is eigenlijk pas sprake als de temperatuur langdurig rond de 40 °C schommelt. Op reis is dat geen pretje. Hier hebben we zeven tips op een rij gezet als je op vakantie te maken krijgt met een hittegolf (én geen airconditioning in je hotel of vakantiehuis hebt).

Drink genoeg water

Ok, het is een enorme open deur en een reusachtig cliché, maar het is wél de belangrijkste tip die je ter harte moet nemen. Drink genoeg water! je drinkt natuurlijk altijd al veel water als je op reis bent, maar doe daar dit keer een schepje bovenop. Uitdroging is een van de belangrijkste oorzaken waardoor je aan een hittegolf kunt bezwijken. Heb je een droge mond en ben je dorstig: het is een slecht teken, dus giet jezelf meteen vol met water.

Blijf in de stad

Ben je in een warm land en van plan om bijvoorbeeld een trekking te maken: hou de weersvoorspellingen in de gaten. Is er een hittegolf op komst, dan doe je er beter aan die woestijntocht of die jungletrekking even uit te stellen. Blijf in de stad: daar zijn meer plekken met schaduw en is het in het algemeen koeler dan in de open lucht, in de volle zon.

Zoek plekken met airconditioning

Zelfs in ontwikkelingslanden zijn ze er volop: publiek toegankelijke gebouwen met airconditioning. Je kunt je heil zoeken in musea, winkelcentra, bibliotheken, theaters of bioscopen. Soms is het daar zo koud, dat je zelfs een vest of zoiets mee moet nemen. Check wel van tevoren of er inderdaad airconditioning aanwezig is en of deze goed werkt. Tijdens een hittegolf wil je niet op een warme plek zijn waar veel zwetende mensen bij elkaar zijn. De warmte van die lichamen doet er juist nog een paar graden bovenop.

Genoeg drinken tijdens hittegolfEet en drink gezond

Het is net als in het vliegtuig: de pretdrankjes moet je laten staan. Drink tijdens een hittegolf wat minder koffie (met caffeïne) en alcohol, omdat dit het lichaam uitdroogt. Eet niet hele grote proteïnerijke maaltijden, omdat dit de stofwisseling vergroot en daardoor de warmte in je lichaam toeneemt. Laat pasta, vis en vlees wat vaker staan en eet wat meer fruit.

Koel je lichaam met water

Naast het drinken ervan, helpt koel of koud water ook om een dag met een hittegolf door te komen. Ook als je geen zwembad, meer of zee in de buurt hebt, zijn er genoeg mogelijkheden om je lichaam af te koelen met water. Dompel je voeten onder in een badje met water, neem een douche of draag op je hoofd of schouders een natte handdoek, hoed of bandana. Je kunt een sprayfles vullen met koud water en jezelf af en toe nat sproeien.

Neem een siësta

Doe tijdens een hittegolf wel als de lokale bevolking en neem een siësta aan het begin van de middag. Wees nou eens niet een eigenwijze Hollander die er op het heetste moment van de dag op uit wil trekken. Bezoek bezienswaardigheden vroeg in de ochtend, als het nog relatief koel is en het ook veel rustiger is. Na een siësta zal je zien dat je aan het einde van de dag, als de zon onder gaat, opeens weer veel energie hebt. Ook de locals leven dan weer op.

Blijf laag bij de grond

Warme lucht stijgt, dus tijdens een hittegolf kun je het beste laag bij de grond blijven. Een kelder of een grot zijn de koelste plekken, al zijn die niet altijd voorhanden. Je kunt in een hotel bijvoorbeeld een kamer vragen op de begane grond, het beroerde uitzicht ten spijt. Mocht er een berg in de buurt zijn, dan geldt dit advies natuurlijk niet. Reis naar de top van de berg, waar de temperatuur ongetwijfeld lager is, maar doe dit wel vroeg in de ochtend!

Voor het laatst bijgewerkt op 27 juni 2015. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een hittegolf op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/tomwang; depositphotos.com/Karaidelka.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam