Tips voor verre reizen met kinderen

Het maken van verre reizen met kinderen is leuk, leerzaam en helemaal niet zo moeilijk. Met kinderen met je helemaal niet de eerste 18 jaar verbannen tot een saaie camping of een doorsnee vakantiewoning dichtbij huis. Ook met je kroost kun je naar de andere kant van de aardbol reizen, een paar weken backpacken of een avontuurlijke roadtrip maken. Er zijn zelfs families die een hele wereldreis maken met hun kinderen.

Voor de koters is het maken van verre reizen een leerzame ervaring. Ze komen op jongere leeftijd in aanraking met andere culturen, waardoor ze al vroeg een brede blik op de wereld krijgen. Kinderen zijn nieuwsgierig aangelegd en vinden het leuk om nieuwe dingen te ontdekken, veilig met papa en mama in de buurt. Voor verre reizen met kinderen moet je natuurlijk wel goede voorbereidingen treffen. Het is toch anders dan een autovakantie naar de camping in Frankrijk. Hier geven we tips om zonder zorgen met de kleintjes naar het verre buitenland te reizen.

Wanneer kun je reizen met kleine kinderen?

Als je lange tijd op reis wilt of misschien een wereldreis wilt maken, kun je dat het beste doen als je kinderen nog jong zijn. Vanaf 5 jaar zijn kinderen leerplichtig en moeten ze naar school. Vanaf die tijd zit je vast aan schoolvakanties en kun je alleen reizen in de duurste en drukste periodes waarin alles snel is volgeboekt. In de praktijk gaan kinderen al vanaf hun 4e naar de basisschool, maar dat jaar kun je eventueel nog wel wat dagen van de schooltijd ‘afsnoepen’ om te reizen.

Zelf reizen of met een reisorganisatie?

Als je avontuurlijk bent aangelegd en niet snel in de stress raakt, kun je helemaal op eigen houtje met kinderen verre reizen gaan maken. Het betekent dat je veel meer zelf moet regelen, maar sommige hardcore reizigers vinden dat juist leuk. Als je wat minder relaxt bent en je weg niet zo goed weet op het internet, kun je beter een reis boeken via een reisorganisatie. Het maken van verre reizen met de kids wordt steeds populairder, dus er zijn inmiddels talloze reisorganisaties die zich hierin hebben gespecialiseerd. Bij deze reizen wordt je ondergedompeld in vreemde culturen, maar is er ook genoeg ruimte ingepland voor ontspanning en activiteiten met de kinderen.

Maak het reizen leuk voor de kids

Er is een kans dat jij als gepassioneerde reisliefhebber al maanden uitkijkt naar die rondreis in Indonesië of Ecuador, maar dat je zoon of dochter tijdens de vakantie liever met vriendjes en vriendinnetjes op de boerderijcamping speelt. Betrek je kinderen daarom al bij de voorbereidingen, zodat ze het reizen in verre oorden óók leuk gaan vinden. Bekijk filmpjes op YouTube over je bestemming, leen boeken over het land bij de bibliotheek en vraag wat je kids het liefste doen en zien tijdens de rondreis. Een flinke dosis voorpret scheelt heel wat gejengel bij vertrek.

Kies de juiste vlucht

Vliegen is voor veel kinderen een feest. Ongehinderd door vliegangst vinden ze het opwindend om op grote hoogte te vliegen, te zien wat er allemaal in het vliegtuig gebeurt en met het inflight entertainment systeem te spelen. De vliegreis moet ook weer niet té lang duren. Een rechtstreekse vlucht lijkt dan ideaal om je geen gedoe hebt met overstappen. Bij hele lange vliegreizen naar bijvoorbeeld Azië kan een tussenstop wel fijn zijn om even de benen te strekken. Denk niet dat je goedkoper uit bent als je gaat vliegen met kinderen. Tot 2 jaar mogen kinderen gratis mee (en moeten ze bij je op schoot zitten), maar daarna betaal je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen het volle pond voor een vliegticket.

Hou je kinderen gezond

Reizen naar verre landen brengt vaak meer gezondheidsrisico’s met zich mee, en dat geldt zeker voor kinderen. Hun immuunsysteem is nog minder goed ontwikkeld dan bij volwassenen. Het is belangrijk de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, want je wilt niet dat je kinderen ziek worden in de tropen. Let er vooral op dat je schoon water gebruikt, dus laat je kinderen alleen fruit eten dat je kunt schillen en koop alleen flessen mineraalwater. Kleine kinderen, vooral jonger dan drie jaar, hebben op verre bestemmingen een grotere kans op diarree dan grotere kinderen en volwassenen. Als je naar een malariagebied gaat, is het raadzaam je kinderen ook anti-malariatabletten te laten slikken. Hele jonge kinderen mogen deze pillen echter niet hebben. Sommige tabletten mogen alleen geslikt worden vanaf 8 jaar of als een kind meer dan 11 kilo weegt. Informeer bij de GGD wat je het beste kunt doen om je kinderen in het buitenland gezond te houden.

Verlaag het reistempo

In een land als Sri Lanka heb je zelf misschien in drie weken alle hoogtepunten wel gezien. Je reist van hot naar her en die enkele slapeloze nacht tijdens een lange busrit overleef je wel. Bij verre reizen met kinderen is het raadzaam het reistempo wat naar beneden te schroeven. Bereid je er op voor dat je niet álles zult zien. Plan tussendoor een dagje aan het strand of bij het zwembad. Kinderen hebben af en toe een rustmoment nodig om alle indrukken te verwerken en gewoon een dagje te spelen. Zelf kun je dan ook even bijkomen, want reizen met kids kost óók extra energie. Bovendien heb je dan altijd een goede reden om nog een keer terug te komen naar je vakantiebestemming.

Pas je uitrusting aan

Een reis naar een ander werelddeel vereist al snel een andere uitrusting. Je kunt gewoon je koffers inpakken, ter plekke een auto huren en van hotel naar hotel rijden. Soms is dat prima te doen, maar in landen als Vietnam en Cambodja is het niet fijn om zelf in het chaotische verkeer te rijden. Je zult dan meer gebruikmaken van treinen en bussen, en dan is een rugzak veel handiger. Je kinderen kunnen natuurlijk geen zware rugzak op de rug dragen, maar je kunt ze wel een kleine kinderrugzak laten dragen voor speelgoed, tekenspullen en de knuffel. Neem extra doekjes mee voor smerige situaties en compacte reisspellen die je onderweg kunt spelen als je lang moet wachten. Ook handig is een reservevoorraadje koekjes en snoep in hongerige noodgevallen – als er geen restaurant of winkel in de buurt is.

Denk aan de zon

In verre, exotische streken schijnt de zon vaker en is deze ook krachtiger dan bij ons in Europa. In landen als Suriname, Kenia en Thailand ben je immers dichterbij de evenaar. Je kinderen zullen sneller verbranden, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen als je verre reizen gaat maken. Denk daarbij niet alleen aan zonnebrandcrème met een hoge factor, maar ook aan petjes, UV-werende kleding en zwemkleding en onbreekbare zonnebrillen. Op je smartphone kun je een app installeren die je waarschuwt als je te lang in de zon bent geweest.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het maken van verre reizen met kinderen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam