10 tips voor trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland maakt het sprookje compleet. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun bruiloft over de grenzen te vieren, op een plek die wat exotischer en warmer is. Of koppels willen elkaar het ja-woord geven op een plaats waar ze elkaar hebben leren kennen. Maar voor het vieren van de ‘grote dag’ in het buitenland komt er wel wat bij kijken. Je moet zorgen dat al het papierwerk in orde is en het vergt een gedegen planning en voorbereiding, voordat je in het huwelijksbootje stapt in een château in Frankrijk of een villa in Toscane. Waar moet je op letten en hoe pak je het aan? Hier vind je 10 tips voor trouwen in het buitenland.

#1 Controleer of je mag trouwen in het land

Als Nederlander mag je niet trouwen maar je wilt. Elk land heeft zijn eigen regels, en het ene land is daar makkelijker in dan het andere. In sommige landen is een huwelijk alleen legaal als je er minstens enkele weken of enkele maanden hebt gewoond. Zo moet je in Frankrijk minstens een maand in de plaats hebben gewoond waar het huwelijk zal worden vertrokken (en moet je dat kunnen bewijzen). Je kunt bij een ambassade of consulaat informeren welke regels er gelden en welke documenten je mee moet nemen. Je moet bijvoorbeeld kunnen bewijzen dat je nog niet bent getrouwd.

#2 Huur een weddingplanner in

Voor trouwen in het buitenland moet je veel meer regelen dan bij een huwelijk in Nederland. Het is dan geen slecht idee een weddingplanner in te huren, die je veel regelwerk uit handen neemt en je kan adviseren over regels, prijzen en locaties. Het scheelt je veel werk en stress. Je kunt het beste een jaar van tevoren al beginnen als je in het buitenland in het huwelijksbootje wilt stappen. Sommige populaire locaties kunnen al 18 maanden vooraf worden geboekt.

#3 Check het weer

Kijk goed naar het weer op de plek waar je wilt trouwen. Met name in het Caribisch gebied en in Zuidoost-Azië kunnen extreme weersomstandigheden het bruiloftsfeest letterlijk in het water laten vallen. Plan geen huwelijk tijdens het orkaanseizoen of in de moessontijd, ook al is alles dan misschien wat goedkoper. Check ook de verwachte temperaturen op de dag van je leven, want bij tropische hitte zie je er op de foto’s al snel oververhit uit.

#4 Hou de kosten in de hand

Een trouwfeest in het buitenland loopt altijd meer in de papieren. Je hebt alleen al flinke extra kosten voor de reis en de accommodatie. Dat niet alleen voor jullie tweeën, maar ook voor familieleden en intieme vrienden. Zij zullen het op prijs stellen als je de overnachtingen voor hen verzorgt, maar misschien willen ze de vliegtickets wel zelf betalen als je budget beperkt is. Ook de kosten van bijvoorbeeld een fotograaf, de catering en de bloemen kunnen in het buitenland hoger liggen dan in Nederland. In de Caraïben en Noord-Amerika zijn resorts die de ceremonie gratis regelen als je er met je gasten minstens enkele nachten verblijft.

#5 Regel de gasten op tijd

Trouwen in het buitenland is zo bijzonder, dat je daar natuurlijk graag je familieleden en beste vrienden bij wilt hebben. Maar iedereen is zo druk tegenwoordig, dat je minstens een halfjaar van tevoren je gasten moet uitnodigen. Een bruiloft midden in de zomervakantie is sowieso al kansloos, als je daar gasten bij wilt hebben. Na het prikken van de datum moet je snel weten of iedereen kan, zodat je zelf de vliegtickets voor hen kunt regelen. Zo weet je zeker dat ze ook komen, en zit je straks niet opgescheept met die ene oude schoolvriend(in) die je toch ook maar had uitgenodigd.

#6 Kies de juiste trouwjurk of het beste pak

Het is de mooiste dag van je leven, maar toch is dat niet aan je af te zien op de foto’s of de video van het bruiloftsfeest. De trouwjurk en het trouwpak blijken toch wat te warm te zijn voor de bruidegom en de bruid, die een tropisch eiland hadden uitgekozen om in het huwelijk te treden. Je wilt de trouwerij bij temperaturen van boven de 30 °C niet knellend en zwetend doorbrengen, dus koop een passende outfit die past bij het klimaat.

De aanstaande echtgenoot kan een linnen pak meenemen en de aanstaande echtgenote kan bijvoorbeeld kijken op de website van Bol.com, met een groot aanbod trouwjurken en bruidsjurken. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij hoe je de trouwjurk mee kunt nemen, zonder dat je die helemaal verkreukeld uit je koffer hoeft te halen.

#7 Hou rekening met cultuurverschillen

De lokale gewoonten bij een bruiloft zijn in het buitenland meestal anders dan in Nederland. Verdiep je in de cultuurverschillen voordat je in conflict raakt met de lokale ambtenaar van de burgerlijke stand of ceremoniemeester. In Italië duurt een bruiloft bijvoorbeeld de hele dag: het begint ‘s middags met eten en drinken en duurt tot laat in de avond. Op Malta begint een bruiloft aan het eind van de middag. De Malediven is een moslimland waar geen alcohol wordt geschonken, met uitzondering van de toeristische resorts.

#8 Bezoek de trouwlocatie

Ook al heb je een weddingplanner, toch is het zinvol de trouwlocatie vooraf zelf te bezoeken. Je kunt zelf wat dingen regelen en je krijgt een gevoel van de sfeer en de ruimte. Je kunt de plek bekijken waar jullie en de gasten gaan overnachten en je krijgt een idee van de afstanden. Je wilt niet dat de gasten te laat komen op het diner omdat ze vanaf het stadhuis over een hobbelige grindweg vol kuilen moeten rijden. Verder is het aan te raden een paar dagen voor de bruiloft op de bestemming te arriveren, zodat je een kleurtje kunt krijgen, last minute details kunt afhandelen en je thuis kunt voelen voordat de waanzin begint.

#9 Verander de naam op je vliegticket (of juist niet)

Je weet het waarschijnlijk wel: bij een vliegreis moet de naam op je vliegticket exact overeenkomen met de naam in je paspoort. Hou daar dus rekening mee bij het boeken van een vliegticket, ook al heb je na het huwelijk misschien de achternaam van je partner aangenomen. Het laatste wat je wilt is paniek op de luchthaven als je je realiseert dat de naam op het vliegticket niet overeenkomt met die in je paspoort.

#10 Vergeet je huwelijk niet te legaliseren

Tot slot moet je zeker niet vergeten je huwelijk te legaliseren in het buitenland. Het trouwen over de grens is dan allemaal voor niks geweest, als het tenminste serieus van plan was. Bij de lokale autoriteiten kun je een huwelijkscertificaat krijgen als bewijs dat je getrouwd bent. Ook hiervoor kun je informatie inwinnen bij een ambassade of consulaat. In sommige landen is het legaliseren heel makkelijk. In Las Vegas kun je bijvoorbeeld een huwelijksakte ophalen (na betaling) bij een Marriage License Bureau. Na legalisatie kun je je buitenlandse akte in Nederland laten inschrijven. Bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag kun je de buitenlandse akte in een Nederlandse akte omzetten, zodat je altijd een afschrift of uittreksel van je huwelijk kunt opvragen.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over trouwen in het buitenland, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam