Reisboeken 2020

Een overzicht van de reisboeken en bijzondere reisgidsen die in 2020 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Januari 2020

Karin Anema – De wet van de stilte
Reis door Colombia

Schrijfster Karin Anema reist door Colombia, waar de wapens na het Vredesakkoord in 2016 lijken te zwijgen. Ze gaat op zoektocht naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist – zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver van af liggen. Zij legt bloot hoe mensen de generaties lange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze gingen zwijgen.

De wet van de stilte gaat over hoe families uit elkaar zijn gevallen en hoe de bewoners zich voelen tegen de achtergrond van de toeristische hotspots die zich ontwikkelen. Het houdt toeristen een spiegel voor. Met een open blik, echt contact en een scherpe pen verwijdert Anema het laklaagje en laat daarmee de mensen zien.

Karin Anema (1955) is schrijfster en journaliste. Met groot inlevingsvermogen en oog voor sprekende details verdiept zij zich vooral in gesloten culturen. Van haar verschenen eerder onder meer De groeten aan de koningin, Mexicaanse sneeuw en De laatste grens, dat genomineerd werd voor de Bob den Uylprijs.

Verschijnt bij Uitgeverij Scriptum, 293 bladzijden, prijs € 23,50. ► Bestel De wet van de stilte hier bij Bol.com

Jolanda Schepers & Olaf Tetteroo – De essentie van Azië
Over pagodes, gebedsmolens en heilige koeien

In De essentie van Azië wordt je meegenomen naar het bijzondere en veelzijdige continent Azië. Je treedt in de voetsporen van wereldreizigers Jolanda en Olaf. In India bezoeken ze de forten van de Maharadja’s die zo uit het sprookje van Duizend-en-een-nacht lijken te komen. Als pelgrims reizen ze vervolgens naar Varanasi, aan de oevers van de heilige rivier de Ganges.

In Tibet bezoeken ze het paleis van de Dalai Lama en in China ontdekken ze de charme van grote miljoenensteden in China. In Cambodja dwalen ze langs de oude ruïnes van Angkor en lezen ze over de verschrikkingen van de Rode Khmer. Dan is het tijd voor bezinning: in Laos ontdekken ze een oase van rust en worden ze helemaal zen in Vientiane en Luang Prabang. In Myanmar zien ze veel gouden pagodes en maken ze een spectaculaire trektocht door de bergen.

In De essentie van Azië bundelen ze hun ervaringen samen in mooie verhalen en authentieke beelden. Het is een schitterend boek, voor iedereen die geïnspireerd wil worden door de schoonheid van het bijzondere en veelzijdige continent Azië.

Reizen speelt een grote rol in het leven van Jolanda Schepers (42) en Olaf Tetteroo (48). Ze zijn beiden opgegroeid in de glooiende heuvels van Limburg, maar elk jaar verruilen ze hun thuisbasis voor andere mooie en bijzondere plekken op deze wereld. Jolanda schrijft tijdens elke reis haar ervaringen op in een dagboek en Olaf neemt altijd zijn camera mee om mooie foto’s te kunnen maken.

Verschijnt bij Uitgeverij Het Boekenschap, 256 bladzijden, prijs € 33,95. ► Bestel De essentie van Azië hier bij Bol.com

Edwin Winkels – De weg naar Covadonga
Een Spaanse wielerbedevaart

In De weg naar Covadonga gaat Edwin Winkels op zoek naar de ziel van Spanje en die van het Spaanse wielrennen. De ziel van het land verbergt zich vaak in die van de sport, en Winkels weet dat in 26 portretten van dorpen en stadjes prachtig duidelijk te maken. Achter de heldenverhalen schuilen de pijn van de Burgeroorlog en de Franco-dictatuur, de genadeloosheid van landschap en klimaat, de diepe armoe en de kracht van de religie in een land dat pas de laatste decennia tot ontwikkeling is gekomen.

Zo neemt Winkels ons mee naar Irun, de grensplaats vanwaar bergkoning Julián Berrendero naar een van Franco’s concentratiekampen werd overgebracht en waar hij werd gered door een bewaker die fan was. Hij wandelt door El Barraco, het dorp van de duivelse daler Angel Arroyo, Tourwinnaar Carlos Sastre en de tragische legende José Maria Jiménez. Bij Winkels achterop fietsen we door de eindeloze bossen van Biskaje tot we eindelijk de weg naar Covadonga hebben gevonden.

Edwin Winkels (1962) is journalist en schrijver. Hij woont sinds 1988 in Spanje, waar hij correspondent van het AD is en vele jaren werkte voor El Periódico. Hij versloeg voor die krant verschillende keren de Tour de France en de Vuelta. Hij is auteur van een lange reeks boeken, waaronder La VueltaJohan Cruijff in Barcelona en de romans Welkom thuisHaar laatste vluchtHet oog van de orkaan en En ze deed het.

Verschijnt bij Uitgeverij De Muur, 224 bladzijden, prijs € 29,99. ► Bestel De weg naar Covadonga hier bij Bol.com


Februari 2020

Gerrit Jan Zwier – Te hooi en te gras
Over het Engelse platteland en het Engelse kinderboek

Te hooi en te gras is een reisverhaal, waarin verhalen over het Engelse landschap worden verweven met beschouwingen over het Engelse kinderboek. Als bezoeker van Engeland kom je onvermijdelijk in aanraking met keurig onderhouden tuintjes, het schuimloze bier in de pub en tegenwoordig ook de Brexit. Toch speelt de ellende rond de uittreding slechts een ondergeschikte rol in Te hooi en te gras.

Het Engelse landschap vormt het hart van dit reisboek. Dat is keer op keer tot leven gewekt in talloze romans en prachtige kinderboeken. Zwier is geïnteresseerd in de emotionele band die bewoners van good old England met de natuur en hun omgeving hebben. Wandelend door streken als het Lake District en Cornwall staat hij uitgebreid stil bij het fascinerende werk van auteurs als Tolkien, Beatrix Potter en Daphne du Maurier. Zo lopen en bladeren we door het Engelse land.

Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met De noordkromp en andere verhalen. Later publiceerde hij romans, reisboeken en een antropologische thriller. Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij schreef onder meer boeken en verhalen over Lapland, IJsland, Canada, Groenland en Spitsbergen.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 256 bladzijden, prijs € 21,99. ► Bestel Te hooi en te gras hier bij Bol.com

Eric Schuijt – 250.000 kilometer op de pedalen
Een wereldreis per fiets in 40 vertellingen

Sinds zijn jeugd heeft Eric Schuijt meer dan 250.000 kilometer over de wereld gefietst. Daarover schrijft hij in 40 vertellingen in zijn laatste boek. Bijvoorbeeld over zijn cultuurschok in Thailand en de bananenrepubliek Nederland. Hij is eerlijk over zijn eigen westerse koppigheid in Myanmar, maar houdt de lezer ook een economische spiegel voor als hij ons inkomen vergelijkt met dat van een gemiddelde Lesothaan.

Schuijt steekt de draak met etnische profilering door in Oeganda met een T-shirt te gaan fietsen met de tekst: “mimi ni Mzungu!’; ik ben een blanke. En hij neemt je mee in de Grote Leegte van de hoogvlaktes in de Andes. Met zijn 1,85 meter voelt hij zich een mastodont in Vietnam en wordt hij als Hollander een neusaap genoemd op Borneo.

In de Mekong Delta beleeft Schuijt zijn eigen #MeToo moment en in India wordt hij pas een echte man als hij óók zijn snor laat staan. Hij heeft zo een eigen mening over Syrische vluchtelingen in Costa Rica en een hekel gekregen aan honden in Portugal en Turkije. 250.000 kilometer op de pedalen is een bundeling van verhalen die een weerspiegeling geven van wat je als vakantiefietser tegenkomt.

Verschijnt bij De Vrije Uitgevers, 112 bladzijden, prijs € 14,95. ► Bestel 250.000 kilometer op de pedalen hier bij Bol.com


Maart 2020

Per J. Andersson – Waar olifanten dansen
Een reis door India bomvol verrassende verhalen en ontmoetingen

Per J. Andersson kent geen enkel land zo goed als zijn geliefde India. Op zijn 21e reisde hij er voor het eerst heen om vervolgens elk jaar terug te keren, inmiddels als professioneel reisjournalist. In Waar olifanten dansen leidt hij je rond in dit schitterende land. India is een feest voor de zintuigen: kleurrijke straten bezaaid met standbeelden, de geur van wierook en pruttelende pannen vol curry, het holifeest, het rinkelen van de klokken in hindoetempels en het geluid van de oproep voor het gebed van de moskee. Maar India is ook een land dat zich in enkele decennia heeft ontwikkeld tot een van de snelst groeiende economieën ter wereld.

Per J. Andersson portretteert op een levendige en gevoelige manier dit fascinerende land dat zich op het snijvlak tussen traditie, spiritualiteit en moderniteit bevindt. Waar olifanten dansen is een heerlijk geschreven boek voor iedereen die ervan droomt om eens naar India te reizen, bomvol verrassende verhalen en ontmoetingen.

Per J. Andersson (1962) is journalist en schrijver van een aantal aan India gerelateerde boeken. Hij is de medeoprichter van Vagabond, het bekendste reismagazine van Zweden en is elk jaar een deel van zijn tijd in India.

Verschijnt bij Uitgeverij Boekerij, 288 bladzijden, prijs € 20,00. ► Bestel Waar olifanten dansen hier bij Bol.com

Paolo Cognetti – Zonder de top te bereiken
Een reis door de Himlaya

Waar zijn we naar op zoek wanneer we op reis gaan? Deze vraag staat centraal in Zonder de top te bereiken, dat is geschreven in de traditie van de grote reisliteratuur en vertelt over Dolpa, een afgelegen gebied in de Himalaya. Het is een boek over hoe een man tot inzichten komt op 5000 meter hoogte door één voet voor de andere te zetten. Hij reist door een land dat onaangetast is door de moderne tijd, vergezeld door een ezel en Peter Matthiessens reisklassieker De sneeuwluipaard.

Maar Zonder de top te bereiken is meer dan een reisverslag: het is een eerlijke vertelling over iemand die probeert zijn grenzen te vinden, die vele oude zekerheden ziet vervagen en die de pracht ontdekt in kleine zaken, zoals een onverwachte ontmoeting met een Tibetaanse hond. De hoofdpersoon zoekt balans in zijn leven en vindt die in de schoonheid van de natuur.

Paolo Cognetti (Milaan, 1978) is een Italiaanse schrijver en filmmaker. Hij brak definitief door met De acht bergen, waarvan in Nederland en Vlaanderen meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht. De rechten werden verkocht aan veertig landen en het boek werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Bij De Bezige Bij verscheen eveneens de roman Sofia draagt altijd zwart en het autobiografische boek De buitenjongen. Cognetti woont afwisselend in Milaan en in de bergen.

Verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij, 144 bladzijden, prijs € 18,99. ► Bestel Zonder de top te bereiken hier bij Bol.com

Dan Richards – Buitenpost
Reizen naar de uiteinden van de wereld

Waarom worden we aangetrokken door afzondering en wildernis? En wat is het met sommige plekken en landschappen dat ze schrijvers, kunstenaars en musici hebben geïnspireerd en nog steeds inspireren? In dit boek gaat Dan Richards op zoek naar buitenposten, naar plekken waar stilte, afzondering, avontuur of spiritualiteit te vinden zijn.

In de voetsporen van avonturiers en stiltezoekers reist hij van het Cairngormgebergte in Schotland naar de woeste natuur van IJsland. Hij bezoekt ijskoude spooksteden in Spitsbergen, Shinto-heiligdommen in Japan, de woestijn van Utah, maar ook de schrijfhut van Roald Dahl en een in de Noord-Atlantische Oceaan gelegen vuurtoren. Richards schrijft zo verleidelijk, tijdens het lezen voel je doorlopend de behoefte zelf een rugzak om te gorden en op pad te gaan.

De Britse schrijver Dan Richards werd in 1982 in Wales geboren en groeide op in Bristol. Hij heeft gestudeerd aan de UEA en de Norwich Arts School. Eerdere boeken van hem zijn The Beechwood Airship Interviews, over het creatieve proces en het belang van kunst, en Climbing Days,  een verkenning van het schrijf- en klimleven van zijn oud-oudtante en -oom.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 336 bladzijden, prijs € 24,99. ► Bestel Buitenpost hier bij Bol.com


September 2020

Femke Lobach – Overal horizon
Logboek van een avontuurlijke zeiltocht en een persoonlijke reis

Overal horizonHet is 2015 als Femke Lobach met haar vriend aan boord van het zeiljacht Kings’ Legend stapt en begint aan hun halve wereldreis. Ze is een onervaren zeiler en tijdens hun reizen in het Caribisch gebied en over de Indische Oceaan kruipen ze een paar keer door het oog van de naald. Toch vindt ze haar ritme en leert ze te genieten van het moment. Tegelijkertijd komen midden op zee traumatische gebeurtenissen uit haar jeugd boven, die haar laten weerspiegelen op het verleden. Overal horizon is meer dan alleen een spannend reisverslag: het is een persoonlijk verhaal van een vrouw die besluit uit de waan van de dag te stappen.

Floortje Dessing: ,,Aan boord zijn bij Femke was voor mij een heerlijk rustpunt in al het reizen naar onmogelijke en mooie plekken op aarde. Dit is een mooi, uniek en persoonlijk verhaal.” Dolf Jansen: ,,Natuurlijk is dit een reisverhaal, maar het is ook het verhaal van een leven. Persoonlijk en soms heel ontroerend.”

Femke Lobach (1964) is mental coach en trainer van topsporters, en team performance coach in sport- en bedrijfsleven. Hierover publiceerde zij Groeimindset in sport. In 2015 besloot ze met haar partner Gijs over de wereld te zeilen, zonder mobiele telefoon en internet. Ze waren maanden van huis en volledig teruggeworpen op zichzelf.

Verschijnt bij Uitgeverij Hollandia, 250 bladzijden, prijs € 18,99.


Reisboeken die verschenen zijn in eerdere jaren

Voor het laatst bijgewerkt op 8 oktober 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisboeken die in 2020 zijn verschenen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam