Reisboeken 2017

Een overzicht van de reisboeken en reisgidsen die in 2017 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Februari 2017

Erika Fatland – Sovjetistan
Een reis door Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgistan en Oezbekistan

Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië, Oezbekistan. De jonge antropologe en schrijfster Erika Fatland trok door deze fascinerende en voor ons zo onbekende landen van Centraal-Azië. Ze trof er markante dorpelingen, oude tradities als de adelaarsjacht, de zijdecultuur en bruidroof, maar zag ook hypermoderne steden van marmer en glas en een bloeiende olie-industrie.

En dan waren er nog de talloze sporen van de Sovjetoverheersing. Zullen deze landen die periode ooit te boven komen? Sovjetistan is een ongewoon en onvergetelijk reisverslag.

De jonge Erika Fatland (Noorwegen, 1983) spreekt zeven talen, schrijft voor verschillende Noorse kranten en debuteerde met een kinderboek. Ze studeerde sociale antropologie en schreef Engelbewaarder van Beslan over haar antropologisch onderzoek op de Kaukasus. Voor haar tweede boek, Het jaar zonder zomer, deed ze intensief onderzoek naar de bloedbaden in Oslo en op Utøya.

Verschijnt bij Uitgeverij De Geus, vertaald uit het Noors, 448 bladzijden, prijs Prijs: € 24,99.


Maart 2017

Korneel de Rynck – In Europese velden, van Sarajevo tot Compiègne
Reisgids over de Eerste Wereldoorlog

Er bestaan veel reisgidsen naar sporen van de Eerste Wereldoorlog in België en Frankrijk, maar dit is de eerste gids die de Grote Oorlog echt vanuit een groot Europees perspectief belicht. De Vlaamse historicus en schrijver Korneel De Rynck trekt naar de belangrijkste plaatsen van de oorlog in Europa en doet maar liefst twaalf landen aan. Hij bezoekt uiteraard België en Frankrijk, waar hij ook de platgetreden paden verlaat en op minder bekende plekken komt, en hij reist naar Italië, Slovenië, Bosnië, Servië, Macedonië, Griekenland, Turkije, Polen, Oekraïne en Wit-Rusland.

De Rynck geeft een handig overzicht van de interessantste sporen, monumenten, begraafplaatsen en musea die je per locatie kunt bezoeken en hij wijst de weg ernaartoe. Tegelijk schetst hij het bredere plaatje en vertelt hij het verhaal van de grote veldslagen.

De geselecteerde plaatsen zijn niet alleen historisch belangrijk, het zijn ook prachtige bestemmingen. Want zo lelijk de oorlog was, zo mooi is het landschap waarin de strijd ooit woedde… Vaut le détour!

Verschijnt bij WPG Uitgevers, 350 bladzijden, prijs € 19,99.


April 2017

Leendert van der Valk – Voudou
Van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden

Voodoo is veel meer dan rituelen met naalden en poppetjes. Het is een oeroud West-Afrikaans geloof dat met de slaven meekwam naar de Nieuwe Wereld, dat werd verboden, maar zich verschool in de muziek. De jazz van Louis Armstrong, de afrobeat van Fela Kuti, de kaseko van Lieve Hugo, de blues van Robert Johnson; ze waren er niet geweest zonder voodoo, of voudou.

In Voudou reist Leendert van der Valk van New Orleans naar Haïti, Suriname, Togo en Benin, op zoek naar de relatie tussen voodoo en moderne muziek. Hij neemt de lezer mee naar voodoorituelen, straatfeesten en popconcerten onder begeleiding van een funky soundtrack. De ritmes waarmee voodoo-gelovigen hun goden oproepen gaven gestalte aan de muziek van Buena Vista Social Club tot Antilliaanse dubstep, van superster Beyoncé tot de klassieke componist Gottschalk.

Voudou is dus meer dan een muziekboek. Het vertelt de grote, grijze geschiedenis van de slavernij, van verzet en culturele trots en het laat zien hoe voodoogoden nog elke dag aanwezig zijn voor miljoenen mensen wereldwijd.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 368 bladzijden, prijs € 24,99.

Eefje Rammeloo – Het geluk van de Chinezen
Van onze correspondent in Shanghai

China-correspondent Eefje Rammeloo reisde het moderne China door voor haar boek Het geluk van de Chinezen. De Chinese dromen en de alledaagse realiteit die zij schetst, geven een fascinerende inkijk in het China van vandaag en een indicatie van de richting die China op dit cruciale moment inslaat.

Chinezen moeten dromen, riep de Chinese premier Xi Jinping in 2012. De ‘Chinese Droom’ moest een praktisch antwoord bieden op de identiteitscrisis waarin China verkeerde. Na jaren van onstuitbare economische groei moest het land zich opnieuw uitvinden, om de problemen het hoofd te bieden.

In 2016 heeft de bevolking steeds meer te besteden. De welvarende Chinezen hebben een huis, een auto en meer dan genoeg te eten. Ze ontdekken de wereld door reisjes naar Parijs, Rome en Giethoorn, wensen schone lucht en een goede opleiding voor hun kinderen. De Communistische Partij houdt het volk aan haar kant door het welvaartsniveau steeds te laten toenemen. Kritiek ontstijgt zelden het lokale niveau. Protest wordt genegeerd, en demonstraties worden in het uiterste geval neergeslagen.

In Shanghai en ver daarbuiten is het optimisme te voelen. Maar de ongelijkheid neemt toe. Stad en platteland groeien steeds verder uit elkaar. De mondaine stadsbevolking is lichtjaren verwijderd van de mijnwerkers, land- en fabrieksarbeiders. De weeffouten worden steeds zichtbaarder: de kwaliteit en bereikbaarheid van goed onderwijs, jongeren met ouderwetse denkbeelden die zich op de huwelijksmarkt presenteren, milieuvervuiling en haperende oudedagvoorzieningen.

Verschijnt bij Uitgeverij Cossee, 224 bladzijden, prijs € 18,99.


Mei 2017

Lonely Planet Ultieme avonturen
De spectaculairste uitdagingen

Lonely Planet Ultieme avonturen neemt je mee langs de meest avontuurlijke belevenissen en spectaculairste uitdagingen ter wereld. Van zwemmen met walvishaaien en rijden over de gevaarlijkste weg ter wereld tot ijsklimmen in het Canadese Banf en paragliden van de Mont Blanc: Ultieme avonturen van Lonely Planet zit boordevol inspiratie.

Het verlangen naar avontuur zit in onze genen. Door avonturen te beleven, leren we meer over de wereld en uiteindelijk ook over onszelf. Dit boek laat je kennismaken met de spectaculairste uitdagingen ter wereld. Het boek is voorzien van adembenemende foto’s, uitgebreide beschrijvingen, tips en praktische informatie. Deze luxe uitgave is hét boek voor ontdekkingsreizigers en avonturiers.

Verschijnt bij Kosmos Uitgevers op 9 mei 2017, 272 bladzijden, prijs € 25.

Ap Dijksterhuis – Wie (niet) reist is gek

Wie (niet) reist is gek is één grote lofzang op het reizen door succesvol psycholoog, maar ook hartstochtelijk reiziger Ap Dijksterhuis. Als geen ander weet hij welke immense effecten het reizen heeft op onze gesteldheid. Het is dé manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger, en verlengt, ten slotte, ons leven.

Volgens Dijksterhuis zijn de voordelen van reizen werkelijk onbegrensd en dat schildert hij met verve in een machtig panorama. In vliegende vaart en met veel humor voert hij ons mee van India tot de VS, van Ecuador tot Zanzibar, van Birma tot Iran, en van Wit-Rusland tot Bhutan. Hilarische, maar ook penibele reiservaringen verbindt hij aan verrassende psychologische inzichten. Wie (niet) reist is gek is verplichte kost voor iedereen die van reizen houdt, met slechts een rugzak of omringd door luxe in vijfsterrenhotels, naar verre oorden of dichter bij huis, actief of dromend in de leunstoel.

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar, schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Hij is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder schreef hij Op naar geluk en De merkwaardige psychologie van een wijndrinker. Van zijn boek Het slimme onbewuste zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Verschijnt bij Uitgeverij Prometheus op 3 mei 2017, 200 bladzijden, prijs € 15.


Juni 2017

Hubert Bastiaens – Stoepa’s en manistenen
De kleurrijke wereld van het Tibetaans boeddhisme

Stoepa’s en manistenen is een praktische gids voor iedereen die geïnteresseerd is in de wonderlijke wereld van het Tibetaans boeddhisme. Het boek begint met de boeddhistische leer, inclusief het leven van de Boeddha en de verschillende boeddhistische stromingen. Daarna volgt het grootste deel met een overzicht van de belangrijkste boeddhavormen en boeddhistische elementen in het landschap, zoals stoepa’s, gebedsvlaggen en manistenen. Tenslotte worden als extraatje drie belangrijke boeddhistische pelgrimsoorden beschreven, die alle zeer de moeite van het bezoeken waard zijn.

Het boek is handig om mee te nemen op reis, om onderweg de verschillende boeddhistische elementen te herkennen en te duiden en om in de tempels de verschillende boeddha’s met elkaar te vergelijken. Het boek is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in het Tibetaans boeddhisme en naar landen in en rond de Himalaya, zoals Tibet, Nepal en Bhutan wil reizen. Het is ook zeer geschikt als vraagbaak en achtergrondinformatie voor reisleiders die groepen begeleiden naar bovengenoemde landen.

Hubert Bastiaens (1953) is schrijver, ecoloog en lichaamsgericht therapeut. Hij is zeer geïnteresseerd in religie en spiritualiteit en reist graag. Hierdoor worden al zijn reizen min of meer spirituele reizen en pelgrimstochten. In 2016 liep hij een groot deel van de route naar Santiago de Compostela. Sinds zeven jaar is Bastiaens full time bezig met het Tibetaans boeddhisme. Hij is verbonden aan meerdere boeddhistische instituten en geeft cursussen over boeddhisme aan reizigers.

Verschijnt bij Uitgeverij Boekscout, 142 bladzijden, prijs € 18,99.


Reisboeken die verschenen zijn in eerdere jaren

Voor het laatst bijgewerkt op 13 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisboeken die in 2017 zijn verschenen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Reisnieuws Europa Reisnieuws Kroatië
Sort by