Autopech onderweg

Autopech onderwegOp reis met de auto geeft je een hoop vrijheid, maar het kan ook ongemakken met zich meebrengen. Het laatste waar je op zit te wachten, is autopech onderweg. Gelukkig kun je met de juiste voorbereidingen het risico op pech onderweg flink verkleinen. En krijg je onderweg onverhoeds autopech, dan is er meestal wel een mouw aan te passen. Hier vind je enkele handige tips voor het omgaan met pech onderweg.

Check de auto voor vertrek

Ga je een lange reis maken met de auto, zorg dat je van tevoren alles goed hebt gecontroleerd. Laat je auto desnoods nog even inspecteren bij je garage. Heb je een nieuwe (tweedehands) auto, gebruik ‘m dan in ieder geval een paar maanden voordat je vertrekt. Eventuele mankementen en zwakke plekken komen zo naar de oppervlakte en kun je nog laten herstellen. Heb je nieuwe onderdelen nodig voor je auto, dan kun je die nog snel bestellen voordat je op reis gaat. Het is ook raadzaam enkele essentiële onderdelen mee te nemen als je lange tijd op weg bent.

Check de banden

Een lekke band is een van de meest voorkomende problemen van automobilisten die een lange reis maken. Vooral bij een road trip door onherbergzaam terrein loop je risico’s, met stenen, stukken hout en gaten in de weg. Maar ook in stedelijk gebieden kunnen stoepranden, scherven en spijkers een aanslag vormen voor je autobanden.

Auto met lekke bandIn de meeste gevallen is het gewoon pech als je een lekke band krijgt, maar je de risico’s wel kleiner maken door de bandenspanning te controleren. Autobanden met een te lage of te hoge spanning slijten sneller, en kunnen leiden tot scheurtjes. Een lage bandenspanning is bovendien slecht voor het brandstofverbruik en de wegligging, terwijl je met een te hoge bandenspanning geen goed contact krijgt met de weg en een klapband riskeert.

Ook te snel rijden heeft invloed op de kwaliteit van de autobanden. Ze worden daardoor heel heet, dat kan leiden tot beschadiging en zelfs een plotselinge breuk. Zorg er verder voor dat de banden niet overbelast zijn. Als je auto te zwaar beladen is, kunnen de autobanden eveneens oververhit raken. Het is sowieso een goed idee een reserveband mee te nemen als je met de auto een lange reis gaat ondernemen.

Bel een automobielclub

In alle westerse landen en zelfs in enkele ontwikkelingslanden bestaan automobielclubs die automobilisten te hulp schieten als zij tijdens hun vakantie pech krijgen. Net als in Nederland hebben ze een soort Wegenwacht, met een automonteur die naar de plek komt waar jij met je gehavende auto langs de weg staat. In het Engels heet het meestal roadside assistence. Als je in Nederland lid bent van de ANWB, kun je tegen extra betaling ook in andere landen van Europa rekenen op pechhulp.

Bel een garage

Mocht je geen gebruikmaken van de pechhulp van een lokale automobielclub, dan kun je contact opnemen met de dichtstbijzijnde garage. Er zijn talloze apps beschikbaar voor je smartphone om een garage in de buurt te vinden, zoals GarageFinder en Hella. Let er wel op dat er (hoge) sleepkosten bij kunnen komen, omdat de garage je auto meestal laat verslepen naar de werkplaats.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 november 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autopech onderweg, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/gemenacom; depositphotos.com/nikkytok.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam