Weer thuis? 8 tips voor een terugkeerfeestje!

Ben je na een lange reis of wereldreis weer thuis? Dat kun je natuurlijk  niet ongemerkt aan je voorbij laten gaan! Dat is het ideale moment voor een terugkeerfeestje, om al je vrienden en familieleden weer in de armen te sluiten en alle bijzondere ervaringen te delen. Om te vertellen over die spectaculaire duiktrip in Indonesië of over je vakantievriendje dat je heimelijk ontmoette in je Peruaanse hostel.

Met een terugkeerfeestje kun je even flink uitpakken voordat je de gewone draad van het leven weer oppakt en kunt sparen voor je volgende reis. Maar hoe pak je dat aan, na die lange tijd dat je in verre oorden verbleef? Met een goede voorbereiding kun je een feestje organiseren dat net zo memorabel is als het avontuur dat je net achter de rug hebt 😉 Hier vind je 8 tips voor het perfecte terugkeerfeestje!

#1 Wie nodig je uit?

Bedenk goed wie je wil uitnodigen op je feestje. Het delen van intieme momenten tijdens je reis kan best emotioneel zijn, en dan wil je misschien liever alleen je familie en beste vrienden om je heen. Als je een huilbui krijgt als je vertelt dat je bijna verdwaalde in de jungle van Costa Rica, heb je liever geen gapende ex-collega om je heen. Nodig de mensen uit die hebben meegeleefd met je reis en die daadwerkelijk willen weten hoe het met je is.

#2 Maak een passende uitnodiging

Maak een spetterende uitnodiging met een passend ontwerp. Blader door al je digitale foto’s en kies een van je mooiste reisfoto’s uit voor de uitnodigingskaart. De zonsondergang boven de Afrikaanse savanne of die lieve Birmese vrouw in Myanmar – het zijn beelden waar je misschien wel dierbare herinneringen aan hebt. Op internet kun je makkelijk je eigen kaart ontwerpen. Het is helemaal niet duur en de kaarten heb je de volgende dag al in huis.

#3 Selecteer een datum

Kies een dag uit die goed uitkomt voor je familie, vrienden en anderen die je wil uitnodigen, maar hou ook rekening met jezelf. Hou niet meteen een terugkeerfeestje als je net op Schiphol bent aangekomen en je de jetlag nog in je lijf hebt zitten. Vooral na een wereldreis heb je even tijd nodig om weer te acclimatiseren, rust te nemen en alle herinneringen te verwerken. Meteen een feestje organiseren leidt tot onnodige stress. Zorg ervoor dat je even bent ‘geland’, dan is het extra leuk om met je dierbaren terug te kijken op je belevenissen.

#4 Kies een locatie

Wat is een goede plek voor een terugkeerfeestje? Doe je het thuis of op een locatie buitenshuis? Sommige reizigers zeggen de huur op van hun woning of verhuren hun huis voordat ze vertrekken. Bij terugkomst is het dan niet zo handig om het feestje in je eigen huis te organiseren, als je dat al hebt. Het ouderlijk huis of de woning van een goede vriend of vriendin is een goede optie. Als je nog wat budget over hebt na je reis, kun je een ruimte afhuren in een café. Bij een kleiner gezelschap kun je ook kiezen voor een etentje in een restaurant.

#5 Eten en drinken

Bij een goed feestje hoort lekker eten en drinken, en hoe leuk is het om dat in de stijl van je reis te doen? Maak een assortiment hapjes uit een aantal landen die je hebt bezocht. Met een schaal Vietnamese springrolls of Indiase pannenkoekjes maak je zeker indruk bij je vrienden, en je kunt tegelijkertijd smakelijke herinneringen ophalen aan je reis. Serveer er gepast drinken bij: rooibosthee uit Zuid-Afrika of Singha-biertjes uit Thailand – is gewoon te koop in Nederland. Kondig de exotische hapjes aan op de uitnodigingskaart, zo komen je vrienden al in de stemming.

#6 Wat te doen op je feestje

Bedenk van tevoren of je iets wil doen op je terugkeerfeestje. Je kunt het gewoon op z’n beloop laten en lekker kletsen met iedereen, maar je kunt ook activiteiten bedenken voor de gasten. Hou het makkelijk en spontaan, want niet iedereen heeft er altijd zin in. Een idee is een pubquiz met vragen over de bestemmingen waar je bent geweest. De winnaar krijgt een souvenir dat je hebt meegenomen. Ga je gasten niet vermoeien met de duizenden foto’s die je onderweg hebt gemaakt. Dat is slaapverwekkend en bovendien hebben ze je kiekjes waarschijnlijk al gezien op Facebook en Instagram.

#7 Maak een travel playlist

Ook de muziek kun je afstemmen op je reis. Je kunt een playlist maken van nummers waar je tijdens je reis vaak naar luisterde. Of maak een lijst van echte travel songs, altijd goed om iedereen in een ‘wanderlust’ stemming te brengen. Bij nummers als Leaving on a Jet Plane of Take Me Home, Country Roads wil je toch niets liever dan je rugzak pakken en er weer op uit trekken? Voeg ook dansnummers toe aan je playlist, je weet nooit of je gasten op je terugkeerfeestje uit hun dak willen gaan.

#8 Aankleding van het feest

Tot slot kun je wat aandacht geven aan de aankleding van het feest, om er helemaal een speciaal tintje aan te geven. Ballonnen en slingers is een beetje saai, dat hoort eerder thuis op een verjaardag. Onze tip: maak een videoprojectie op de muur waar een selectie van je beste vakantiefoto’s voorbij komt. Of maak een selfie-hoek die is aangekleed met spullen van je reis: je rugzak, je verwassen T-shirts en grappige souvenirs. En heb je een dagboek bijgehouden tijdens je reis? Reserveer de laatste bladzijden voor je terugkeerfeestje, en laat je gasten er ook iets in schrijven.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het organiseren van een terugkeerfeestje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/damedeeso; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam