Tips over auto huren met een creditcard

Het huren van een auto levert een ongekende vrijheid op tijdens je vakantie. Je kunt gaan en staan waar je wilt en plekken bezoeken waar je niet zo makkelijk met het openbaar vervoer kunt komen. ’s Avonds laat eten in een goed restaurant in een afgelegen dorpje of toeren door een safaripark: met een huurauto is dat geen probleem! Je hebt echter vrijwel altijd een creditcard nodig voor het huren van een auto. Naast het bezit van een rijbewijs is dat vaak een harde voorwaarde. Hier geven we je enkele handige tips over een auto huren met een creditcard.

Waarom is een creditcard nodig?

Autoverhuurbedrijven eisen dat je een creditcard hebt als een waarborg. Het huren van een auto kan best prijzig zijn, zeker als je een paar weken op pad bent. Dankzij de creditcard zijn autoverhuurders zeker van de betaling, omdat de creditcardmaatschappij de betaling automatisch van je rekening schrijft. Ook dient de creditcard als zekerheid bij schade aan de huurauto, zodat de autoverhuurder de kosten op je kan verhalen. De auto die je meekrijgt vertegenwoordigt immers een behoorlijke waarde. Bij het huren van een auto moet je dus altijd het nummer van je creditcard geven, zowel bij online boeken als bij de balie van een kantoortje. Zorg dus dat je zo’n kaart op zak hebt voordat je een auto huurt. Voor een credit card aanvragen kun je op talloze websites terecht.

Een creditcard moet op naam staan van de hoofdhuurder

Een creditcard moet altijd op naam staan van de hoofdhuurder. Als dat niet het geval is, krijg je geen auto mee. Bij het huren van een auto kun je dus niet de creditcard van je partner, je vader of een vriend gebruiken. Ook hier geldt weer dat je een persoonlijke overeenkomst aangaat met het autoverhuurbedrijf. Ze willen weten met wie ze in zee gaan, voordat ze een dure auto meegeven. Als je partner of medereiziger wél een creditcard heeft en jij niet, laat je hem of haar de huurauto boeken.

Minder bestedingslimiet op je creditcard

Let er op dat bij het huren van een auto tijdelijk een bedrag van je creditcard wordt ‘geblokkeerd’. Dit is de borg die je betaalt voor eventuele schade of diefstal. Het bedrag wordt pas echt afgeschreven als er daadwerkelijk iets gebeurd is. Als je de auto aan het einde van je vakantie netjes inlevert, wordt het bedrag niet van je creditcard gehaald. Deze borg is vaak een flink bedrag, dat meestal even hoog is als het eigen risico. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een bedrag van € 1500.

Dit gaat tijdelijk af van de bestedingslimiet van je creditcard. Als je bijvoorbeeld een bestedingslimiet hebt van € 5000, heb je tijdens je vakantie nog maar € 3500 over voor betalingen van hotels, restaurants, vliegtickets, entreekaarten en andere zaken waarvoor je je creditcard tevoorschijn zou halen. Kijk dus even naar de maximale bestedingslimiet voordat je een auto gaat huren. Wellicht kun je de limiet verhogen bij je bank of creditcardmaatschappij. Het ‘blokkeren’ van je creditcard gebeurt overigens pas vanaf de dag dat je de huurauto ophaalt, dus nog niet bij het (online) reserveren.

Minder eigen risico met een creditcard

Het huren van een auto met een creditcard kan ook flinke voordelen opleveren. Bij sommige creditcards zit namelijk een verzekering inbegrepen die het eigen risico vermindert of helemaal wegneemt. Bij schade dekt de creditcardmaatschappij dan de kosten van het eigen risico. De dekking is vaak een maximaal bedrag, bijvoorbeeld € 500 of € 750. In een enkel geval wordt het eigen risico volledig gedekt. Deze service geldt voor creditcards met een ‘Gold’ of ‘Platinum’ status of voor creditcards van Flying Blue, het frequent flyer-programma van de KLM en Air France. Flying Blue aanvragen is gemakkelijk te regelen op het internet.

Auto huren met prepaid creditcard

Steeds meer mensen gaan op vakantie met een prepaid creditcard. Dat is een kaart waar je van tevoren geld op stort en waarmee je bijvoorbeeld kunt betalen in hotels en restaurants. Een auto huren met een prepaid creditcard is echter een stuk lastiger. Veel autoverhuurbedrijven accepteren dit niet als betaalmiddel, omdat ze niet weten hoeveel geld je er op hebt staan. Ze willen zeker weten dat ze eventuele kosten van schade van je creditcard kunnen afboeken. Er zijn echter autoverhuurders die hier soepeler mee omgaan.

Auto huren zonder creditcard is soms mogelijk

In uitzonderlijke gevallen kun je een auto huren zonder creditcard. Dat kan bijvoorbeeld in landen waar nog veel met contant geld wordt betaald. Bij het huren van een auto laat je in cash een borg achter, bijvoorbeeld € 200. Het zijn vooral kleine lokale autoverhuurbedrijven die hiermee werken. De grote internationale autoverhuurders, zoals Avis, Hertz of Europcar, eisen altijd een creditcard als waarborg, want een paar honderd euro is natuurlijk nooit genoeg om schade van een aanrijding te dekken. Ook zijn er websites waarbij je op populaire toeristische plekken een auto zonder creditcard kunt huren, waarbij de tussenpersoon garant staat voor de schade. Die komen zij uiteraard wel op jou verhalen.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een auto huren met een creditcard, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam