Zó verhuur je je huis aan toeristen: 8 tips!

Door je huis aan toeristen te verhuren, kun je een aardig zakcentje bijverdienen. Het is ideaal als je zelf vakantie viert en er toch niemand thuis is. Door het verhuren van je woning kun je zo eigenlijk ‘gratis’ op vakantie. Bovendien maakt het je huis bestendig voor inbrekers. Bewoners, ook al zijn het toeristen, schrikken dieven nou eenmaal af.

Het aanbieden van je woning is tegenwoordig erg makkelijk, via platforms als Airbnb, HomeAway en Booking. Het is wel handig wat voorbereidingen te treffen als je je huis regelmatig aan toeristen gaat verhuren. De concurrentie is groot en je wilt ook niet teveel gedoe. Wil je graag wat extra geld opstrijken als je weg bent? Hier vind je 8 tips voor het verhuren van je huis aan toeristen!

#1 Check of het mag

Voordat je je huis aanbiedt: check eerst aan welke regels je moet voldoen! Sommige gemeentes worden steeds strenger rondom particuliere vakantieverhuur. In Amsterdam moet je het bijvoorbeeld vooraf melden en mag je je woning maximaal 30 dagen in een jaar verhuren. In Utrecht mag dat maximaal 60 dagen. Ook geldt er vaak een limiet voor het aantal gasten. Daarnaast kan er toestemming nodig zijn van de Vereniging van Eigenaren (VVE).

#2 Maak goede foto’s

Met goede, mooie en professionele foto’s maak je het verschil bij het verhuren van je huis. Zorg dat je foto’s hebt van álle ruimtes, inclusief de slaapkamers en badkamer, vanuit elke hoek. Schenk aandacht aan de inrichting: zet bloemen neer, leg een stapel opgevouwen handdoeken op het bed en zorg dat er geen rommel in beeld is. Natuurlijke verlichting doet de foto’s nog beter uitkomen. Open de gordijnen of het rolgordijn om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten.

#3 Wees praktisch

Wees praktisch, want je wilt niet uren bezig zijn met schoonmaken als je weer terug bent in je eigen huis. Als je je woning vaker verhuurt aan toeristen is het handig om een donkere vloer te hebben, dan zie je de vlekken minder. Om die reden is het ook beter om geen wit of lichtgekleurd beddengoed te nemen. En is het nou zo verstandig om het porseleinen servies in de keukenkast te laten staan? Stal je kostbaarheden op een plek waar toeristen niet bij kunnen komen.

#4 Zorg voor goede raamdecoratie

Besteed ook wat zorg aan je raamdecoratie als je je huis gaat verhuren. Hoeveel openheid wil je hier aan geven? Wil je dat de hele buurt weet dat je toeristen in huis hebt? Wil je geen heimelijke spionage van gemeentelijke ambtenaren? In plaats van gordijnen kun je bijvoorbeeld jaloezieën op maat laten installeren. Die houden pottenkijkers tegen en zijn bovendien duurzaam, waardoor ze lang mee gaan. Met gordijnen moet je altijd maar hopen dat toeristen er niet te hard aan trekken.

#5 Hou de kosten in de hand

Bedenk dat er nog heel wat kosten bijkomen als je je huis aan toeristen verhuurt. In hoeverre die oplopen, heb je zelf in de hand. Je kunt een schoonmaakdienst en wasserette inhuren, maar dat gaat natuurlijk allemaal van de opbrengsten af. Voor zelf wassen en schoonmaken moet je wel de tijd hebben. Je moet wat basisvoorzieningen in huis halen, zoals toiletpapier en badkameraccessoires. Je kunt te maken krijgen met incidentele kosten, zoals de loodgieter die je verstopte afvoer met verhelpen. Vergeet niet dat je je inkomsten moet opgeven bij de Belastingdienst.

#6 Dek je in tegen schade

Schade aan je huis en bezittingen is een van de grootste zorgen van particuliere verhuurders. Zoals eerder gezegd kun je je kostbaarheden opbergen, maar nog steeds kan de televisie of het koffiezetapparaat kapot gaan. Er kunnen krassen komen op de vloer of vlekken op de muur. Vraag sowieso een bepaald bedrag aan borg, zodat je eventuele schade met de huurders kunt verrekenen. Neem verder een goede inboedelverzekering die de schade vergoedt als toeristen dingen kapot hebben gemaakt.

#7 Maak je huis gereed

Voor het verwelkomen van toeristen moet je je huis in orde maken. Zorg er in ieder geval voor dat het schoon is, anders kost je dat gegarandeerd een negatieve feedback. Persoonlijke snuisterijen zijn op zich prima, want dat zorgt voor een ‘huiselijke sfeer’ die toeristen vaak waarderen. Leg de handdoeken klaar en een welkomstpakket wordt ook altijd op prijs gesteld, met bijvoorbeeld een fles wijn, wat fruit en lekkers voor het ontbijt. Een aangename temperatuur stellen toeristen eveneens op prijs. Maak je huis in de winter behaaglijk warm en zet in de zomer de ramen open vlak voordat de gasten arriveren.

#8 Aan wie wil je verhuren?

Als je klaar bent met de voorbereidingen, kun je je huis onder de aandacht brengen. Je zou het verhuren eerst kunnen uitproberen met vrienden of familieleden, zodat je weet wat je te wachten staat en hoeveel tijd je ermee kwijt bent. Zij kunnen vervolgens een positieve review achterlaten op het verhuurplatform. Wees verder selectief welke toeristen je in huis wilt hebben: vind je het prima om families en vriendengroepen te verwelkomen, of heb je liever individuele reizigers of stelletjes? Lees de ervaringen die andere verhuurders met deze gasten hebben gehad.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het verhuren van je huis aan toeristen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/VitalikRadko; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam