Kopen van een vliegticket

Het kopen van een vliegticket tegen het voordeligste tarief is geen sinecure. Bij vrijwel geen ander product zijn de prijzen zo duister, ondoorzichtig en veranderlijk. De prijs van een vliegticket hangt niet alleen af van de tijd, de bestemming en het moment van aankoop. De prijs verschilt ook per aanbieder en zelfs bij dezelfde luchtvaartmaatschappij kan het tarief voor exact dezelfde vlucht van uur tot uur verschillen.

Er zijn verschillende manieren om een vliegticket te kopen. Neem de tijd om de prijzen te vergelijken via de verschillende websites.

#1 Vliegticket kopen bij de luchtvaartmaatschappij zelf

Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid via de eigen website een vliegticket te kopen. Dus voor een vlucht met KLM koop je een ticket via www.klm.com. Via de website www.vliegennaar.nl kun je de acties van alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen voor de bestemming van jouw keuze volgen. Zo krijg je bijvoorbeeld voor de gewenste bestemming informatie over de Werelddeal Weken van KLM.

De prijzen voor stoelen op dezelfde vlucht kunnen enorm uiteen lopen. Luchtvaartmaatschappijen hebben op een vlucht een beperkt aantal stoelen beschikbaar voor een heel goedkoop tarief, waarmee ze kunnen adverteren. Wil je zo’n hele goedkope stoel boeken, dan moet je er vroeg bij zijn. Als je op het laatste moment een vlucht boekt, betaal je meestal het volle pond. In een enkel geval gooien luchtvaartmaatschappijen op het laatste moment nog wel eens stoelen in de aanbieding om een vliegtuig vol te krijgen.

Iberia vliegtuigen op luchthaven Madrid, SpanjeHet loont vaak de moeite niet meteen te boeken via de website, maar de prijzen enkele dagen in de gaten te houden. Soms fluctueren ze en is de prijs de ene dag hoger dan op de andere dag. Als je de prijzen dag na dag ziet stijgen, helpt het weleens de cookies op je computer op te schonen. Je weet niet in hoeverre een luchtvaartmaatschappij de prijzen vaststelt aan de hand van je surfgedrag.

Ook de samenstelling waarin je reist, kan van invloed zijn op de prijs van een vliegticket. Dat hebben we in de praktijk eens meegemaakt bij het boeken van een vliegticket voor twee volwassenen en een kind via Transavia. Het bleek goedkoper te zijn om afzonderlijke tickets te kopen voor de ene volwassene en voor de volwassene en het kind, dan om een groepsboeking te maken voor de drie personen tezamen.

Let er op dat je op de websites van luchtvaartmaatschappijen vaak de ‘kale’ ticketprijs ziet. Er komen vaak nog onvermijdelijke kosten bij, zoals boekingskosten, reserveringskosten, administratiekosten en kosten voor het betalen met een creditcard. Ook moet je bij steeds meer luchtvaartmaatschappijen extra betalen voor zaken als ruimbagage en stoelreservering. Vooral bij prijsvechters lijkt de prijs van een vliegticket aanvankelijk erg laag, maar komen er nog talloze kosten bij.

#2 Vliegticket kopen via een tussenpersoon, een ticketbroker

Vliegticket kopen via een brokerOp internet zijn talloze aanbieders te vinden die gespecialiseerd zijn in de verkoop van vliegtickets (zogeheten ticketbrokers of ticket agents). Ze opereren als een reisagent. Deze tussenpersonen vergelijken de tarieven van luchtvaartmaatschappijen en je kunt meteen de (overstap)tijden zien. Het boeken van een vliegticket via een ticketbroker kan vaak voordeliger uitpakken dan via de luchtvaartmaatschappij zelf. Let wel op de verborgen kosten die er nog bij komen, zoals administratiekosten, reserveringskosten, boekingskosten en kosten voor het betalen met een creditcard. De lage geadverteerde ticketprijs ziet er dan heel aantrekkelijk uit, maar er blijken dan nog kosten bij te komen waar je niet onderuit komt.

Is het tarief hetzelfde als via de website van een luchtvaartmaatschappij, dan is het raadzaam daar direct een vliegticket te boeken. Het scheelt gehannes als je bijvoorbeeld een naam wilt veranderen of andere dingen wilt regelen of wijzigen. Je kunt direct contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij, zonder dat je afhankelijk bent van de tussenpersoon.

Hieronder een lijst van enkele Nederlandse specialisten waar je een vliegticket kunt kopen. Een deel is aangesloten bij de ANVR en de SGR. Dat geeft echter geen garantie als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. De SGR keert bij een faillissement geen geld uit voor los gekochte vliegtickets, noch bij een lijndienstmaatschappij en noch bij een chartermaatschappij. Aanbieders bieden voor een klein bedrag vaak wel een vliegticketverzekering of vliegticketgarantie aan. In het geval van een faillissement van de luchtvaartmaatschappij heb je dan recht op een bepaald bedrag.

Vliegwinkel.nl
Vliegwinkel.nl is een van de grootste online aanbieders van vliegtickets in Nederland. Je kunt er vliegtickets vergelijken van ruim 800 luchtvaartmaatschappijen naar meer dan 9000 bestemmingen wereldwijd. Je ziet niet alleen de standaard vliegticketprijzen, maar ook speciale onderhandelde prijzen en prijzen van low budget maatschappijen. Vliegwinkel.nl bestaat al sinds 1989 en is aangesloten bij de ANVR en SGR. ► Koop hier een vliegticket bij Vliegwinkel.nl

TIX.nl
Op TIX.nl kun je vliegtickets kopen voor alle landen in de wereld, waarbij je kunt zoeken op vertrektijd, het vliegveld vertrek of je favoriete luchtvaartmaatschappij. TIX.nl vergelijkt ook het serviceniveau, de beenruimte, de stiptheid en zelfs de milieuvriendelijkheid van alle grote luchtvaartmaatschappijen. ► Koop hier een vliegticket bij TIX.nl

#3 Via een vliegticketsprijzenvergelijker

Vliegtickets vergelijkenBij de zoektocht naar een voordelig vliegticket en naar praktische vliegtijden is de website van een vliegticketprijzenvergelijker een handig beginpunt. Deze ‘zoekmachines’ vergelijken de vliegtickets van luchtvaartmaatschappijen door de tarieven van ticketbrokers en luchtvaartmaatschappijen te doorzoeken. Je kunt niet rechtstreeks boeken via de websites van de vliegticketprijzenvergelijkers, maar je wordt tijdens het boekingsproces doorgeleid naar de website van de ticketaanbieder of de luchtvaartmaatschappij.

Het kan zelfs voorkomen dat het tarief dat zo’n reiszoekmachine weergeeft, lager is dan het tarief dat de ticketaanbieder zelf aangeeft voor exact dezelfde vlucht. Handig bij deze vergelijkingssites is dat je een overzicht krijgt van de overstapmogelijkheden. Een indirecte vlucht met een tussenstop is vaak goedkoper dan een rechtstreekse vlucht. Wees je er wel van bewust dat de sites voor het vergelijken van vliegtickets niet allesomvattend zijn. Niet alle mogelijke vluchten verschijnen in de zoekresultaten, maar voor een eerste indicatie van de opties zijn de sites erg nuttig.

Skyscanner en Momondo zijn enkele grote ticketzoekmachines voor het kopen van een vliegticket in Nederland. Skyscanner is een wereldwijde reiszoeksite die direct online miljoenen vliegtickets van meer dan duizend luchtvaartmaatschappijen vergelijkt. Momondo vergelijkt de vergelijkingssites en geeft een overzicht van prijzen, beschikbaarheid en routes door het verzamelen van de tarieven van meer dan 700 reissites.

#4 Vliegticket kopen via een reisbureau

Kopen van een vliegticketBij een reisbureau kun je vrijwel altijd terecht voor een vliegticket, zowel via internet als via de winkel in de straat. Het nadeel is dat je zelf minder goed de prijzen en mogelijkheden kunt vergelijken. Je geeft het uit handen, in goed vertrouwen dat het reisbureau alles voor je regelt zoals jij dat wenst. Als geld niet zo’n grote rol speelt, kies je voor gemak en laat je het reisbureau de vliegtickets voor je boeken. De kans is hier ook het grootste dat je nog een ouderwets, papieren ticket in handen krijgt (leuk voor in het – digitale – plakboek).

Ook talloze reisorganisaties bieden vliegtickets aan en adverteren met goedkope tickets. Afhankelijk van de reisorganisatie kan het dan wel zo zijn dat je geen invloed hebt op de vertrek- en aankomsttijden. Je koopt een ticket en een dag van tevoren krijg je je e-ticket, waarop de tijden en vluchtnummers staan vermeld. Het kan dus heel goed zijn dat je dan de volgende dag al om 5 uur ‘s ochtends moet vertrekken, terwijl je daar helemaal niet op zit te wachten.

Hidden city ticketing

Je kunt soms een goedkoop vliegticket bemachtigen via hidden city ticketing. Dit is een fenomeen waarbij je een vliegticket boekt naar een andere luchthaven dan de stad waar je daadwerkelijk wilt aankomen, waarbij je onderweg een tussenstop maakt. Die tussenstop is dan eigenlijk je eindbestemming. Je koopt dan bijvoorbeeld een vliegticket van New York naar Brussel, waarbij je onderweg moet overstappen in Amsterdam. Dit is goedkoper dan een vliegticket van New York naar Amsterdam. Eenmaal aangekomen in Amsterdam neem je niet de vervolgvlucht, maar loop je door de paspoortcontrole en verlaat je het vliegveld op weg naar huis.

De prijzen verschillen omdat sommige routes populairder zijn dan andere. Het kopen van een vliegticket op deze manier is controversieel en omstreden, en luchtvaartmaatschappijen willen liever niet dat reizigers deze truc toepassen. Je omzeilt immers hun verdienmodel op deze manier. Hidden city ticketing is niet wettelijk verboden, maar veel vliegtuigmaatschappijen hebben in hun voorwaarden opgenomen dat je geen vliegticket mag kopen als je niet de volledige routes aflegt.

Als je hiervan gebruik wilt maken om geld te besparen, zitten er dus risico’s aan verbonden. Je kunt bij luchtvaartmaatschappijen op een ‘zwarte lijst’ komen te staan als je gebruikmaakt van hidden city ticketing. Vertel het dus ook niet dat je dit van plan bent en geef niet je klantnummer af (dus boek via een vluchtzoekmachine). De truc werkt ook alleen bij enkele reizen en als je enkel handbagage bij je hebt, want ruimbagage wordt immers doorgestuurd naar de uiteindelijke bestemming. De website Skiplagged is gespecialiseerd in het tonen van prijzen van vliegtickets waarbij gebruik wordt gemaakt van hidden city ticketing: www.skiplagged.com

Handige sites voor het kopen van een vliegticket

Op internet zijn enkele handige en praktische sites te vinden die je kunnen helpen bij het kopen van een (goedkoop) vliegticket. Hieronder een overzicht.

TicketSpy
TicketSpy speurt elke dag naar goedkope vliegtickets die luchtvaartmaatschappijen aanbieden om lege stoelen te vullen. Je kunt je e-mailadres achterlaten om ‘geheime ticket deals’ te ontvangen en je kunt de aanbiedingen volgen via Twitter en Facebook.

Lees hieronder verder voor nog meer handige tips over vliegen en het kopen van een vliegticket:

Vliegtickets en een wereldreis

Wereldreis en vliegticketWereldreizigers worstelen vaak met de vraag of ze voor vertrek een ’Round The World-ticket’ moeten kopen of dat ze beter onderweg losse vliegtickets kunnen aanschaffen. Een wereldticket is een flinke kostenpost aan het begin van je reis. Lees hier alles over vliegtickets en een wereldreis

Kantoren luchtvaartmaatschappijen

Kantoren luchtvaartmaatschappijenVoor reserveringen, het doorgeven van wijzigingen en problemen met je ticket kun je contact opnemen met het kantoor van de luchtvaartmaatschappij. Ook kun je hier een claim voor compensatie indienen bij een annulering of forse vertraging van je vlucht. Hier vind je de kantoren van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen in Nederland.

Vlucht vertraagd of geannuleerd

Vlucht vertraagdHet komt zo nu en dan voor: je vlucht is vertraagd of geannuleerd. Het kan tal van oorzaken hebben: drukte in het luchtruim, stakingen, problemen met het vliegtuig, problemen met koffers en passagiers of politieke onrust. Lees hier wanneer en hoe je een claim kunt indienen voor een financiële compensatie bij een vertraagde of geannuleerde vlucht

Tips om een jetlag te voorkomen

Jetlag voorkomenHet is een van de bijkomende ongemakken van een lange vliegreis: een jetlag. Heb je al urenlang verkrampt in een veel te krappe stoel gezeten zonder een goede nachtrust, ben je daarna nog dagen bezig om te wennen aan de nieuwe tijdzone. Hier vind je tips voor het voorkomen en tegengaan van een jetlag

Vliegangst

Vliegangst meditatieBen je bang om te vliegen? Je hoeft je niet te schamen, veel andere mensen hebben er ook last van. Zo’n 30 procent van alle volwassenen kampt met aviofobie. Vliegangst is echter goed te behandelen. Je kunt een speciale therapie volgen, boeken lezen of je toevlucht zoeken tot kalmerende medicijnen. Lees hier meer over vliegangst

Voor het laatst bijgewerkt op 30 januari 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het kopen van een vliegticket, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; depositphotos.com/Boarding2Now; depositphotos.com/michaeljung.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam