Reisboeken 2016

Een overzicht van de reisboeken en reisgidsen die in 2016 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Januari 2016

Edwin Giesbers – Handboek natuurfotografie op reis
Fotograferen op de mooiste locaties ter wereld

Handboek natuurfotografie op reisWereldwijd zijn er talloze toplocaties om natuur te fotograferen. Maar welke voorbereidingen tref je? Ga je georganiseerd of op eigen houtje, met eigen auto of per boot of met het vliegtuig? Wat neem je mee? En hoe ga je daar te werk? Edwin Giesbers neemt je mee op een fotografische reis en legt vanuit zijn jarenlange ervaring als professioneel fotograaf van alles uit over deze boeiende vorm van fotografie. Van de big five in Tanzania, mensapen in Oeganda, gifkikkers op Costa Rica, reptielen in Griekenland, gekleurde kameleons en dansende lemuren in Madagaskar tot ijzige beelden van blauwe ijsbergen en pinguïns op Antarctica.

Edwin werkt als natuurfotograaf. Zijn foto’s worden gepubliceerd in vooraanstaande tijdschriften als National Geographic Magazine, BBC Wildlife en Terre Sauvage. Van Antarctica tot Borneo – voor zijn reportages reist hij de hele wereld over. Edwins foto’s zijn regelmatig bekroond bij toonaangevende wedstrijden. Zo won hij meerdere eerste prijzen bij de European Nature Photographer of the Year en Nature’s best.

Het Handboek natuurfotografie op reis verschijnt in samenwerking met National Geographic Magazine bij Fontaine Uitgevers, 256 bladzijden, prijs € 24,95.


Februari 2016

Paul Theroux – Het diepe Zuiden
Vier seizoenen op tweebaanswegen

Het diepe Zuiden, Paul TherouxHet Zuiden van de Verenigde Staten is een gebied met twee gezichten: er wonen de vriendelijkste en meest gastvrije mensen van Amerika. Men hecht er het meest aan traditie, er wordt hard gewerkt, en met succes. Maar racisme ligt hier vaak nog aan de oppervlakte en het contrast tussen arm en rijk is groter dan in de rest van het land. De band met het land is intens: ondanks natuurgeweld – overstromingen, orkanen, met als recent dieptepunt Katrina – wil ieder die het ontvlucht, niets liever dan terugkeren.

Het Zuiden ziet zichzelf graag als het échte Amerika, en dat heeft het hard te verduren gekregen. Dit is het gebied dat Paul Theroux ontdekt in Het diepe Zuiden, en hij reist er doorheen als ware het een vreemd land. ‘De hoofdweg verlaten, de musea overslaan, op zoek naar de menselijke architectuur.’ Dus gaat hij naar de kerk, naar een wapenshow, langs boerderijen die nog steeds ‘plantages’ worden genoemd; hij gaat naar het hart van de zuidelijke geschiedenis. Op zoek naar het geheim van dit gebied.

Paul Theroux’s (1941) leven bestaat uit reizen en schrijven. Hij wordt algemeen bestempeld als een monument van de reisliteratuur. Zijn oeuvre bevat titels als China per trein, De oude Patagonië-Expres, Muskietenkust, Dark Star Safari en Laatste trein naar Zona Verde.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas, 520 bladzijden, prijs € 34,99. Met foto’s van Steve McCurry. In september 2015 is het boek al verkrijgbaar in het Engels onder de titel Deep South.


Maart 2016

Clara Bensen – Zonder bagage
Niet mee: spullen en plannen. Wel mee: een groene jurk en het verleden.

Zonder bagageWanneer Clara Bensen haar quarterlifecrisis achter de rug heeft, maakt ze op een datingsite een account aan. Al heel snel leert ze Jeff kennen, een bruisende universiteitsmedewerker die niet veel op heeft met de gangbare regels en normen. De twee kennen amper elkaars achternaam en ze besluiten een riskant reisexperiment te ondernemen: ze gaan in drie weken acht landen aandoen. Geen hotelreserveringen, geen plannen en het beste van alles: geen bagage.

Clara’s verhaal zal zowel avonturiers als huismussen aanspreken. Het is zowel een liefdesverhaal, een reisverslag als een modern antwoord op de eeuwenoude vraag: hoe vind je de moed om de grenzen van wat vertrouwd is te overschrijden? Kun je van iemand houden die weinig moet hebben van etiketten en vanzelfsprekendheid? En is het eigenlijk wel mogelijk om je bagage écht achter je te laten? Onderweg mijmert Clara over de uitdagingen van onbezwaard reizen, terwijl ze ook beseft dat je je bagage als je verliefd wordt nooit écht achter je kunt laten.

De Amerikaanse Clara Bensen is freelance schrijver en woont in Austin, Texas (Verenigde Staten). Zonder bagage is haar debuut. Met haar partner Jeff heeft ze vier reizen zonder bagage gemaakt, naar Zuid-Amerika, de Kaukasus, Scandinavië en Japan.

Verschijnt bij Uitgeverij Querido, 256 bladzijden, prijs € 19,99. In januari 2016 is het boek al verkrijgbaar in het Engels onder de titel No Baggage.


Mei 2016

Iris Hannema – Het bitterzoete paradijs
Van een ontembare wereldreizigster

Het Bitterzoete ParadijsHoe je het blauw van de wereldkaart doorkruist en wat je er allemaal tegenkomt, niet in de laatste plaats: jezelf. Als het paradijs bestaat, dan moet het op een van de idyllische eilanden in de Stille Oceaan zijn. Toch? Op Vanuatu overleeft Iris Hannema de verwoestende cycloon Pam, in Nieuw-Caledonië dreigt een rassenoorlog, op Tonga wordt ze high van een aftreksel van de kavawortel. In Fiji wordt ze beroofd en maakt ze de zwaarste bootreis ooit met tonijnvissers. Vreemdgaan blijkt een mensenrecht voor Samoaanse mannen en op Bora Bora blijkt haar campingeigenaar stervende. Iris ging als twintiger en komt terug als dertiger. Heeft ze het paradijs gevonden?

Iris Hannema (1985) is schrijver, freelance reisjournalist en columnist, onder meer voor nrc.next en National Geographic. Ze reisde naar negentig landen en doorkruiste vijf continenten. In februari 2014 verscheen haar non-fictiedebuut Miss yellow hair, hello! Het bitterzoete paradijs, waarvoor ze de Stille Oceaan oversteekt, is haar tweede boek.

Verschijnt bij Uitgeverij De Arbeiderspers, 232 bladzijden, prijs € 19,99.

Derk Bolt – Groeten uit Verweggistan
Op reis voor Spoorloos

Groeten uit VerweggistanSpoorloos-verslaggever Derk Bolt reist met zijn team al twintig jaar de wereld rond op zoek naar verdwenen mensen. Hij belandt op de wonderlijkste locaties, ontmoet opmerkelijke mensen en weet zich steeds weer uit lastige situaties te redden. Met bewonderenswaardige nuchterheid en ironie beschrijft Bolt zijn ervaringen met slechte hotels, bedenkelijk eten, gammele auto’s en vliegtuigen, natuurrampen, sadistische douaniers, corrupte politieagenten en ongedierte.

Groeten uit Verweggistan bevat tientallen reisverhalen van Derk Bolt. Zijn observaties van lokale bewoners zijn scherp en geestig, en zijn beschouwingen over landen en culturen geven een verrassend ander beeld dan de doorsnee reisgids.

Derk Bolt (1955) is journalist en televisiemaker. Sinds 1995 reist hij over de wereld voor het KRO-programma Spoorloos. Bolt is een nieuwsgierige, ietwat argeloze wereldreiziger met een open blik naar vreemde culturen, maar intussen denkt hij er het zijne van. Cynisme en zelfspot gaan bij hem hand in hand. De alledaagse problemen die Bolt natuurlijk óók ervaart tijdens zijn Spoorloos-zoektochten, zullen de lezer doen grijnzen van herkenning.

Verschijnt bij Uitgeverij De Kring, 224 bladzijden, prijs € 16,50.


Juni 2016

Gert Hage – Napels
Een duivels paradijs

Napels - Een duivels paradijs,,Welkom in Italië”, zingen Juventus-supporters als de spelers van SC Napoli het stadion in Turijn betreden. Want Napels is een stad in een andere wereld, bewoond door een ,,grote stam die, net als de Toearegs, zich weigert over te geven aan de moderniteit”, schreef filmer/schrijver Pier Paolo Pasolini al.

Die stam bestaat nog steeds. Ze bevolken de overvolle stegen van het wapperende wasgoed en de razende scooters in het hart van de stad. Alles leeft met en door elkaar, op iedere straathoek wacht een nieuwe verrassing. Maar achter dat levendige, vrolijke straatbeeld gaat vaak een hard en ongemakkelijk leven schuil.

Nu is Napels synoniem voor afval, wanorde en criminaliteit. Maar deze kwalijke reputatie doet Napels geen recht. Napels is ook gul, tolerant en gastvrij. De stad staat voor het mooiste én het lelijkste gezicht van Italië. Of zoals de titel van een boek van de Napolitaanse filosoof Benedetto Croce luidt: ,,Napels is een paradijs bewoond door duivels.” Maar het zijn tenminste opgewekte duivels. Napels is het literaire verslag van het bedrijf van auteur Gert Hage, die er in het najaar van 2013 een klein appartement betrok.

Verschijnt bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 208 bladzijden, prijs € 19,99.


Michael Van Peel – Van Peel tot Evenaar
Antwerpen-Dakar per Vespa

Van Peel tot EvenaarStand-up comedian en Vespa-reiziger Michael Van Peel neemt je mee op reis van West-Europa naar West-Afrika, doorheen de uitgestrekte zandvlakten van de Sahara en langs de kronkelpaden in zijn hoofd. Een low-tech reisverhaal gelardeerd met toogfilosofie en tegelwijsheden over de tienduizend kilometers tussen Antwerpen en Dakar met een twintig jaar oude Vespa, een kaart en een kompas.

Het is een ouderwets avontuur met oerdegelijke technologie. Vijftig dagen onderweg, gevuld met eenzaamheid en boeiende ontmoetingen, zandstormen in de Sahara, corrupte grenswachters in Mauritanië, malariamuggen en zompige modderpistes in de brousse van Senegal. Via zoveel mogelijk omwegen, want de kortste weg is zelden de plezantste.

Michael Van Peel werd in 2015 brutaal het podium opgeschopt, niet zonder gevolgen. Hij won Humorologie en de Culture Comedy Award én een vermelding op NOS Teletekst p. 421., tezamen met de hernia van Gordon. Zijn eindejaarsconference ‘Van Peel overleeft’ wordt jaarlijks uitgezonden op Canvas en Radio 1. Naast stand-up comedy schrijft hij columns voor De Morgen, de Standaard en P-magazine. Tijdens de zomer bromt hij al eens graag op zijn Vespa over de aardbol.

Verschijnt bij Uitgeverij Vrijdag, onbekend aantal bladzijden, prijs € 19,95.


September 2016

Carolijn Visser – Selma
Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao

SelmaSelma Vos was de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van de Grote Sprong Voorwaarts, Laat Honderd Bloemen Bloeien en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffer van de grootste idealen van de maoïstische heilstaat.

De Joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in China.

Chang was vooraanstaand lid van de Communistische Partij en leidde het Psychologisch Instituut. Toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega’s aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin. Meesterlijk roept Carolijn Visser de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellow travellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden. Selma behoort tot de hoogtepunten in haar oeuvre.

Carolijn Visser (1956), de grande dame van de Nederlandse reisliteratuur, debuteerde in 1982 met Grijs China, een reis door het toen nog vrijwel vergrendelde China, en schrijft nu al ruim dertig jaar over dit land. Van Buigend bamboe (1990) werden 100.000 exemplaren verkocht. Ook Shanghai Skyline (2008) en verhalen uit Vrouwen in den vreemde (2006) spelen in dit land. In 2013 ontving Carolijn Visser de Bob den Uyl-prijs voor Argentijnse avonden.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 224 bladzijden, prijs € 19,99.


Oktober 2016

Gerrit Jan Zwier – De omweg naar Paaseiland

De omweg naar PaaseilandIn eerder werk schetste Gerrit Jan Zwier een beeld van Patagonië en een hele reeks spectaculaire eilanden in diep zuidelijke wateren, zoals Zuid-Georgië, Bouvetøya en Tristan da Cunha. In De omweg naar Paaseiland daalt hij af naar het Chileense deel van Patagonië, en hij waagt de stap naar het legendarische Paaseiland, dat sinds 1888 eveneens bij Chili hoort.

Het onherbergzame uiteinde van Zuid-Amerika was lange tijd een pioniersgebied, waar ruig volk de lakens uitdeelde. Zwier volgt bijvoorbeeld het spoor van Hermann Eberhard, de ontdekker van de reuzenluiaard, die een rol speelt in Bruce Chatwins befaamde In Patagonië.

Hij vertelt ook over de avonturen van de allereerste Britse toeristen in het land van de pampa’s. Dankzij ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen heeft Paaseiland nog altijd een Nederlands tintje. Toch is het op-en-top een Polynesisch eiland, waar menige westerse bezoeker in de ban raakt van de oude mythe over het Zuidzeeparadijs.

Gerrit Jan Zwier (1947) studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met De noordkromp en andere verhalen. Later publiceerde hij romans, reisboeken en een antropologische thriller. Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Zo schreef hij eerder een boek over Lapland (Altijd Lapland) en twee boeken over IJsland: Land van grote eenzaamheid en de historische roman De knoop van IJsland.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 192 bladzijden, prijs € 19,99.


Reisboeken die verschenen zijn in eerdere jaren

Voor het laatst bijgewerkt op 10 april 2017.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam