Reisartikelen.nl

Wereldstekker op reis

WereldstekkerTot in de jaren ’90 bestond het nog amper, maar sinds we mobiele telefoons, iPods, tablets, laptops en allerlei andere elektronische apparatuur met ons meeslepen, is het een must om mee te nemen: de wereldstekker (of reisstekker of reisadapter). Net zoals met afstanden (mijlen en kilometers) en autorijden (links of rechts), zijn ook de voltages en stopcontacten helaas niet uniform in de wereld.

De ene helft van de landen maakt gebruik van 220-240 volt (met een frequentie van 50 Hertz), de andere helft van 110-120 volt (met een frequentie van 60 Hertz). Een voltage van 110-120 vind je vooral in de landen van Noord- en Centraal-Amerika. Kleinere elektrische apparaten die op een lage spanning werken, zoals een mobiele telefoon, een laptop of een tablet, maken vaak gebruik van een adapter. Als daar op staat ‘Input: 100-240V, 50/60 Hz’, dan kun je ze zonder problemen in de hele wereld gebruiken, mits je de juiste stekker hebt natuurlijk. Kijk daarvoor op het etiket op de adapter of in de gebruikershandleiding. Voor grotere elektrische apparaten heb je een spanningsomvormer nodig als je ze gebruikt in een land met een andere Hertz-frequentie.

Stopcontacten

Voor wat betreft de stopcontacten zijn er zeker 14 variaties in de wereld, geschikt voor stekkers met 2 of 3 pinnen, voor smalle pinnen, voor ronde pinnen, voor rechthoekige pinnen, enzovoort. Om het nog verwarrender te maken zijn er ook landen die allebei hanteren, zodat het maar net van je hotel afhangt wat voor stopcontact je in de kamer aantreft. Of er zijn hotelkamers die allebei de stopcontacten hebben. Mocht je oplader niet werken, dan kan het ook zijn dat er geen stroom uit het stopcontact komt. Haal dan ergens een andere stekker uit, bijvoorbeeld van een lamp, en stop daar je eigen stekker in.

StopcontactOp het Europese vasteland wordt overal gebruik gemaakt van dezelfde ronde stekker met twee pinnen en het bijbehorende stopcontact zoals we die ook in Nederland kennen (zie de foto rechts), dus voor een vakantie in Europa hoef je geen wereldstekker mee te nemen. Ga je echter op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland of buiten Europa, dan is het wel verstandig een wereldstekker mee te nemen.

Soorten wereldstekkers

Wereldstekkers of reisstekkers zijn er in alle soorten en maten. Het handigste is een multifunctionele wereldstekker mee te nemen die geschikt is voor meerdere landen en verschillende soorten stopcontacten. Het weegt niet veel en is redelijk betaalbaar. Hieronder staan enkele producenten van dit soort stekkers.

HEMA Wereldstekker
Drie verschillende stekkers, alleen geschikt voor apparaten met dubbel geïsoleerde stekkers (niet voor rand-aarde-stekkers). Voor gebruik in onder meer Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Japan, Afrika, Australië, Sri Lanka, Hongkong, India, de Gemenebestlanden, Azië en Groot-Brittannië.

Kopp Reisstekker Travel-Star Plus
Voor elektrische apparaten met euro- contour- of geaarde stekker. Geschikt voor Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Japan, Zuidoost-Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, China, de Gemenebestlanden, Groot-Brittannië, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Skross World Travel Adapter
Zwitserse fabrikant van degelijke, kwalitatief goede, veilige en compacte wereldstekkers met een schuif/regelaarsysteem. Voor gebruik in meer dan 150 landen. Wel prijzig.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam