Essentials voor backpackers

Vacuümzak voor op reis

Een vacuümzak is een van de weinige dingen die géén extra ruimte in beslag neemt in je koffer of rugzak. Een vacuümzak bespaart juist ruimte in je bagage – althans, dat is de bedoeling. Een vacuümzak is een zak waar de lucht uit wordt gezogen, waardoor je je kleren, handdoeken en andere zachte materialen (zoals knuffels) tot handzame kleine pakketjes kunt comprimeren. Je gebruikt als het ware de lucht in je koffer of rugzak. Een voordeel is ook dat een vacuümzak bescherming biedt. Je kleren blijven gevrijwaard van stof, vocht, schimmel, vieze geurtjes, insecten en ander ongedierte. Daarnaast blijft je kleding netjes en kreukvrij.

Er is echter een grote verscheidenheid aan vacuümzakken te koop en de ene is handiger dan de andere. Zo zijn er vacuümzakken waar je de lucht alleen uit kunt zuigen met de hulp van een compressiepomp of zelfs een stofzuiger. Een pomp op reis meenemen is uiteraard niet de bedoeling. De compressiepomp neemt de ruimte in die je juist wilt besparen. Als je gaat kamperen, kun je hier wel eventueel een luchtbedpomp voor gebruiken.

De noodzaak van een stofzuiger is natuurlijk helemaal onhandig. Die heb je niet bij de hand als je aan het backpacken bent, al zijn er reizigers die zelfs hun mond gebruiken om de lucht eruit te zuigen. Het is het makkelijkst op reis een vacuümzak mee te nemen die je met je handen moet oprollen of platdrukken, zodat je geen overbodige accessoires nodig hebt. Let er ook op dat de vacuümzak een degelijke sluiting heeft en sterk genoeg is om te voorkomen dat er een scheurtje in komt. Als er een klein gaatje in zit en er lucht uitblaast, heb je er niets meer aan. Kijk voorts naar de afmetingen. Er zijn enorme vacuümzakken te koop die bedoeld zijn voor het opbergen van dekbedden, winterjassen of matrassen, en die zijn niet echt handig voor op reis.

Een nadeel van een vacuümzak voor op reis is het gedoe wat je er mee hebt. Als je een lange reis of een rondreis maakt en je pakt telkens je koffer of rugzak in en uit, dan is het een bewerkelijk klusje om je kleren iedere keer in een vacuümzak te proppen. Je kunt de vacuümzak alleen op de heenreis en de terugreis gebruiken, tijdens de vliegreis, maar dan heb je weer het probleem dat je kleren en handdoeken de rest van de tijd niet in je koffer passen. Om die reden maken we zelf geen gebruik van een vacuümzak op reis – het is praktischer om gewoon minder bagage mee te nemen. De kunst van het inpakken is immers het weglaten.

Soorten vacuümzakken

In Nederland zijn in (online) winkels verschillende soorten vacuümzakken te koop, in verschillende klassen. De ene kun je beter gebruiken voor op reis dan de ander. Hieronder staat een overzicht van de verkrijgbare merken vacuümzakken.

Flexbag: met de Flexbag vacuümzak kun je tot 50 procent meer bagage meenemen in je je koffer of reistas. Je pompt de lucht eruit met een luchtpompje of een stofzuiger. Bij de Flexbag heb je een bundel van vier zakken, dus je kunt even vooruit. ► Bestel de vacuümzak bij Gadget Business

Hema: verkoopt drie vacuümzakken voor € 6 (prijs in 2018). Daarmee bespaar je tot 80 procent ruimte. Het volume kun je nog kleiner maken met de hulp van een stofzuiger, als je die bij de hand hebt.

Space Bag Travel Set: set van twee grote en twee middelgrote vacuümzakken waar je de lucht eruit perst door de zakken op te rollen. Er zijn ook andere vacuümzakken van Space Bag waarbij je de lucht eruit haalt met een stofzuiger. Het geheim van de Space Bag is naar eigen zeggen de geheime sluiting, waardoor er geen lucht meer kan binnenkomen (er is zelfs patent op verleend). Met deze vacuümzak nemen je kleren tot drie keer minder ruimte in beslag.

Balbo Smart Bag: vacuümzakken die kleding compact en effectief inpakken voor op reis. De zakken werken met een roll-up systeem, waardoor er geen stofzuiger nodig is. Ook hebben de vacuümzakken van Balbo speciale sluitstrippen die geen enkele andere vacuümzak heeft en waarmee ze hermetisch worden afgesloten. In een reisverpakking zitten twee stuks.

Travelsky: vacuümzakken in drie verschillende groottes: klein, medium en groot, afhankelijk van de hoeveelheid kleding die je in je koffer wilt meenemen. Je perst de lucht eruit door de zakken op te rollen of plat te drukken en je kunt de vacuümzakken telkens opnieuw gebruiken. Er zitten zes stuks in een verpakking, twee per maat.

Kruidvat: de Kruidvat verkoopt een setje met een grote en kleine vacuümzak voor op reis. Ze zijn overal te gebruiken, ze besparen tot 70 procent ruimte en je hebt geen stofzuiger nodig om de zakken vacuüm te zuigen. Heel goedkoop voor € 2, maar we hebben geen idee hoe sterk deze vacuümzakken zijn.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 november 2087. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vacuümzak voor op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/londondeposit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam