Reisboeken 2020

Een overzicht van de reisboeken en bijzondere reisgidsen die in 2020 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Januari 2020

Karin Anema – De wet van de stilte
Reis door Colombia

Schrijfster Karin Anema reist door Colombia, waar de wapens na het Vredesakkoord in 2016 lijken te zwijgen. Ze gaat op zoektocht naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist – zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver van af liggen. Zij legt bloot hoe mensen de generaties lange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze gingen zwijgen.

De wet van de stilte gaat over hoe families uit elkaar zijn gevallen en hoe de bewoners zich voelen tegen de achtergrond van de toeristische hotspots die zich ontwikkelen. Het houdt toeristen een spiegel voor. Met een open blik, echt contact en een scherpe pen verwijdert Anema het laklaagje en laat daarmee de mensen zien.

Karin Anema (1955) is schrijfster en journaliste. Met groot inlevingsvermogen en oog voor sprekende details verdiept zij zich vooral in gesloten culturen. Van haar verschenen eerder onder meer De groeten aan de koningin, Mexicaanse sneeuw en De laatste grens, dat genomineerd werd voor de Bob den Uylprijs.

Verschijnt bij Uitgeverij Scriptum, 293 bladzijden, prijs € 23,50. ► Bestel De wet van de stilte hier bij Bol.com

Jolanda Schepers & Olaf Tetteroo – De essentie van Azië
Over pagodes, gebedsmolens en heilige koeien

In De essentie van Azië wordt je meegenomen naar het bijzondere en veelzijdige continent Azië. Je treedt in de voetsporen van wereldreizigers Jolanda en Olaf. In India bezoeken ze de forten van de Maharadja’s die zo uit het sprookje van Duizend-en-een-nacht lijken te komen. Als pelgrims reizen ze vervolgens naar Varanasi, aan de oevers van de heilige rivier de Ganges.

In Tibet bezoeken ze het paleis van de Dalai Lama en in China ontdekken ze de charme van grote miljoenensteden in China. In Cambodja dwalen ze langs de oude ruïnes van Angkor en lezen ze over de verschrikkingen van de Rode Khmer. Dan is het tijd voor bezinning: in Laos ontdekken ze een oase van rust en worden ze helemaal zen in Vientiane en Luang Prabang. In Myanmar zien ze veel gouden pagodes en maken ze een spectaculaire trektocht door de bergen.

In De essentie van Azië bundelen ze hun ervaringen samen in mooie verhalen en authentieke beelden. Het is een schitterend boek, voor iedereen die geïnspireerd wil worden door de schoonheid van het bijzondere en veelzijdige continent Azië.

Reizen speelt een grote rol in het leven van Jolanda Schepers (42) en Olaf Tetteroo (48). Ze zijn beiden opgegroeid in de glooiende heuvels van Limburg, maar elk jaar verruilen ze hun thuisbasis voor andere mooie en bijzondere plekken op deze wereld. Jolanda schrijft tijdens elke reis haar ervaringen op in een dagboek en Olaf neemt altijd zijn camera mee om mooie foto’s te kunnen maken.

Verschijnt bij Uitgeverij Het Boekenschap, 256 bladzijden, prijs € 33,95. ► Bestel De essentie van Azië hier bij Bol.com

Edwin Winkels – De weg naar Covadonga
Een Spaanse wielerbedevaart

In De weg naar Covadonga gaat Edwin Winkels op zoek naar de ziel van Spanje en die van het Spaanse wielrennen. De ziel van het land verbergt zich vaak in die van de sport, en Winkels weet dat in 26 portretten van dorpen en stadjes prachtig duidelijk te maken. Achter de heldenverhalen schuilen de pijn van de Burgeroorlog en de Franco-dictatuur, de genadeloosheid van landschap en klimaat, de diepe armoe en de kracht van de religie in een land dat pas de laatste decennia tot ontwikkeling is gekomen.

Zo neemt Winkels ons mee naar Irun, de grensplaats vanwaar bergkoning Julián Berrendero naar een van Franco’s concentratiekampen werd overgebracht en waar hij werd gered door een bewaker die fan was. Hij wandelt door El Barraco, het dorp van de duivelse daler Angel Arroyo, Tourwinnaar Carlos Sastre en de tragische legende José Maria Jiménez. Bij Winkels achterop fietsen we door de eindeloze bossen van Biskaje tot we eindelijk de weg naar Covadonga hebben gevonden.

Edwin Winkels (1962) is journalist en schrijver. Hij woont sinds 1988 in Spanje, waar hij correspondent van het AD is en vele jaren werkte voor El Periódico. Hij versloeg voor die krant verschillende keren de Tour de France en de Vuelta. Hij is auteur van een lange reeks boeken, waaronder La VueltaJohan Cruijff in Barcelona en de romans Welkom thuisHaar laatste vluchtHet oog van de orkaan en En ze deed het.

Verschijnt bij Uitgeverij De Muur, 224 bladzijden, prijs € 29,99. ► Bestel De weg naar Covadonga hier bij Bol.com


Februari 2020

Gerrit Jan Zwier – Te hooi en te gras
Over het Engelse platteland en het Engelse kinderboek

Te hooi en te gras is een reisverhaal, waarin verhalen over het Engelse landschap worden verweven met beschouwingen over het Engelse kinderboek. Als bezoeker van Engeland kom je onvermijdelijk in aanraking met keurig onderhouden tuintjes, het schuimloze bier in de pub en tegenwoordig ook de Brexit. Toch speelt de ellende rond de uittreding slechts een ondergeschikte rol in Te hooi en te gras.

Het Engelse landschap vormt het hart van dit reisboek. Dat is keer op keer tot leven gewekt in talloze romans en prachtige kinderboeken. Zwier is geïnteresseerd in de emotionele band die bewoners van good old England met de natuur en hun omgeving hebben. Wandelend door streken als het Lake District en Cornwall staat hij uitgebreid stil bij het fascinerende werk van auteurs als Tolkien, Beatrix Potter en Daphne du Maurier. Zo lopen en bladeren we door het Engelse land.

Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met De noordkromp en andere verhalen. Later publiceerde hij romans, reisboeken en een antropologische thriller. Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij schreef onder meer boeken en verhalen over Lapland, IJsland, Canada, Groenland en Spitsbergen.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 256 bladzijden, prijs € 21,99. ► Bestel Te hooi en te gras hier bij Bol.com

Eric Schuijt – 250.000 kilometer op de pedalen
Een wereldreis per fiets in 40 vertellingen

Sinds zijn jeugd heeft Eric Schuijt meer dan 250.000 kilometer over de wereld gefietst. Daarover schrijft hij in 40 vertellingen in zijn laatste boek. Bijvoorbeeld over zijn cultuurschok in Thailand en de bananenrepubliek Nederland. Hij is eerlijk over zijn eigen westerse koppigheid in Myanmar, maar houdt de lezer ook een economische spiegel voor als hij ons inkomen vergelijkt met dat van een gemiddelde Lesothaan.

Schuijt steekt de draak met etnische profilering door in Oeganda met een T-shirt te gaan fietsen met de tekst: “mimi ni Mzungu!’; ik ben een blanke. En hij neemt je mee in de Grote Leegte van de hoogvlaktes in de Andes. Met zijn 1,85 meter voelt hij zich een mastodont in Vietnam en wordt hij als Hollander een neusaap genoemd op Borneo.

In de Mekong Delta beleeft Schuijt zijn eigen #MeToo moment en in India wordt hij pas een echte man als hij óók zijn snor laat staan. Hij heeft zo een eigen mening over Syrische vluchtelingen in Costa Rica en een hekel gekregen aan honden in Portugal en Turkije. 250.000 kilometer op de pedalen is een bundeling van verhalen die een weerspiegeling geven van wat je als vakantiefietser tegenkomt.

Verschijnt bij De Vrije Uitgevers, 112 bladzijden, prijs € 14,95. ► Bestel 250.000 kilometer op de pedalen hier bij Bol.com


Maart 2020

Per J. Andersson – Waar olifanten dansen
Een reis door India bomvol verrassende verhalen en ontmoetingen

Per J. Andersson kent geen enkel land zo goed als zijn geliefde India. Op zijn 21e reisde hij er voor het eerst heen om vervolgens elk jaar terug te keren, inmiddels als professioneel reisjournalist. In Waar olifanten dansen leidt hij je rond in dit schitterende land. India is een feest voor de zintuigen: kleurrijke straten bezaaid met standbeelden, de geur van wierook en pruttelende pannen vol curry, het holifeest, het rinkelen van de klokken in hindoetempels en het geluid van de oproep voor het gebed van de moskee. Maar India is ook een land dat zich in enkele decennia heeft ontwikkeld tot een van de snelst groeiende economieën ter wereld.

Per J. Andersson portretteert op een levendige en gevoelige manier dit fascinerende land dat zich op het snijvlak tussen traditie, spiritualiteit en moderniteit bevindt. Waar olifanten dansen is een heerlijk geschreven boek voor iedereen die ervan droomt om eens naar India te reizen, bomvol verrassende verhalen en ontmoetingen.

Per J. Andersson (1962) is journalist en schrijver van een aantal aan India gerelateerde boeken. Hij is de medeoprichter van Vagabond, het bekendste reismagazine van Zweden en is elk jaar een deel van zijn tijd in India.

Verschijnt bij Uitgeverij Boekerij, 288 bladzijden, prijs € 20,00. ► Bestel Waar olifanten dansen hier bij Bol.com

Paolo Cognetti – Zonder de top te bereiken
Een reis door de Himlaya

Waar zijn we naar op zoek wanneer we op reis gaan? Deze vraag staat centraal in Zonder de top te bereiken, dat is geschreven in de traditie van de grote reisliteratuur en vertelt over Dolpa, een afgelegen gebied in de Himalaya. Het is een boek over hoe een man tot inzichten komt op 5000 meter hoogte door één voet voor de andere te zetten. Hij reist door een land dat onaangetast is door de moderne tijd, vergezeld door een ezel en Peter Matthiessens reisklassieker De sneeuwluipaard.

Maar Zonder de top te bereiken is meer dan een reisverslag: het is een eerlijke vertelling over iemand die probeert zijn grenzen te vinden, die vele oude zekerheden ziet vervagen en die de pracht ontdekt in kleine zaken, zoals een onverwachte ontmoeting met een Tibetaanse hond. De hoofdpersoon zoekt balans in zijn leven en vindt die in de schoonheid van de natuur.

Paolo Cognetti (Milaan, 1978) is een Italiaanse schrijver en filmmaker. Hij brak definitief door met De acht bergen, waarvan in Nederland en Vlaanderen meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht. De rechten werden verkocht aan veertig landen en het boek werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Bij De Bezige Bij verscheen eveneens de roman Sofia draagt altijd zwart en het autobiografische boek De buitenjongen. Cognetti woont afwisselend in Milaan en in de bergen.

Verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij, 144 bladzijden, prijs € 18,99. ► Bestel Zonder de top te bereiken hier bij Bol.com

Dan Richards – Buitenpost
Reizen naar de uiteinden van de wereld

Waarom worden we aangetrokken door afzondering en wildernis? En wat is het met sommige plekken en landschappen dat ze schrijvers, kunstenaars en musici hebben geïnspireerd en nog steeds inspireren? In dit boek gaat Dan Richards op zoek naar buitenposten, naar plekken waar stilte, afzondering, avontuur of spiritualiteit te vinden zijn.

In de voetsporen van avonturiers en stiltezoekers reist hij van het Cairngormgebergte in Schotland naar de woeste natuur van IJsland. Hij bezoekt ijskoude spooksteden in Spitsbergen, Shinto-heiligdommen in Japan, de woestijn van Utah, maar ook de schrijfhut van Roald Dahl en een in de Noord-Atlantische Oceaan gelegen vuurtoren. Richards schrijft zo verleidelijk, tijdens het lezen voel je doorlopend de behoefte zelf een rugzak om te gorden en op pad te gaan.

De Britse schrijver Dan Richards werd in 1982 in Wales geboren en groeide op in Bristol. Hij heeft gestudeerd aan de UEA en de Norwich Arts School. Eerdere boeken van hem zijn The Beechwood Airship Interviews, over het creatieve proces en het belang van kunst, en Climbing Days,  een verkenning van het schrijf- en klimleven van zijn oud-oudtante en -oom.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 336 bladzijden, prijs € 24,99. ► Bestel Buitenpost hier bij Bol.com


September 2020

Femke Lobach – Overal horizon
Logboek van een avontuurlijke zeiltocht en een persoonlijke reis

Overal horizonHet is 2015 als Femke Lobach met haar vriend aan boord van het zeiljacht Kings’ Legend stapt en begint aan hun halve wereldreis. Ze is een onervaren zeiler en tijdens hun reizen in het Caribisch gebied en over de Indische Oceaan kruipen ze een paar keer door het oog van de naald. Toch vindt ze haar ritme en leert ze te genieten van het moment. Tegelijkertijd komen midden op zee traumatische gebeurtenissen uit haar jeugd boven, die haar laten weerspiegelen op het verleden. Overal horizon is meer dan alleen een spannend reisverslag: het is een persoonlijk verhaal van een vrouw die besluit uit de waan van de dag te stappen.

Floortje Dessing: ,,Aan boord zijn bij Femke was voor mij een heerlijk rustpunt in al het reizen naar onmogelijke en mooie plekken op aarde. Dit is een mooi, uniek en persoonlijk verhaal.” Dolf Jansen: ,,Natuurlijk is dit een reisverhaal, maar het is ook het verhaal van een leven. Persoonlijk en soms heel ontroerend.”

Femke Lobach (1964) is mental coach en trainer van topsporters, en team performance coach in sport- en bedrijfsleven. Hierover publiceerde zij Groeimindset in sport. In 2015 besloot ze met haar partner Gijs over de wereld te zeilen, zonder mobiele telefoon en internet. Ze waren maanden van huis en volledig teruggeworpen op zichzelf.

Verschijnt bij Uitgeverij Hollandia, 250 bladzijden, prijs € 18,99.


Oktober 2020

Dorien Cramer – Onbevangen
Een vrouw alleen op de fiets van Singapore naar Nederland

OnbevangenOp een doordeweekse oktoberdag stapt Dorien Cramer op het vliegtuig naar Singapore, met haar fiets in het ruim. Ze gooit het roer drastisch om na een plotseling verbroken relatie en twijfelt over de rest van haar werkende leven. Een solofietstocht zonder eindbestemming volgt. Ontmoetingen en ervaringen bepalen de koers. Een nieuwsgierige blik en een rustig fietstempo zorgen voor gedenkwaardige momenten.

Zo kijkt ze mee met de kap van het regenwoud in Maleisië, eet ze paardenhersenen bij een huwelijksfeest in Kazachstan en wordt ze door de politie in Kroatië uit haar slaap gehaald. Dorien Cramer neemt de lezer mee langs verschillende culturen en door adembenemende landschappen. Ook voor de minder idyllische kanten heeft ze aandacht. Hoe ervaar je de onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang? Wat doe je als je de naderende voetstappen van een man hoort wanneer je als vrouw alleen in een weiland overnacht?

Ruim 20.000 kilometer stuurt Dorien de fiets over asfalt, gruis en zand alvorens op kerstavond bij haar ouders op de oprit te staan. Vijftien maanden op avontuur, met een onbevangen blik en als vrouw alleen op de fiets.

Dorien Cramer (Nieuwegein, 1990) groeide op in Arnhem, waar ze het Stedelijk Gymnasium doorliep. In Groningen studeerde ze Sociale Geografie, gevolgd door de Master Culturele Geografie. Voordat ze op reis ging, werkte ze drie jaar aan het herstel en behoud van het landschap in de provincie Groningen.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 160 bladzijden, prijs € 19,95.

Benoit Vanden Haute – Met de Zon in de Zeilen
Door Europa op het ritme van de zon

Op de fiets een kajak meenemen om instant avontuur te beleven. De avontuurlijke routes kiezen om in het midden van de natuur terecht te komen. Een voedselvoorraadje voor enkele dagen om volledig onafhankelijk te zijn. Zonnepanelen die de fiets een bijna ongelimiteerd bereik geeft en voldoende kracht om steile en onverharde paden aan te kunnen. En vooral de tijd nemen om in te gaan op elke uitnodiging voor een praatje, een koffie of een pintje.

Daar volgden indrukwekkend veel warme en interessante ontmoetingen uit. De fiets was niet de reis maar het transportmiddel. De keuze om zowel kajak als freedive-uitrusting mee te nemen, weegt door. Als bagage, maar meer nog als katalysator van het avontuur. De mogelijkheid om spontaan te stoppen langs een meer en dat per kajak te ontdekken gaf aan de reis een zalige vrijheid. De reis duurde net geen jaar, 16.005 kilometer door 19 landen. Van boven de poolcirkel tot Gibraltar. Langs de Atlantische kust van Noorwegen tot eilandhoppen in de Middellandse zee.

De Vlaming Benoit Vanden Haute (38) besloot begin 2019 van reizen zijn fulltime activiteit te maken. Met de fiets trok hij door Europa, waarbij hij zijn eigen zonnepaneel meenam om energie op te wekken. Hij hield de belevenissen bij op zijn blog Sunbiker.com. Na terugkomst begon hij een eigen fietskoeriersdienst.

Verschijnt bij Uitgeverij Brave New Books, 158 bladzijden, prijs € 17.

Kasper Koster – Rugzakverhalen
Reisverhalen uit de jaren ’80 en ’90

RugzakverhalenReizen in de jaren ’80 en ’90 bevatte uitdagingen, die de tegenwoordige tijd niet meer van ons vraagt. Er was geen internet en geen Google Maps. Met behulp van een papieren reisgids, die bij aankomst vaak al achterhaald was, moesten de hoogtepunten van een land worden bezocht. Dit leidde tot meer spontane ontmoetingen en veel onverwachte gebeurtenissen, die met een creatieve geest moesten worden opgelost.

Zeker in de huidige tijd, waarin het coronavirus ons leven beheerst en menselijk contact door regels wordt bepaald, is het een genot om deze korte reisverhalen te lezen, waarin met humor en de nodige zelfspot de hoogtepunten, maar ook dieptepunten door de auteur worden beschreven. Met Rugzakverhalen waant de lezer zich in de jungle van Ecuador, in Chinatown in San Francisco en de bruisende straten van Bangkok in de jaren ’80 en ’90. De reislustige lezer zal veel van deze verhalen herkennen, maar ook voor de lezer voor wie deze landen nog onbekend zijn zal het heerlijk zijn om te lezen.

Kasper Koster (1965) is geboren in Amsterdam, waar hij met zijn broer en zus opgroeide. Toen zijn beste vriend John voorstelde om een reis naar Amerika te maken had hij nooit kunnen vermoeden, dat deze reis zo’n impact op hem zou hebben. Dus volgden hierna nog veel andere verre reizen, soms alleen, soms met een vriend of met zijn vrouw. De liefde voor het reizen heeft hem nooit meer losgelaten.

Verschijnt bij Uitgeverij Boekscout, 284 bladzijden, prijs € 23,50.

Pascal Kolkhuis Tanke – Gekker moet ‘t niet worden
Tropical cyclist off the record

Voormalig beroepsrenner, wereldreiziger, reisondernemer en schrijver Pascal Kolkhuis Tanke heeft zijn derde boek gepubliceerd. In Gekker moet ‘t niet worden? Tropical Cyclist off the record beschrijft hij zijn meest wonderbaarlijke reisanekdotes van de afgelopen 15 jaar. Het zijn de verhalen die andere reisorganisaties juist niet vertellen, omdat ze té vreemd en avontuurlijk zijn. Negen reiservaringen die Pascal nog steeds doen uitbarsten in lachen, zweten, beven of een traan laten wegpinken.

,,Hij brengt het met vaart en humor, want schrijven kan hij nog altijd. En steeds meer zie ik de Pascal voor me die ik me van ons bezoek aan Lugano (WK 1996) herinner: gedreven, rusteloos, eigenzinnig. Echt een mannetje, maar wel van het aardige soort. Ik heb zijn boek met veel plezier gelezen.” (Aart Aarsbergen, hoofdredacteur National Geographic 2001-2018)

Na omzwervingen in het professionele wielrennen, de universitaire wereld en het bedrijfsleven startte Pascal Kolkhuis Tanke (1962) in 2000 Tropical Cyclist. Tropical Cyclist organiseert fietsreizen in avontuurlijke, ‘vreemde’ bestemmingen, zoals Iran, Rwanda, de Himalayas of Pakistan. Corona bracht deze tours tot een volledige stilstand, maar gaf hem juist wel de ruimte en tijd om een ode aan het ‘Niet Normaal’ te schrijven. Eerder verschenen van hem de roman De gladiolen en de dood en het reisboek Zeven nomadische jaren.

Uitgegeven in eigen beheer via www.tropicalcyclist.com, 135 bladzijden, prijs € 15.


November 2020

Denise van Dalen – Het spoor van de tsaar
Reizen over de Trans-Siberië Spoorlijn van Moskou naar Ulaanbaatar en Peking

Het spoor van de tsaarDe Trans-Siberië spoorlijn is, met een totale lengte van 9289 kilometer, de langste spoorlijn ter wereld. Deze loopt van Moskou tot aan Vladivostok en verbindt Europa met Azië. Denise van Dalen volgt, iets meer dan honderd jaar na de voltooiing van de Trans-Siberië spoorlijn, met haar vriend de overblijfselen van een bewogen geschiedenis. In Het spoor van de tsaar reist ze van Moskou naar Siberië en stapt ze over op de Trans-Mongolië spoorlijn naar Ulaanbaatar en Peking. Ze ontmoet markante personages met boeiende verhalen: van Russische journalisten, bijgelovige docenten en Siberische boswachters tot Mongoolse nomaden en stadsbewoners.

In Het spoor van de tsaar combineert Van Dalen persoonlijke observaties met anekdotes over het verleden en over de mensen die ze ontmoet. Ze vertelt de verhalen achter het raadselachtige Rusland, Mongolië en China: landen die zich alle drie in ongeveer dezelfde periode van hun keizers hebben ontdaan.

Denise van Dalen (1991) is schrijver en journalist voor Elsevier Weekblad. Ze schrijft onder meer over kunst en cultuur en doceert literatuurgeschiedenis aan de Volksuniversiteit Rotterdam. In haar reisverhalen combineert ze persoonlijke observaties met anekdotes over het verleden en de mensen die ze ontmoet.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 180 bladzijden, prijs € 18,50.

Marica van der Meer – Dwaalspoor
Een vrouw op haar fiets. Alleen de wereld over

DwaalspoorWat doe je als je vijftig wordt? Avonturier en schrijfster Marica van der Meer besluit vanaf haar buitenshuis gevierde verjaardagsfeest de verkeerde kant om naar huis te fietsen. De wereld is rond en als je maar lang genoeg de verkeerde kant op fietst, kom je ook weer thuis. Vanuit een wereld van overvloed gaat ze volledig terug naar de basis, door alles wat ze nodig heeft in vijf tassen aan haar fiets te hangen.

In de haven van Antwerpen neemt ze een vrachtschip naar Zuid-Amerika. Met zeventien dagen vertraging belandt het schip uiteindelijk in Montevideo in Uruguay. Op de fietst gaat ze richting de Boliviaanse hoogvlakte in het Andesgebergte, waar Chepe op haar pad komt, een fietser uit El Salvador. Ze fietsen een aantal weken samen op en dit zorgt voor hilarische cultuurverschillen. In Guyana zit het regenseizoen haar in de weg en de enige hoofdweg door het land is een ware blubber-bende. Ze loopt tot haar enkels in de modder, maar ploetert vrolijk verder.

Vanuit Paramaribo in Suriname gaat ze liften met zeilboten om het Caribisch gebied door te komen met haar fiets. Bijna ieder eiland is een ander land en het blijkt nog niet zo gemakkelijk om legaal van eiland naar eiland te reizen. In Cuba wordt ze geconfronteerd met de armoede die de handelsboycot van Amerika met zich meebrengt. Het voelt daarom ook niet zo goed om vervolgens door Amerika te gaan fietsen, maar het Amerikaanse volk is zo anders dan hun leider. Terwijl er maar geen einde komt aan de immense staat Texas, hoort ze voor het eerst iets over een virus in China. Hoe loopt dit af?

Twaalf jaar lang werkte Marica van der Meer als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis, van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen. Vanaf haar tienerjaren als topsporter is ze altijd erg gedreven geweest en dat uit zich nu in extreme reizen.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, prijs € 24,99.

Frank van Rijn – De magische vijfduizendmetergrens
Een avontuurlijke reis door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru

De magischevijfduizendmetergrensIn zijn boek Revanche in de Andes schreef Van Rijn dat hij duizend-en-één redenen had om terug te gaan naar Zuid-Amerika, omdat de tijd hem ontbrak alles te zien wat hij wilde. Jaren later keerde hij, gedreven door die 1001 redenen, terug naar dit boeiende continent om goed te maken wat hij toen gemist had. Uiteraard gebruikte hij voor deze nieuwe reis weer zijn favoriete vervoermiddel: de fiets.

Hij fietste dwars over de enorme zoutvlakte van Uyuni in Bolivia, doorkruiste de kurkdroge Atacamawoestijn, bezocht enkele ‘maanvalleien’ in Argentinië, aanschouwde enorm tot de verbeelding sprekende rotsformaties en canyons en klom met zijn fiets en ook te voet herhaaldelijk tot ijzige hoogten in de Andes.

Een paar keer passeerde hij zelfs de magische vijfduizendmetergrens waar bergop fietsen zonder zuurstof een hele uitdaging is. Het culminerende punt was de 5559 meter hoge vulkaan Chuquiamanta. De uitzichten die hij bijna dagelijks had over zoutmeren, vulkanen, woestijnen en bijna surrealistisch geërodeerde landschappen, deden hem in zijn verbeelding toeven op een verre planeet.

Frank van Rijn (1948) is een Nederlandse wereldfietser en schrijver van reisverhalen. Van Rijn begon in 1969 met zijn eerste fietstocht van 80 kilometer welke hij ieder volgend jaar gestaag opbouwde. Gedurende een periode van 45 jaar fietste hij meer dan een half miljoen kilometer over alle continenten met uitzondering van Antarctica. Tot en met 2018 werden er 15 boeken van hem uitgebracht waarin zijn reizen centraal staan.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, prijs € 21,99.


December 2020

Joyce Bennis-Wissink – 14theroad
Een jaar op wereldreis met de kinderen

14theroadNa het zien van een aflevering van Floortje naar het einde van de wereld waren Frank en Joyce bijna niet meer te houden. Op 14 juli 2015 gingen zij een jaar op wereldreis met hun kinderen Julie (toen 11 jaar) en Simon (9 jaar). Dit boek is Joyce’s persoonlijke verslag van hun belevenissen in Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Japan, Vietnam, Bangkok, Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Chili, Bolivia en Brazilië.

Het verhaal begint met wat er vooraf geregeld moest worden. Dan volgt het fantastische leven op reis met de overweldigend mooie natuur, interessante en hartverwarmende ontmoetingen, zelf de kinderen lesgeven op de prachtigste locaties, reizen met allerlei soorten vervoermiddelen en overnachten in backpackershuizen, hostels, (dak-)tenten, een luxe lodge of een camper.

Enkele voorbeelden van onvergetelijke ervaringen: walvissen en de ‘Big Five’ spotten in Zuid-Afrika, kamperen tussen wilde dieren in Botswana, quadrijden in de Namibwoestijn, judoles in Tokyo, helpen op een paardenboerderij in Australië, schapen drijven in Nieuw-Zeeland, orka’s spotten en paardrijden in Patagonië, vicuña’s door een meer zien plonsen in een adembenemend Andes-landschap, slapen in een hangmat in de Pantanal en snorkelen in de helderste jungle-rivier van Brazilië…

Joyce Bennis-Wissink (46) en haar man Frank zijn twee keer een jaar op wereldreis geweest. In 2001/2002 als jonge backpackers zonder kinderen en veertien jaar later met hun kinderen Julie en Simon, die toen in groep 8 en groep 6 van de basisschool zaten. Beide keren nam Joyce voor de reis ontslag. De eerste keer als redacteur bij Nationale-Nederlanden; de tweede keer als leerkracht basisonderwijs op de basisschool van Julie en Simon.

Uitgegeven in eigen beheer, 414 bladzijden, prijs € 21,99. Te koop via www.14theroad.nl

Grada Schipper En Ton Reuvekamp – De Oogst van Reizen
Een fotodagboek van de Hippie Trail

De oogst van reizenGrada en Ton Reuvekamp zeggen in 1974 hun baan op en maken in een oude Volkswagen-Variant een reis van 10 maanden door het Midden-Oosten, India, Zuidoost Azië en Indonesië. De route via Turkije, Iran en Afghanistan naar India is populair onder jongeren, nadat de Beatles bij Maharashi Yogi in de leer waren geweest en staat bekend als de Hippie Trail.

Omdat de reis over land niet verder mogelijk is in verband met de gesloten grens van Birma, vervolgen zij hun reis als backpacker met het openbaar vervoer door Zuidoost Azië naar Indonesië. Op de terugweg worden nog de minder bezochte landen Irak, Jordanië, Syrië en Libanon aangedaan.

Het dagboek geeft een goed beeld van een onvergetelijke reis, ondanks de tijdrovende en moeizame manier in die tijd, om reisdocumenten te verkrijgen, lokale valuta te bemachtigen en het communiceren via voor onze tijd primitieve middelen als poste-restante en telex. In India worden ze van al hun geld en documenten beroofd en het kost hun bijna een maand om alles weer in orde te krijgen. Het verslag is voorzien van meer dan 100 foto’s.

Verschijnt bij Uitgeverij New Brave Books, 181 bladzijden, prijs € 26,99.

Justin Dorneanu – Van Manpoepoenjor naar Djatlovpas
Een waargebeurd avontuur in het Oeralgebergte

Van ManpoepoenjorDit reisboek vertelt het onwaarschijnlijke en waargebeurde avontuur van een groep van vijf mannen in het uiterst desolate noordelijke Oeralgebergte. Een avontuur dat zich onvoorspelbaar ontvouwt tijdens een 100 kilometer lange expeditie tussen het Manpoepoenjor-plateau en de beruchte Djatlovpas. Een bijzondere plek waar 60 jaar geleden één van ’s werelds grootste onopgeloste mysteries heeft plaatsgevonden.

Tijdens de expeditie blijkt steeds meer dat de voorbereiding verrassingen blijkt te bevatten en dat de betrokken mensen niet te vertrouwen zijn. Weersomstandigheden verslechteren, het eten raakt op en de communicatie met de buitenwereld stokt, de mannen zijn op zichzelf aangewezen en moeten overleven in de barre omstandigheden die de onberekenbare Oeral ze voorschotelt. Kunnen de vijf mannen als groep overleven of valt de groep uit elkaar?

Justin Dorneanu (1985) zoekt in zijn vrije tijd graag het avontuur op, het liefst in verre en onbekende oorden. De luchtige reisblog die hij doorgaans onderhoudt voor de thuisblijvers werd altijd dankbaar gelezen. Al snel werd voor hem duidelijk dat de beleefde ervaring in de Oeral meer zou moeten worden dan een reisblog. Er zou een boek nodig zijn om recht te doen aan het hele avontuur.

Verschijnt bij Uitgeverij Boekscout, 210 bladzijden, prijs € 20,99.

Myra de Rooy – In de lengte
3000 km solo door de Noorse bergen

In de lengteSoms kiest een reis jou uit, meer nog dan jij die kiest. Zelfs voor ervaren lange afstandswandelaars is ‘Noorwegen in de lengte’ een fysieke uitdaging, een indrukwekkende en eenzame tocht door Europa’s laatste grote wildernis. Myra de Rooy trekt solo door de bergen van het zuidelijkste puntje van Noorwegen, de vuurtoren van Lindesnes, naar het noordelijkste punt, de Noordkaap – een tocht van 3000 kilometer.

Zij maakt alle seizoenen mee – van noorderlicht tot middernachtzon. In de winter met slee en op ski’s, kamperen bij min 34 graden, dagenlang vastzitten in afgelegen berghutten tijdens vliegende storm, wekenlang geen mens tegenkomen. In de zomer trekt ze met haar rugzak door adembenemende berggebieden, langs gletsjers, bruisende rivieren en stille meren, ze beklimt heilige bergen, maar sopt ook door arctische toendramoerassen met rendieren en dansende muggen als gezelschap. Soms is het afzien en gevaarlijk, toch is het vooral genieten van een weids en ruig berglandschap.

Het is een innerlijke reis, want wie alleen reist, komt vooral zichzelf tegen. Daarnaast zijn het de inspirerende ontmoetingen onderweg die extra diepgang aan deze voetreis geven. Zoals kunstenaars, milieukundigen en mijnbouwactivisten, die allen op een eigen manier een verhouding met de natuur hebben. Ze spreekt met veel Sami (Lappen is een scheldwoord), zoals de zangeres Mari Boine, en hoort bijzondere levensverhalen over de discriminatie en bedreigingen van dit inheemse volk. Bovenal is In de lengte een persoonlijk verhaal over de kracht en schoonheid van de bergen.

Geoloog Myra de Rooy (1957) is naast schrijver en fotograaf ook bergbeklimmer. Ze is gefascineerd door de bergwereld en haar bewoners, en maakte veel solotochten in afgelegen gebieden in Tibet, Ladakh, Nepal en Noorwegen. Eerdere boeken van haar hand zijn Boeddha’s Bergen (2004), Het Windpaardhuis (2007), Dochters van de bergen (2015) en Chamlang (2017).

Verschijnt bij Uitgeverij Dato, 400 bladzijden, prijs € 29,95. ► Bestel In de lengte hier bij Bol.com


Reisboeken die verschenen zijn in eerdere jaren

Voor het laatst bijgewerkt op 16 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisboeken die in 2020 zijn verschenen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam