Tips voor het huren van een auto

Auto hurenHet huren van een auto in het buitenland is erg gemakkelijk. Je hoeft vanuit Nederland of België niet het hele eind naar je bestemming te rijden. Eenmaal op het vliegveld aangekomen, is er meestal een ruime keuze aan autoverhuurbedrijven. Het handigste is voor vertrek in Nederland via internet al een huurauto te reserveren. Je kunt de prijzen vergelijken en het bespaart tijd als je je huurauto komt ophalen. Bovendien kun je thuis in alle rust alle voorwaarden en kleine lettertjes doornemen. Na een vermoeiende vlucht op een chaotische luchthaven in een warm land, heb je daar meestal niet zo’n zin meer in.

Boeken van een huurauto

De concurrentie tussen autoverhuurbedrijven is groot, zeker in landen waar veel toeristen naartoe gegaan. In advertenties en op websites van verhuurbedrijven lijkt het dan ook dat je al spotgoedkoop – voor enkele tientjes per dag – een auto kunt huren. Er zitten echter een hoop addertjes onder het gras. Er komen vaak nog talloze kosten en verzekeringen bij, die niet uitblinken in duidelijkheid en transparantie. En je ontkomt helaas niet aan die extra verzekeringen.

Het is altijd het verstandigste een volledige alles dekkende verzekering af te sluiten voor je huurauto waarbij het eigen risico afkoopt. In het Engels heet dit: full Insurance no excess. Je betaalt uiteraard meer premie, maar je voorkomt dat je later voor onprettige verrassingen komt te staan. In een vreemde auto in een onbekend land met smalle, bochtige weggetjes, veel te krappe parkeergarages, onduidelijke verkeersregels en onvoorspelbaar gedrag van de andere verkeersdeelnemers, loop je nou eenmaal veel meer risico dan in je eigen auto in je eigen vertrouwde omgeving.

Heb je een eigen risico, dan kan het autoverhuurbedrijf je voor een klein krasje of deukje al voor hoge kosten aanslaan om de schade te ‘herstellen’. Bij het boeken van een huurauto laat je altijd je creditcardgegevens achter, waardoor het autoverhuurbedrijf gemakkelijk de kosten op je creditcard kan verhalen. Het eigen risico kan oplopen tot meer dan € 1000. Inspecteer de auto zorgvuldig voordat je wegrijdt en neem een foto van eventuele krassen en deuken, zodat je hier niet aansprakelijk voor gehouden kunt worden. Bespreek dit ook met de autoverhuurder en laat dit opnemen in het huurcontract.

Auto huren bij autoverhuurbedrijf

Een auto kun je rechtstreeks huren bij een autoverhuurbedrijf. Grote verhuurders als Hertz, Avis, Budget, Europcar, Sixt en Alamo hebben vestigingen over de hele wereld. Het huren van een auto kan gemakkelijk via hun websites en het loont zeker de moeite de aanbiedingen en speciale tarieven in de gaten te houden. Voor bepaalde periodes buiten het hoogseizoen kunnen actietarieven gelden.

Soms kun je goedkoper uit zijn door een auto te huren bij een lokaal autoverhuurbedrijf. De dienstverlening is meestal wat persoonlijker. Zo staan vertegenwoordigers van lokale verhuurders je vaak op te wachten op de luchthaven met een bordje waar je naam op is geschreven, en brengen ze rechtstreeks naar de huurauto zonder al te veel administratieve rompslomp. Bij de grote internationale bedrijven moet je je op het vliegveld melden bij een kantoortje van de verhuurder. Dat betekent wachten in de rij en langer wachten voordat de medewerkers alles in hun computers hebben ingevoerd. Ook voor gespecialiseerde voertuigen, zoals een automaat, kun je bij een lokale verhuurder meer keus hebben.

Websites van autoverhuurders

Autoverhuur
Op de website van de Wereldreizigersclub staat een uitgebreide lijst van websites van autoverhuurbedrijven in alle landen van de wereld. Klik hier voor een overzicht van autoverhuur in alle continenten

Auto huren via een bemiddelaar

Op internet zijn ook talloze bemiddelaars, zogeheten brokers, waar je terecht kunt voor het huren van een auto. Deze brokers hebben geen eigen wagenpark, maar bemiddelen voor de grote internationale autoverhuurders. Je bent vaak goedkoper uit door een auto te huren via een broker, maar let wel op de extra kosten die er bij komen. Check voor de zekerheid ook het tarief dat in rekening wordt gebracht als je rechtstreeks bij de verhuurder zou boeken, om een vergelijking te kunnen maken.

Als je een auto huurt via een broker, krijg je via e-mail een voucher die je thuis uit moet printen. Bij het autoverhuurbedrijf op de plek van bestemming lever je deze voucher in en teken je het contract. Het nadeel van bemiddelaars is dat je bij klachten vaak niet bij hen terecht kunt. Ze verwijzen je dan door naar de autoverhuurder zelf. Hieronder staat een overzicht van grote brokers voor het huren van een auto.

Auto Europe
Naar eigen zeggen al meer dan 50 jaar marktleider in wereldwijde autoverhuur. Je kunt een auto huren op ruim 8000 locaties.

EasyTerra
Profiteer van de beste prijsgarantie bij EasyTerra. Vergelijk wereldwijd de tarieven van alle bekende autoverhuurbedrijven. Met het Worry-free pakket boek je onbezorgd de ideale auto voor de voordeligste prijs.

Sunny Cars
Een van de grootste onafhankelijke Europese bemiddelaars in autohuur, actief sinds 1991. Aanbod in meer dan 110 landen. Bij Sunny Cars kun je vooraf alle verzekeringen regelen, inclusief het afkopen van het eigen risico.

Bijkomende kosten bij het huren van een auto

AutoverhuurBij het huren van een auto komen er vaak nog kosten bij, bovenop de goedkope ’kale’ huurprijs. Je bent niet alleen extra geld kwijt voor een uitgebreidere verzekering, maar ook voor andere extraatjes. Hieronder staat een opsomming van extra kosten waar je mee te maken kunt krijgen. Die zouden de eindprijs bijna kunnen verdubbelen.

Kinderzitje: ga je met kinderen op vakantie, dan ontkom je er niet aan een kinderzitje te huren. Het is veiliger en meestal verplicht in het land waar je naartoe gaat. Een kinderzitje of een zitverhoging kost je al snel zo’n € 5 tot € 10 per dag. Huur je voor langere tijd een auto (bijvoorbeeld een paar weken), dan kun je op deze kosten besparen door zelf een kinderzitje mee te nemen en als extra bagage in te checken voor je vlucht.

Extra chauffeur: als je lange afstanden rijdt is het fijn de rijtijd te delen. Een ander kan echter niet zomaar plaatsnemen achter het stuur, want hij of zij is dan niet verzekerd als er brokken worden gemaakt. Je moet dus extra betalen voor een tweede chauffeur. Ook dit kost je al gauw € 5 tot € 10 per dag, met meestal wel een maximumbedrag.

Inleveren andere locatie: in grote landen wil je veel zien, dus dan leg je grote afstanden af. Je begint bijvoorbeeld in New York en eindigt in Miami. Helaas moet je ook extra betalen als je de huurauto inlevert op een andere plek dan waar je ‘m hebt opgehaald, zelfs bij autoverhuurbedrijven die overal vestigingen hebben. Deze extra kosten bedragen zo’n € 60 tot € 80. Je mag bovendien niet naar een ander land rijden en huur je een auto op een eiland, dan mag je niet het water oversteken. Dus een gehuurde auto op Ibiza mag je niet op het Spaanse vasteland weer inleveren.

Jonge bestuurder: jonge bestuurders moeten meestal een toeslag betalen, omdat autoverhuurders beredeneren dat zij roekelozer rijden en dus sneller schade of ongelukken veroorzaken. Ben je jonger dan 25 jaar, dan kan de extra toeslag per dag variëren tussen de 15 en 30 euro. De prijs is in elk land anders en is afgeleid van de verkeersstatistieken. Overigens moet je veelal minstens 21 jaar zijn om een auto te huren, al zijn er ook autoverhuurders (zoals Hertz) die de minimumleeftijd hebben verlaagd naar 19 jaar. Je dient minimaal één jaar in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Navigatiesysteem: bij het huren van een auto kun je optioneel een navigatiesysteem of GPS-pakket erbij nemen. Maar waarom zou je dat doen? Het huren van een navigatiesysteem kost al snel € 10 per dag. Als je langer dan een week op vakantie bent, kun je voor die prijs net zo goed een nieuw navigatiesysteem kopen. Vrijwel overal in de wereld kun je de weg vinden met Google Maps, waarvan je de kaarten voor vertrek al kunt downloaden. Onderweg kun je de kaarten offline gebruiken. Neem dan wel een autolader mee als je in het buitenland een auto gaat huren, zodat je de batterij van je smartphone tijdens het rijden kunt opladen.

Als je in Europees land een auto huurt, kun je ook je navigatiesysteem uit Nederland meenemen. De meeste navigatiesystemen in Nederland zijn uitgerust met een kaart van Europa. Ga je bijvoorbeeld langere tijd naar Amerika of Australië, dan kun je voor die landen een extra kaart aanschaffen. Dan ben je nog altijd goedkoper uit dan het huren van een navigatiesysteem bij het autoverhuurbedrijf.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het huren van een auto, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam