8 tips om autopech op vakantie te voorkomen

Autopech voorkomenOp vakantie zit je niet te wachten op autopech. Ben je eindelijk toe aan ontspanning, sta je opeens stil in de berm. Autopech kan je behoorlijk humeurig maken op vakantie, terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om het te voorkomen.

Natuurlijk heb je niet alles in de hand en kun je altijd te maken krijgen met pech onderweg. Maar met enkele voorbereidingen verklein je wel de risico’s dat je met een manke auto langs de weg komt te staan. Wil je zorgeloos op pad naar je geliefde vakantiebestemming? Hier vind je 8 tips om autopech op vakantie te voorkomen!

Zorg voor een volle accu

Een lege accu is de meest voorkomende vorm van autopech op vakantie. Je auto accu kan leeg raken doordat je de lampen of de radio aan hebt laten staan. Vooral de verlichting boven de stoelen is verraderlijk, want dat valt niet zo snel op. Ook kan de accu langzaam leeglopen door slijtage of als je auto lang stilstaat.

Autopech voorkomen vakantie

Je auto laadt normaal gesproken op tijdens het autorijden, maar daar heb je niet zoveel aan als je rit door autopech wordt onderbroken. Je moet dus aan de slag met startkabels om je accu weer op te laden, waarvoor de hulp van een andere automobilist nodig is. Of je belt een pechhulpdienst. Voorkomen is beter dan genezen, dus let er bij het uitstappen op dat de lampen uitstaan.

Controleer de bandenspanning

Een klapband kan flink irritant zijn op vakantie. Je schrikt je rot tijdens het autorijden, terwijl je nog enigszins rechtuit probeert te sturen. Autopech door een lekke band komt vaak voor, met name in het buitenland waar de wegen meestal van mindere kwaliteit zijn. Kuilen en gaten in de weg, steentjes, spijkers, glasscherven en onverwacht hoge stoepranden doen je autobanden geen goed.

Autopech voorkomen banden

Een klapband kun je deels voorkomen door voor vertrek de bandenspanning te controleren. Een spanning die te laag of te hoog is, leidt sneller tot scheurtjes of een lekke band. Ook kan een klapband ontstaan door een auto die te zwaar beladen is. Let dus op het draagvermogen van je banden als je veel spullen en/of passagiers meeneemt in je auto.

Neem een reservesleutel mee

Daar sta je dan, op de camping of in een drukke stad, en je kunt je auto niet meer in. Je bent je autosleutel kwijt en je hebt jezelf buitengesloten. Pechhulpdiensten krijgen regelmatig telefoontjes van wanhopige automobilisten die tijdens hun vakantie de autosleutel niet meer kunnen vinden. Onze tip: neem een reservesleutel mee, die een medereiziger bij zich draagt. Dan kun je dit soort ongemakken voortaan ook voorkomen.

Tank de juiste brandstof

In Nederland is het voltanken van je auto alledaagse routine. Je stopt bij je vertrouwde tankstation en gooit je auto vol met de juiste brandstof. In het buitenland is het een heel ander verhaal. Je bent er minder bekend en namen van brandstoffen kunnen er anders uitzien dan bij ons. Zo staat loodvrije benzine in Griekenland bekend als ‘αμόλυβδη βενζίνη’. Voordat je het weet, heb je de verkeerde brandstof getankt. Dit kan erg schadelijk zijn, met autopech als gevolg. Hoe te voorkomen? Neem een taalgidsje mee op vakantie of vraag het aan een medewerker van het tankstation.

Autopech voorkomen brandstof

Check de startmotor

Iedereen die veel autorijdt, heeft het weleens meegemaakt. Je draait de contactsleutel om, en de auto doet niets. Het is een vorm van autopech die veel voorkomt, en vooral op vakantie in het buitenland is dat extra vervelend. Een defecte startmotor kan vele oorzaken hebben, maar houdt bijna altijd verband met de techniek binnen in je auto.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren door problemen met de dynamo, de brandstofpomp of het brandstoffilter. Er is niet één manier om een kapotte startmotor te voorkomen, maar je kunt je auto voor je vakantie wel laten nakijken door een garage. Die checkt alle onderdelen en vervangt iets dat versleten is. Dat is zeker een aanrader als je een lange roadtrip gaat maken.

Neem batterijen voor je sleutel mee

Nog zo’n handig trucje om autopech op vakantie te voorkomen: neem reservebatterijen mee voor je autosleutel! Autosloten werken tegenwoordig vooral elektronisch. Reuze handig, want zo kun je op afstand je autodeur ontgrendelen. Als de afstandsbediening niet meer werkt, ben je verder van huis. Neem een extra batterij mee voor de ontgrendelaar, en stop die op een plek waar je ‘m altijd bij je hebt (zoals je portemonnee). Zo kun je de auto altijd open blijven bliepen.

Autopech voorkomen autosleutel

Plaats de juiste accu

Niet alleen kan je accu leegraken, je kunt ook nog eens de verkeerde accu in je auto hebben zitten. Bij het vervangen van een verouderde accu kun je zomaar de verkeerde hebben besteld. Er zijn vele verschillende merken en varianten verkrijgbaar, en bovendien worden accu’s steeds gevoeliger voor de sensoren en computersystemen die in moderne auto’s zitten. Met een verkeerde accu kan de spanning te laag of te hoog zijn of kun je te maken krijgen met vreemde storingen, foutcodes en andere problemen. Zoek een auto accu op kenteken, zodat je het juiste exemplaar in huis haalt.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 februari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het voorkomen van autopech op vakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Master1305/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam