Reisboeken 2017

Een overzicht van de reisboeken en reisgidsen die in 2017 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Februari 2017

Erika Fatland – Sovjetistan
Een reis door Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgistan en Oezbekistan

Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië, Oezbekistan. De jonge antropologe en schrijfster Erika Fatland trok door deze fascinerende en voor ons zo onbekende landen van Centraal-Azië. Ze trof er markante dorpelingen, oude tradities als de adelaarsjacht, de zijdecultuur en bruidroof, maar zag ook hypermoderne steden van marmer en glas en een bloeiende olie-industrie.

En dan waren er nog de talloze sporen van de Sovjetoverheersing. Zullen deze landen die periode ooit te boven komen? Sovjetistan is een ongewoon en onvergetelijk reisverslag.

De jonge Erika Fatland (Noorwegen, 1983) spreekt zeven talen, schrijft voor verschillende Noorse kranten en debuteerde met een kinderboek. Ze studeerde sociale antropologie en schreef Engelbewaarder van Beslan over haar antropologisch onderzoek op de Kaukasus. Voor haar tweede boek, Het jaar zonder zomer, deed ze intensief onderzoek naar de bloedbaden in Oslo en op Utøya.

Verschijnt bij Uitgeverij De Geus, vertaald uit het Noors, 448 bladzijden, prijs Prijs: € 24,99.


Maart 2017

Korneel de Rynck – In Europese velden, van Sarajevo tot Compiègne
Reisgids over de Eerste Wereldoorlog

Er bestaan veel reisgidsen naar sporen van de Eerste Wereldoorlog in België en Frankrijk, maar dit is de eerste gids die de Grote Oorlog echt vanuit een groot Europees perspectief belicht. De Vlaamse historicus en schrijver Korneel De Rynck trekt naar de belangrijkste plaatsen van de oorlog in Europa en doet maar liefst twaalf landen aan. Hij bezoekt uiteraard België en Frankrijk, waar hij ook de platgetreden paden verlaat en op minder bekende plekken komt, en hij reist naar Italië, Slovenië, Bosnië, Servië, Macedonië, Griekenland, Turkije, Polen, Oekraïne en Wit-Rusland.

De Rynck geeft een handig overzicht van de interessantste sporen, monumenten, begraafplaatsen en musea die je per locatie kunt bezoeken en hij wijst de weg ernaartoe. Tegelijk schetst hij het bredere plaatje en vertelt hij het verhaal van de grote veldslagen.

De geselecteerde plaatsen zijn niet alleen historisch belangrijk, het zijn ook prachtige bestemmingen. Want zo lelijk de oorlog was, zo mooi is het landschap waarin de strijd ooit woedde… Vaut le détour!

Verschijnt bij WPG Uitgevers, 350 bladzijden, prijs € 19,99.


April 2017

Leendert van der Valk – Voudou
Van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden

Voodoo is veel meer dan rituelen met naalden en poppetjes. Het is een oeroud West-Afrikaans geloof dat met de slaven meekwam naar de Nieuwe Wereld, dat werd verboden, maar zich verschool in de muziek. De jazz van Louis Armstrong, de afrobeat van Fela Kuti, de kaseko van Lieve Hugo, de blues van Robert Johnson; ze waren er niet geweest zonder voodoo, of voudou.

In Voudou reist Leendert van der Valk van New Orleans naar Haïti, Suriname, Togo en Benin, op zoek naar de relatie tussen voodoo en moderne muziek. Hij neemt de lezer mee naar voodoorituelen, straatfeesten en popconcerten onder begeleiding van een funky soundtrack. De ritmes waarmee voodoo-gelovigen hun goden oproepen gaven gestalte aan de muziek van Buena Vista Social Club tot Antilliaanse dubstep, van superster Beyoncé tot de klassieke componist Gottschalk.

Voudou is dus meer dan een muziekboek. Het vertelt de grote, grijze geschiedenis van de slavernij, van verzet en culturele trots en het laat zien hoe voodoogoden nog elke dag aanwezig zijn voor miljoenen mensen wereldwijd.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 368 bladzijden, prijs € 24,99.

Eefje Rammeloo – Het geluk van de Chinezen
Van onze correspondent in Shanghai

China-correspondent Eefje Rammeloo reisde het moderne China door voor haar boek Het geluk van de Chinezen. De Chinese dromen en de alledaagse realiteit die zij schetst, geven een fascinerende inkijk in het China van vandaag en een indicatie van de richting die China op dit cruciale moment inslaat.

Chinezen moeten dromen, riep de Chinese premier Xi Jinping in 2012. De ‘Chinese Droom’ moest een praktisch antwoord bieden op de identiteitscrisis waarin China verkeerde. Na jaren van onstuitbare economische groei moest het land zich opnieuw uitvinden, om de problemen het hoofd te bieden.

In 2016 heeft de bevolking steeds meer te besteden. De welvarende Chinezen hebben een huis, een auto en meer dan genoeg te eten. Ze ontdekken de wereld door reisjes naar Parijs, Rome en Giethoorn, wensen schone lucht en een goede opleiding voor hun kinderen. De Communistische Partij houdt het volk aan haar kant door het welvaartsniveau steeds te laten toenemen. Kritiek ontstijgt zelden het lokale niveau. Protest wordt genegeerd, en demonstraties worden in het uiterste geval neergeslagen.

In Shanghai en ver daarbuiten is het optimisme te voelen. Maar de ongelijkheid neemt toe. Stad en platteland groeien steeds verder uit elkaar. De mondaine stadsbevolking is lichtjaren verwijderd van de mijnwerkers, land- en fabrieksarbeiders. De weeffouten worden steeds zichtbaarder: de kwaliteit en bereikbaarheid van goed onderwijs, jongeren met ouderwetse denkbeelden die zich op de huwelijksmarkt presenteren, milieuvervuiling en haperende oudedagvoorzieningen.

Verschijnt bij Uitgeverij Cossee, 224 bladzijden, prijs € 18,99.


Reisboeken die verschenen zijn in eerdere jaren

Voor het laatst bijgewerkt op 4 juli 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisboeken die in 2017 zijn verschenen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Reisnieuws Europa Reisnieuws Kroatië België
Sort by